Nokia: Uspon i pad prikazani na izvrsnoj Infografici

Nokia logo

Kao što počinju sve lijepe priče tako ćemo i mi započeti ovu. Jednom davno postojao je finski proizvođač uređaja koji je napravio revoluciju u svijetu mobitela. No, ta Nokia koju smo svi znali i voljeli skoro je preko noći izgubila je sve osim ugleda koji je nastajao godinama.
Prvi uređaj koji podsjeća na mobitel, izašao je u 80im godinama prošlog stoljeća kao „Mobira Cityman“ koji je težio nešto preko 0,77 kg i koštao nevjerojatnih € 4603 / 35301 kn.

Kao sto svi znamo Nokia je sa svojim uređajima dominirala tijekom devedesetih i početkom 2000. godine. Nokia je predstavila neke od vrlo važnih modela za povijest mobilne industrije kao što su Nokia 3310 s vrlo kompaktnim dizajnom, potom Nokia 7650 koja je prva došla na tržište s kamerom ili Nokia 3650 koja je prva imala mogućnost snimanja videa. Ne treba zaboraviti i Nokiju 6650 koja je prva došla s podrškom za 3G ili pak Nokiju 7710 koja je prva imala zaslon osjetljiv na dodir. Tu su još mnogi drugi popularni modeli koji ipak nisu mogli spriječiti pad.

Od 2010. polako Nokia prolazi kroz pakao i 2014. njezin Odjel za mobitele prodan je Microsoftu. Izgleda da sve dobre stvari ipak moraju doći do kraja, no Nokia nije na svu sreću mrtva. Premda je njezin novi predsjednik uprave Rajeev Suri izjavio da se Nokia više ne namjerava vratiti u klasičnu proizvodnju uređaja već će Nokialogo plasirati kao licencirane uređaje kao što je to sada nova uzdanica Nokia N1 tablet za kojeg izgleda postoji veliki interes. Za više detalja bacite oko na izvrsnu infografiku ispod. Kliknite na sliku kako bi je povećali.

Nokia_Infographic

Tags: