Usporedba hardverskih karakteristika Jolla, Nokia N1, iPad Mini i Nexus 9 tableta

 

NOkia N1

Poprilično se zakuhalo u domeni 7 inčnih tablet uređaja s predstavljanjem Nokia N1 i Jolla tableta. Prvi koji je namjeravao pokoriti to tržište je iPad koji je plasirao svepopularni iPadMini, no pojavilo se još nekoliko igrača sa sličnim specifikacijama ali i oblikom. Nokiji su najviše prigovorili na dizajnu tableta koji neodoljivo podsjeća na glavnog konkurenta, no ukoliko uđemo dublje u dizajn, primjetne su razlike. Nokia N1 tablet je mogao imati nešto unikatniji izgled kao što je Jollin, premda se i kod njega mogu naći dodirne točke s nekim proizvodima.

Međutim, tamo gdje se svi donekle podudaraju (i odudaraju) su hardverske specifikacije. Ako usporedimo nekoliko tableta vidjet ćemo da su hardverske specifikacije više manje vrlo slične, ali jedino što ih razlikuje je cijena.

usporedba hardverskih specifikacija tzableti

Zanimljivo je kako većina tableta ima zavidnu gustoču piksela po inču, a najveće razlike su vidljive u kvaliteti kamera, kapacitetu baterije te težini po čemu Nokijin N1 tablet lagano prednjači. Po cijeni Nokia N1 i Jolla tablet su u prednosti pred iPadMini i Nexus 9 tabletom uz napomenu da je dostupan manji broj Jolla tableta po cijeni od 200 $. Figure su postavljene i sad se čeka Microsoft koji treba predstaviti konkurentan Lumia tablet slične cijene, performansi i najmanje punokrvnim Windowsima kako bi kvalitetno uzvratio udarac. S obzirom da su Windowsi besplatni za uređaje čija je dijagonala zaslona manja od 9 inča, jedini problem predstavlja hardver.

Od ponuđenih, koji bi vi kupili?