Foto: Usporedba kamera Nokia Lumia 920 i Lumia 830 uređaja #ConnectsTrial

naslovna colourpop

Nakon što je mnogim korisnicima Nokia Lumije 920 nasljednica Lumia 930 pala u očima uslijed nedostatka Glance opcije, mnogi su bacili oko na Lumiju 830 koja poprilično nalikuje na nju. predstavljena kao cjenom pristupačan top model oslabljena je u pogledu procesorske moći ali i kamere. Međutim, njena 10 MP kamera premda nema pikselažu kamere Lumije 930 ipak je okićena PureView brandom i to ne reklame radi. Njena kamera je poprilično sposobna i donekle je nadogradnja kamere Lumije 920 pa bi njenim vlasnicima mogla doći pod izbor za zamjenu prvog WP8 top modela. premda je otvor bllende nešto manji (2.0 naspram 2.4) algoritmi ugrađeni u softver kamere su ipak učinili dovoljno da Lumia 830 proizvede kvalitetne fotografije. Evo nekoliko usporednih fotografija snimljenih Lumijom 920 i Lumijom 830 s Lumia Camera aplikacijom uz korištenje standardnih postavki.

 

Mrkli mrak

Krenimo odmah od mrklog mraka. Fotografije su snimljene uz prisustvo slabog LED svjetla noćne svjetiljke. Lumia 830 je usprkos manjem otvoru blende iznenadila podjednakom osvjetljenošću snimanog objekta. generalno gledajući Lumia 920 hvata nešto više svjetla no u krajnjem slučaju su fotografije Lumije 830 za nijansu oštrije čime se kompenziraju.

Mrkla mračina 830 cropMrkla mračina 920 crop

prozor 920 cropProzor 830 cropPrimjetio sam da za razliku od Lumije 920, kamera Lumije 830 uz korištenje Lumia camera aplikacije mnogo brže fokusira no često jako loše, odnosno neželjeni objekt što rezultira lošijom noćnom fotografijom.

Fotografiju ispod sam pokušao snimiti nekoliko puta i svaki put kada bi Lumia 830 izoštrila rezultat je bio upravo taj. primjer neizoštravanja

primjer neizoštravanja crop

 

Zatvoreni prostori

Kao što sam već spomenio unatoč manjem otvoru blende, Lumia 830 radi nešto oštrije fotografije čak i u zatvorenim prostorima, ovoga puta u podrumima Dioklecianove palače.

Podrumi 920 crop Podrumi 830 crop

 

 

Dnevno svjetlo, otvoreni prostori

Na otvorenim prostorima po dnevnom svjetlu malo koja kamera ne radi dobre fotografije. No kod modela srednje i više klase je razlika među fotografijama osjetna. Lumia 830 je dala oštrije fotografije zahvaljujući 10 MP senzoru, dok se manjak piksela primjećuje kod Lumije 920. Međutim, u odnosu na Lumiju 920, fotografija snimljena Lumijom 830 je mopžda za nijansu umjetno toplija što je stvar pozadinske obrade i razlike u algoritmima.

Pjaca 920 cropPjaca 830 crop

Na sljedećoj fotografiji se opet vidi premoć kamere Lumije 830 u oštrini, no Lumia 920 hvata mnogo bolje pozadijnsko osvjetljenje i daje realniji prikaz na fotografiji.

Marulić 920 crop marulić 830 crop

Na poznatoj “figi” koja se nalazi u Marmontovoj se opet može primjetiti veća oštrina fotografije snimljene Lumijom 830 upravo zahvaljujući nešto većoj pikselaži senzora koja je dobro iskorištena i dobrodošla.Figa 920 cropFiga 830 crop

U ovom slučaju je primjetna nešto veća saturiranost boja koju daju algoritmi Lumije 830 no sada je to realnije nego kod Lumije 920 gdje su objekti ispali nešto hladniji. Cvijet 920 crop    Cvijet 830 crop

Dok je Lumia 920 još uvijek jako dobar “fotoaparat”, Nokia Lumia 830 bi jeu toj funkciji mogla dobro naslijediti i čak zamijeniti. Neki segmenti su i dalje bolji kod stare Lumije 920 s obzirom da ima veći otvor blende, no novi algoritmi, noviji senzor kao i dostupnost nadogradnji su prednost Lumije 830 koja će dulje biti u fokusu Microsoftu nego ostarjeli prvi WP8 top model.

Kada se Lumia 920 pojavila na sceni mnogi su rekli kako su njene fotografije odveć saturirane i nerealne. Treba reći kako su se trendovi u fotografiji promjenili upravo na stranu saturiranosti boja te ih je Nokia popratila svojim algoritmima. Osobno mi se sviđa proizvod kamere Lumije 830 te moram reći da ima sasvim pristojan fotoaparat te da može proizvesti jako lijepe i kvalitetne fotografije. ne zaboravite i cijelu listu aplikacija za obradu fotografija koje su dostupne u WP trgovini a kojima možete dodatno obrađivati fotografije i dovesti ih u standard krojen po vašim mjerilima.