Recenzija: Coloud Bang zvučnik (Nokia MD-1C)

Bang i 530

Paralelno s predstavljanjem do sada cjenom najpristupačnije Lumije 530, Nokia je predstavila novog pripadnika službene dodatne opreme, Coloud Bang zvučnik. Ono što je Lumia 530 u domeni mobilnih uređaja, to je i Coloud bang u domeni dodatne opreme, odnosno sada širokog spektra prijenosnih zvučnika koje Nokia (Microsoft Mobile) nudi vlasnicima Lumia te ostalih Nokia uređaja. Mogli bi smo isto reći kako je Bang svjevrstan nastavak na ponudu Coloud serije glazbenih dodataka koja se do sada sastojala od naglavnih slušalica Pop, Knock i Boom. Suradnja s trvtkom Zound Industries je i ovoga puta uspješno odrađena te je predstavljen vrlo kvalitetno izrađen i cjenovno pristupačan zvučnik koji isto tako kvalitetno reproducira glazbu.

 

Pakiranje

Bang pakiranje

Pakiranje uređaja je jednostavno napravljeno te sadrži uz zvučnik još kratka uputstva i Coloud naljepnicu. Moguće ga je ponovno upotrijebiti u svrhu prenošenja ili pohranjivanja zvučnika s obzirom da se lako zatvara.

 

 

Dizajn i izgled

Kućište trokutastog oblika je izrađeno od čvrste jednobojne plastike koju smo imali prilike vidjeti i na prethodnim modelima coloud slušalica. Plastika ima blago matiranu završnu obradu radi ugodnijeg hvatanja zvučnika ali i osjećaja u samoj ruci. Zvučnik je skladnih dimenzija 75×51 mm i teži svega 96 grama uslijed čega ga je vrlo lako nositi u malo većim muškim tobama.

 

Gledajući ga odozgo, prednjom trokutastom plohom zaobljenih rubova dominira trokutima perforirana zaštitna “mreža” ispod koje se nalazi 40 mm zvučnik. U samom vrhu je unutar jednog trokutića sakriveno LED notifikacijsko svjetlo koje svijetli zelenom bojom kada je zvučnik uključen, odnosno crvenom kada se puni ili je baterija istrošena. U donjem dijelu prednje rešetke se nalazi uzdignuće s Coloud logom i amblemom. Cijela prednja rešetka je ubačena u kućište čije su bočne strane jedino u donjem dijelu udubljene s utorom u koji ulazi kratak 17 cm plosnati Zound kabel. Kako je kabel plosnat lijepo naliježe u utor, a jedino se gumirani stereo jack na kraju kabela malo izdiže kako bi ga lakše izvadili iz 3,5 mm utora u kojem je zakačen. Uz 3,5 mm utor u kojeg se može serijski spojiti drugi Coloud Bang zvučnik se nalazi i microUSB utor za punjenje interne baterije.

Bang Led notifikacije

S donje strane se nalazi silikonska podloška koja je uhvaćena u tri točke nas kućišta. U njenoj sredini je smješten prekidač koji je pomalo nezgodan za korištenje. Dosta je plitak u odnosu na silikonsku podlošku i potrebna je doza navike da shvatite u koju stranu se zvučnik pali a u koju isključuje. Taj proces je zahtjevniji noću, no prekidač se pomiče prema gornjoj strani zvučnika koja je karakterizirana LED svjetlom (uključivanje), odnosno prema dnu zvučnika gdje je smješten Coloud logo ili pak micro USB i 3,5 mm utori (isključivanje). Silikonska podloška jako dobro drži zvučnik na ravnim površinama pa ga možete smjestiti i na nakrivljenu podlogu bez straha da će vam zvučnik iskliznuti. Njenim uklanjanjem vam se otkrivaju 3 vijka za poklopac baterije kapaciteta 680 mAh.

 

Bang skinuta silikonska podl

Namjena

Iako je riječ o budžetnom zvučniku, kvaliteta zvuka nas je oduševila. Coloud Bang reproducira mono zvuk u rasponu od 200 do 15 000 Hz te jako dobro definira čitav spektar zvukova, pa čak i dubokih bass tonova. Uredan je za slušanje različite glazbe i ukoliko ćete ga koristiti za ured, prostoriju će ispuniti kvalitetnim zvukom bez većeg gubitka na snazi ukoliko ste nešto udaljeniji od njega. Snage mu definitivno ne manjka. Odlična opcija je i mogućnost spajanja drugog Bang zvučnika u seriju čime se kvaliteta zvuka dodatno pojačava i stvara dojam stereo izvora zvuka pa se iste može koristiti za manja druženja s prijateljima pred odlazak vani.

Bang Led

Li-Ionska baterija bi trebala biti dovoljna za 8 sati neprekidnog puštanja glazbe a kada je ispraznite, napunit će se u 2 sata (ako je punite standardnim Nokia punjačem za Lumia uređaje).

 

Dostupnost

Uz kričavo zelenu boju testnog primjerka koja se slaže s trenutnim trendom boja Lumia uređaja, Coloud bang dolazi još u kričavo narančastoj i crnoj boji. Naravno, zvučnik je odstupan i u mnogim drugim bojama i kombinacijama boja kućišta i silikonske podloške na službenim Coloud stranicama po cijeni od 23€ ili 174 kn. U Hrvatskom je dostupan trenutno samo u ponudi Mobisa za pristupačnih 129 kn.

Bang u seriji

 

Nokia MD-1C ili pak Coloud Bang preporučamo svima koji žele ispuniti svoj dan kvalitetnim zvukom bilo u uredu ili kod kuće za vrlo malo novca.

 

 

Video recenzija:

 

 

 

Hvala ekipi iz Mix Radija koji su nam ustupili Coloud Bang na testiranje.