Tom Warren napustio brod koji tone? Spas pronašao u iPhone 6 uređaju

warren theverge wp

Tom Warren, jedan od urednika The Verge magazina i dugogodišnji korisnik WP uređaja (Nokia uglavnom) je objavio kako je napustio WP te je naveo nekoliko razloga tome. Odmah trebam reći kako Tom nije jedan od onih koji često imaju amneziju i prelaze s platforme na platformu, već je u The Verge-u zadužen za WP i njegov poklonik. Sve u svemu, zamjenu je našao u iPhone 6 uređaju koji je po njemu osvježenje u odnosu na WP ponajviše zbog činjenice da posjeduje ogroman broj aplikacija koje svakodnevno koristi i da je hardver pogođen. Naime, Warren tvrdi kako je iPhone 6 „pravi“ top model te takav hardver WP platforma ne može trenutno ponuditi. Jednim dijelom se doista slažem s njim jer kako i sam navodi, Lumia 1520 je izvrsna ali prevelika za svakodnevnu upotrebu dok je Lumia 930 teška i kaska u određenim opcijama (vađenje baterije, nedostatak microSD). Ostali uređaji nisu namijenjeni zahtjevnijim korisnicima s obzirom da su hardverski slabiji što se uklapa u politiku Microsofta da se približi donjem cjenovnom segmentu tržišta. Premda je Lumia 830 trebala biti idealna za većinu opet joj je uskraćena jača procesorska komponenta i Snapdragon 400 jednostavno nije dovoljan za jeftini top model.

Nadalje, Warren je koristio i HTC One M8 for WP koji je formom bliži htjenju većine ali mu je kamera jednostavno loša i to ga odmah stavlja u drugi plan.

Ono što je Warrena najviše nagnalo na promjenu platforme je nedavna poveća usmjerenost Microsofta ka usavršavanju svojih aplikacija za Android i iOs dok je vlastitu platformu opet ostavio na čekanje. Primjerice, navodi kako se aplikacije i dalje ne ažuriraju (Instagram, Twitter…) te da nedostaje nekih aplikacija koje zahtjevniji korisnici potražuju. Također je spomenuo kako nedostaje zamjenskih aplikacija na čemu je Microsoft radio ali pomalo pre kasno. Iako WP trgovina broji preko 500 000 aplikacija većina njih (ovih važnijih) je u Beta verziji i nisu ažurirane godinama. Kao primjer se navodi Instagram kojeg je Nokia dovela na WP i koji još uvijek nema mogućnost postavljanja videa za Lumia uređaje karakterizirane izvrsnim kamerama. Da ne spominjemo VLC player i druge aplikacije koje rade vrijedni developeri ali opet kasno. Primjer Candy Crush igre je najbolji za opisivanje realnog stanja stvari.

Po osobnom mišljenju korisnici WP8 uređaja su osuđeni na konstantno čekanje i nadanje da će njihovi uređaji postati konkurentni. S WP8.1 nadogradnjom je taj cilj stizanja Androida i iOs-a postao uočljiv, međutim ako niste skloni eksperimentiranju preko Developer Preview opcije softvera osuđeni ste na čekanje novih opcija čiji se datum dolaska stalno produžava. Umjesto da Denim softver već bude dostupan izglednije je njegovo sporije dostavljanje uređajima u svrhu prebacivanja fokusa na Windows 10 za mobilne uređaje kojeg ćemo ugledati putem službenih nadogradnji možda tek na ljeto 2015. godine.

Warrenov prelazak na iOs je možda i logičan s obzirom da je on najbliži funkcionalnosti i brzini WP-a te je ubrzan njegov razvoj što dokazuju posljednje nadogradnje. Ono što Tom Warren želi je niz kvalitetnih aplikacija na pravom top modelu, a to je želja svih nas. Sada je ponovno Microsoftu dana prilika da se iskupi i vrati zahtjevne korisnike natrag i s novijim hardverom i softverom bi to trebao učiniti i iskoristiti priliku inače ga očekuje pad. Otkako je Nadella sjeo na kormilo softverskog diva primjetan je odlazak fokusa sa mobilnih platformi prema Cloud uslugama te sve skupa pomalo zabrinjava. S Microsoftovim aplikacijama boljim na drugim platformama a ne na vlastitoj je WP postavljen na klimave noge a tu više nema Nokia entuzijazma da stvar spasi. Fokus na „low end“ je pozitivna stvar no treba gledati i na prosječne korisnike koji možda žele malo ekstravagancije te je tu potreban dobar hardver i softver. WP ima potencijala no stvar je uvijek bila samo u rukama Microsofta koji trenutno djeluje vrlo izgubljeno.