Recenzija: Microsoft Portable Power DC-21

MPP6

Prijenosni punjač Microsoft Portable Power prvi je proizvod iz radionice bivših zaposlenika Nokijine mobilne divizije koji na sebi nosi ime računalnog diva iz Redmonda. Microsoftov bežični punjač kapaciteta je 6.000 mAh, a dizajnom se izdiže nad sličnim proizvodima konkurencije.

 

Specifikacije:

   • Priključci za punjenje: Micro-USB, USB
   • Tehnologija baterije: Li-ion
   • Kapacitet baterije: 6000 mAh
   • Napon baterije: 3,8 V
   • Izlazna struja punjača: 1500 mA
   • Izlazni napon punjača: 5 V
   • Ulazna struja punjača: 1500 mA
   • Ulazni napon punjača: 5 V DC
   • Potrošnja energije punjača u stanju pripravnosti: Manje od 1 mW
   • Maksimalno vrijeme punjenja: 250 min
   • Radna temperatura: – 15 – +55 C
   • Radne tipke: Tipka indikatora uključivanja
   • LED indikatori: Indikator razine napunjenosti baterije
   • Dimenzije: 99,5 mmx43.9mmx25.4mm
   • Masa: 145 g
   • Dužina kabela: 25 cm

Pakiranje

MPP3

Microsoftov Portable Power dolazi u kompaktnom pakiranju koje se može u potpunosti reciklirati. Dizajn pakiranja prati prijašnji Lumia dizajn pakiranja s plavom naglašenom bojom i maksimalno kompaktnim pakiranjem koje ide prema visini. Od Lumije 930 i 630 Nokia, odnosno Microsoft je počeo pakirati Lumije u nižim, ali širim pakiranjima. Povratak na prethodni Nokia dizajn pakiranja u ovom je slučaju logičan jer je riječ o proizvodu koji je relativno kompaktnih dimenzija te bi bilo nelogično pakiranje povećavati u širinu.

Pakiranje je izrađeno iz dva dijela s dimenzijama otprilike 6cm x 6cm x 15cm. Jedan dio pakiranja je proziran te se u njemu nalazi punjač. Drugi dio je klasični karton plave boje na kojem su ispisani svi bitni podaci ovog proizvoda. Na pakiranju je istaknut kapacitet baterije, 6.000mAh, te stoji kako je s Portable Powerom moguće puniti uređaje Microsofta, Nokije, Sonyja, Samsunga i HTC-a.

MPP2

U samom pakiranju nalazi se prijenosni punjač Portable Power, USB to MicroUSB kabel, koji služi za punjenje punjača i mobitela te uputstva, koja se prema službenim stranicama nalaze u pakiranju, ali u mojem ih primjerku nema. S punjačem ne dolazi zidni adapter za punjenje, pa se podrazumijeva da u kući imate primjerak istoga.

Dizajn

MPP16

Portable Power, koji nosi karakterističnu Nokia oznaku proizvoda DC-21, izrađen je u Dual-Shot tehnologiji izrade. Ova inovacija u dizajnu prvi put je viđena na Asha Touch uređajima iz serije 500. Jednostavno rečeno, riječ je o dizajnu gdje se na osnovni sloj plastike dodaje dodatni prozirni sloj koji daje vizualni dojam kao da je proizvod zaleđen. Uređaj je izrazito zaobljen, s ravnim vrhom i dnom. Geometrijski bismo to mogli jednostavno predočiti kao spljošteni valjak.

Punjač je dimenzija 43.9 mm širine, 99.5 mm visne te 25.4mm debljine uz masu od 145 g. Duljina kabela za punjenje je 25 cm, iako se kabel čini par centimetara kraći. Na gornjoj plohi nalaze se četiri LED lampice koje služe kao indikatori napunjenosti baterije te funkcijska tipka na čiji pritisak možemo provjeriti kapacitet. Prinicp rada LED lampica je taj da kada je baterija do kraja napunjena svijetle sve četiri lampice. Kada se uređaj puni, jedna od lampica pulsira. Na donjoj plohi nalazi se MicroUSB i USB utor za punjenje punjača, odnosno mobitela. Na prednjoj plohi suptilno je ugraviran Microsoftov logo.

Problem kod dizajna može biti prostor između samog uređaja i plastičnog Dual-Shot sloja u koji se na jednoj strani uređaja može nakupljati prljavština, koju je izuzetno teško kasnije ukloniti.

Uporabljivost

Zbog svog oblika “spljoštenog” valjka, uređaj ostavlja dojam skliskosti, ali se u praksi to pokazalo netočnim. Prilikom korištenja nisam imao problema s držanjem uređaja, što me je malo začudilo jer je uređaj izrazito glatke površine zbog Dual-Shot sloja. Isto tako prilikom korištenja nisam imao problema s odvajanjem punjača od uređaja prilikom korištenja uređaja na način da punjač visi. Portable Power dovoljno je kompaktnih dimenzija da je bez problema stao u džep hlača s mobitelom kojeg puni. U mom slučaju je to Lumia 720.

Vrijeme punjenja punjača je otprilike četiri sata, što je u skladu s deklariranim na službenim stranicama. U 180 minuta punjač se napuni do 80% zahvaljujući “Fast Charge” tehnologiji. Vrijeme punjenja mobitela s DC-21 punjačem iznosi kao i kod standardnih punjača; u mom slučaju do 2 sata. Ovisno o kapacitetu baterije u vašem uređaju, s Portable Powerom vašu Lumiju možete puniti od 2 do gotovo 5 puta. Za više informacija o tome koliko puta vašu Lumiju može puniti DC-21, pogledajte tablicu ispod.

Broj punjenja

Zaključak

Sve u svemu, Microsoftov prvi proizvod je poprilično dobro ispao. Portable Power posjeduje najveći kapacitet do sada u lepezi Microsoft/Nokia prijenosnih punjača s izrazito privlačnim dizajnom, koji će se savršeno slagati s dizajnom Lumia uređaja kojeg posjedujete. Uređaj je izrađen u Dual-Shot tehnologiji, a dostupan je u bijeloj, zelenoj i narančastoj boji.

Tržište prijenosnih punjača je dosta zasićeno. Kineski proizvođači nude punjače dvostruko većih kapaciteta po istoj, ako ne i nižoj cijeni. Preporučena cijena ovog punjača je 39€/49$/300kn što je u razini sa cijenama poznatijih tvrtki koje proizvode ovu vrstu gadgeta.

Ovaj punjač još nije dostupan u prodaji na našem i širem području regije.