Video: CNet se pitao bi li android spasio Nokiju?!

Lumia Android

CNet je odlučio ponovno probuditi stare duhove pospremljene u ormar prošlosti i dotakao se teme što bi bilo da je Nokia otišla putem Androida?! Ideja iza članka je posložiti sve elemente koje je Nokia imala te vidjeti kako bi se to odrazilo na Android ekosustav. Ono što je Nokia imala je izvrstan industrijski dizajn u vidu Nokije N9 čiji je oblik upotrijebljen za prvi WP uređaj. Nadalje, tu je i vrhunska kamera tehnologija predstavljena s modelom Nokia N8 što bi izvrsno odgovaralo Androidu. Ono gdje su se lomila koplja glede Androida je bio njegov izgled u režiji finskog diva. Premda nam nije poznato bi li Nokijin android izgledao kao današnji Nokia X softver koji pokreće X seriju, Nokia bi ga oplemenila svojim aplikacijama poput Nokia mapa i drugih.

Youtube

Sigurno bi svijet drugačije izgledao ali sudeći po nedavno objavljenim financijskim rezultatima android divova poput Samsunga, Sony-ja, HTC-a i drugih, Nokijin račun se vjerojatno ne bi podebljao. No, postoji i ona srednja struja, za koju sam i osobno bio, da je Nokia jednostavno trebala drugačije postupiti prilikom mijenjanja strategije te jednostavno biti ono što je, proizvođač mobilnih uređaja i to za bilo koju mobilnu platformu.

elop i ballmer

 

Nedavno je objavljena knjiga o Nokiji koja je dala nove informacije i viđenja Nokije u “vladavine” Elopa koji kreirao današnji izgled te finske mega kompanije. Knjiga je potvrdila kako Elop nije bio u trojanski konj (premda prave zakulisne igre nikad neće biti poznate) jer je ipak pozvan od strane upravnog odbora, no sigurno je napravio nekoliko ključnih pogrešaka. Navodi se kako je Nokia i prije njegovog dolaska bila u dubokom blatu te da je po dolasku u Nokiju Elop istovremeno pregovarao s Google-om i Microsoftom. Google je navodno Nokiji nudio mnogo više slobode u kreiranju Androida nego što nam je bilo prezentirano, dok se ugovor s Microsoftom pokazao jako lošim i brzopletim što je rezultiralo mnogim problemima i lošim položajem Nokije prema Microsoftu što smo imali prilike vidjeti u mnogobrojnom negodovanju visokih dužnosnika Nokije. Nadalje knjiga otkriva kako je memorandum o gorećoj platformi (Symbian) bio kreiran od strane Elopa i Ollile te da izvršni odbor kao i većina kompanije nisu bili upoznati s njegovim sadržajem što se na kraju pokazalo kobnom pogreškom. Tu je i nastala teza o Elopu Trojankom konju jer je Symbian ubijen prije nego li je zaživio Nokia uređaj na WP platformi.

elop_with_lumia920

Autori su pohvalili Elopa u stilu vođenja tvrtke, gdje je figura izvršnog direktora bila bliska javnosti, posebno blogosferi, međutim naglasili su kako su određene pogreške napravljene te da je Android mogao ponuditi dulji životni vijek Odjela za uređaje i usluge unutar Nokije.

Via 1 / 2