Nokia objavila poslovno izvješće za Q4. Ponovno u plusu!

Nokia blue logo

Nokia je danas objavila financijsko izvješće za posljednji poslovni kvartal u 2014. godini. Drugi put za redom Nokia je zabilježila rast profita u svim svojim poslovanjima, što dakako nije bio slučaj u mnogim tromjesečjima prije, kada je Odjel za uređaje i usluge finskom telekomunikacijskom divu nosio značajne gubitke. Nokia je u četvrtom tromjesečju ostvarila zaradu od 454 milijuna €, 66% više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

Nokia Networks je i dalje odjel koji najviše doprinosi ukupnom boljitku Nokije, i zaradio je 470 milijuna € što je za 14% više u odnosu na treće tromjesečje protekle godine.

HERE postaje sve jači odjel što dokazuje rast od 15% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, dok je u četvrtom tromjesečju utržio 292 milijuna €, ponajprije uslijed velikog proboja na tržište automobilske industrije. HERE je u 4 tromjesečju prodao licencu za 3,9 milijuna automobila što je za 700.000 više u odnosu na 3. Tromjesečje 2014. godine.

Nokia Technologies odjel, zadužen za licenciranje patenata, stjecanje novih te plasiranje tehnologije na tržište ne kaska za ostalim odjelima te je i on povećao svoje prihode. Ostvaren je rast od 23% u odnosu ns 2013. godinu, a utržio je 149 milijuna €. Taj profit je ostvaren ponajprije zahvaljujući Microsoftu koji na veliko licencira Nokijine patente, s obzirom da ih koristi sada bivši >Odjel za uređaje i usluge.

Zahvaljujući dobrom poslovanju, glavni odbor je odobrio isplatu dividende u iznosu od 0,14€ po dionici. Rajeev Suri je dao vrlo jezgrovitu i opreznu izjavu glede objave rezultata s kojom nije najavljivao neke radikalne pothvate za 2015. godinu, osim što je najavio daljnje učvršćivanje Nokije na tržištu uz planirani rast zarade u narednoj godini. Spomenuo je i da se Nokia tražila tijekom 2014. godine, ali da će 2015. biti godina izvršenja svih planova te da očekuje usmjerenije djelovanje sva tri odjela.

Vidjeli smo da je Nokia N1 već napravila odličan rezultat, da HERE širi svoje poslovanje na sve mobilne platforme, ali i auto industriju te da Networks radi poprilično na realiziranju 5G mreža. Sigurno ćemo imati još toga čuti od Nokije u narednoj godini.

 

Cijelo izvješće potražite ovdje.

 

Tags: