Microsoft predstavio Windows 10 za mobitele

Windows 10

Na konferenciji u Redmondu Microsoft je uz mnoštvo noviteta vezanih za Windows 10, predstavio i mobilnu verziju novog OS-a. Za početak, Microsoft je službeno potvrdio kako će Windows 10 biti besplatan za korisnike Windows 7, Windows 8.1 i Windows Phone 8.1 prvu godinu. Vjerujemo kako se ovo “prvu godinu” odnosi na verziju sustava za računala, dok će Windows nadogradnje na mobilnim uređajima biti besplatne kao i do sada. Podržka za pojedine uređaje varirat će ovisno o životnom vijeku uređaja.

Što se tiče samog sustava za mobitele, prisutne su promjene korisničkog sučelja na početnom zaslonu, popisu aplikacija te obavijesnom centru. Na početni zaslon sada je moguće postaviti pravu pozadinu, kao što je najavljivano, a popis aplikacija sada na vrhu prikazuje najnovije instalirane aplikacije.

Obavijesni sustav dobio je mogućnost otklanjanja pojedinih obavijesti, te prikazivanja većeg broja prečaca koji se pozivaju pritiskom na strelicu, kao što je riječ s centrom za glasnoću.

Novost je mogućnost direktnog odgovaranja na obavijesti. Direktno odgovaranje poziva se povlačenjem notifikacije prema dolje. Microsoft je unaprijedio tipkovnicu integrirajući Cortanu, koja je postala još pametnija i naučila je pisati na diktat, a moguće je i mijenjanje veličine tipkovnice te položaja tipkovnice na zaslonu, što je izuzetno korisno za rad s jednom rukom na phablet uređajima.

Postavke Windows 10

Postavke su napokon dobile zasluženi redizajn te sada slijede smjernice Modern dizajna s verzije sustava za računala. Postavke su podijeljene na kategorije, čiji je popis u potpunosti prikazan na zaslonu. Microsoft uvodi novitete u aplikaciju Poruke, u koju duboko integrira Skype, a moguća je integracija i ostalih aplikacija za dopisivanje i razgovore poput Messengera, Whatsappa, Vibera i sl.

Office: Novi, redizaniran

Screenshot (289)

Microsoft je napokon unaprijedio i Office skupinu aplikacija na mobilnoj verziji sustava. Sa Windows 10 OS-om predinstalirani na mobilne uređaje doći će Word, Excel te PowerPoint. Word sada omogućuje pravo uređivanje dokumenata nudeći sve opcije koje nalazimo na PC-u. PowerPoint je također poboljšan uz mogućnost interaktivnog uređivanja te jednostavnog komentiranja radova. Aplikacije su doboko povezane s oblakom i samim time sa svim uređajima s Windows 10 OS-om.

U kategoriju Officea, kao alata za produktivnost, možemo uvrstiti mail klijent te kalendar. Microsoft na mobilnu verziju Windows 10 OS-a dovodi novu Outlook aplikaciju za mail. Aplikacija je univerzalna, što znači da dijeli kod i izgled s aplikacijom prisutnom na verziji za računala. U novi Outlook integriran je napredni način uređivanja kao u Wordu. Ubačene su opcije brisanja i označavanja mejlova sa zastavicom pokretom na lijevo ili desno.

Kalendar je također dobio redizajn te sada uvelike liči kalendaru na Windows 8.1 OS-u za računala.

Kalendar Windows 10

Microsoft će za Windows 10 na mobilnim uređajima unaprijediti galeriju fotografija, karte, glazbu, People Hub te internet preglednik, koji je prezentiran za računala pod kodnim imenom Spartan. Microsoft nije posvetio vremena demonstraciji ovih opcija na mobilnim uređajima jer je vjerojatno riječ o veoma ranim verzijama.

Windows 10 za mobilne uređaje dobit će još funkcija tijekom vremena razvoja. Microsoft je odlučio ove Windowse razvijati zajedno s korisnicima. Svi segmenti mobilnog OS-a duboko su povezani s oblakom i sa svim uređajima koji rade na Windows 10 operativnom sustavu. Ono što svi čekamo, datum službenog početka “insider” programa za mobilne uređaje, još nije objavljen. Konferencija je još u tijeku pa ako bude kojih novih vijesti vezanih za Windows na mobitelima, članak će biti nadopunjen.