Windows 10: Što možemo očekivati

windows10_thumb

Otkada je Nokia u veljači 2011. godine potpisla ekskluzivni ugovor s Microsoftom oko korištenja Windows Phone operativnog sustava, oči industrije mobilnih uređaja počele su s velikim zanimanjem gledati u Redmond. Microsoft je tim ugovorom na svoju stranu pridobio najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih uređaja – običnih i pametnih. Naravno, uz određenu cijenu.

Posljednje skoro pa četiri godine svjetska informatička javnost, s naglaskom na dio zainteresiran za mobilne uređaje, s velikim zanimanjem promatra Microsoftove konferencije i predstavljanja novih rješenja za mobilne uređaje. Prije svakog predstavljanja ljestvica očekivanja je bila podignuta visoko, ali nakon svakog je ostajao neki gorak osjećaj u ustima s mislima: “Microsofte, mogao si to bolje.” Tako je bilo s Windows Phoneom 8, pa sa Windows Phoneom 8.1, a ubrzo ćemo saznati kako će biti s Windowsima 10, koji su, možemo reći, posljednja Microsoftova prilika za probijanje na mobilnom tržištu.

Samo da napomenem, finska Nokia je svoj dio posla dosta dobro uradila u posljednje četiri godine. Microsftove rupe u sustavu krpali su svojim rješenjima, a Lumia uređaji su ispred konkurencije prednjačili u dizajnu i na području kamere. Rješenja poput HERE navigacije i ostalih, kako ih nazivamo, ekskluzivnih Lumia značajki poput dvostrukog tapkanja, Glancea, HAAC mikrofona ili super osjetljivog zaslona samo su nabijali dodatne bodove u rencenzijama Nokijinih uređaja. Nokia je donekle uspjela zadržati stabilan pad prodaje običnih telefona te velikim rekonstruiranjem svih odjela, od mobilnoga do NSN-a uspjela je poslovanje vratiti na nulu u posljednjim kvartalima prije prodaje odjela uređaja i usluga. Danas je Nokia jedna profitabilna kompanija s tržišnom vrijednosti od 30 milijardi dolara.

Lumia 1520 i Lumia 1020

S druge strane, Nokijini Lumia uređaji su u recenzijama često bili kritizirani zbog Microsoftovog operativnog sustava. Većina od tih kritika je bila na mjestu, a najveći udar su fanovi radili na Microsoft zbog tromosti kompanije i pasivnog odnosa prema mobilnom OS-u. Često se postavljalo pitanje što bi bilo da je Nokia krenula s Androidom te se sva krivnja svalila na “jadnog” Stephena Elopa, koji je prozvan trojanskim konjem. Elop nije sam kriv za Nokijin neuspjeh. Krivo je čitavo vodstvo kompanije od 2008. godine do 2013. Par uzastopnih loših odluka su bacili Nokiju na koljena i prije kobne 2011. kada je preuzela Windows Phone, ali da ne analiziramo propast jednoga diva, jer to nije tema ovog članka, vratimo se na Windows 10 i očekivanja koja imamo od Microsofta.

 

Sutra u 18 sati po našem vremenu Microsoft će krenuti s konferencijom o budućnosti Windows 10 operativnog sustava. Windows 10 će objediniti sve uređaje od pametnih satova, preko mobilnih i tablet uređaja pa do PC-a i Xbox-a. Sutrašnju konferenciju će voditi predsjednik Odjela za operativne sustave Terry Myerson, predsjednik Odjela za operativne sustave zadužen za korisničko iskustvo Joe Belfiore, predsjednik Xbox odjela Phil Spencer te predsjednik Microsofta Satya Nadella.

Glasine kažu kako sutra od Microsofta možemo očekivati objašnjavanje svih detalja vezanih za Windows 10, kako za mobilnu, tako i za ostale verzije. Prisustvo šefa Xbox-a nagovještava i agresivniji Microsoftov ulazak na tržište PC igara, jer je Phil Spencer u više navrata naglasio kako Windows 10 donosi dobre vijesti za PC gamere.

Windows 10 phone and tablet

Po pitanju mobilne verzija Windows 10 OS-a, od Microsofta možemo očekivati pokretanje programa slanja povratnih infomracija sličnog kao s PC verzijom OS-a. Microsoft nema pravo opet kaskati za konkurencijom te je Windows 10 prilika da Microsoft, uz pomoć prijedloga korisnika, sustigne pa i prestigne konkurenciju na poljima na kojima zaostaje. Windows 10 je najavljivan kao OS s kojim će Microsoft pokoriti mobilno tržište. Taj operativni sustav bi trebao donijeti inovacije i nove načine interakcije s mobilnim uređajem poput MixView-a. Windows 10 bi bio parodija od sustava ako bi glavna značajka bila mogućnost postavljanja prave pozadinske fotografije. Fokusiranje na opcije koja konkurencija ima godinama i isticanje njih kao značajki OS-a nije dobra strategija. Univerzalne aplikacije, redizajnirani Office, Cortana, novi Skype te značajkama bogat Windows 10 OS za mobilne uređaje s istom razinom jednostavnosti samo su neki od smjerova prema kojima bi trebao težiti Microsoft kako bi moga sa strane operativnog sustava konkurirati na mobilnom tržištu. Kineski proizvođači s Androidom su postali ozbiljna prijetnja svim “proslavljenim” mobilnim proizvođačima. Samsung, HTC i Sony se teško nose s njihovom ponudom, a i za velikog Applea se očekuje stagnacija na području tržišnog udjela za ovu godinu. Microsoft s 3% globalnog udjela zaista treba ubaciti u višu brzinu. Dolaskom Satye Nadelle već su počele neke pozitivne promjene u Microsoftu te je Microsoft kao kompanija postao mnogo aktivniji i “okretniji”, ali nažalost ne na korist korisnika Windows Phone uređaja.

windows-10-620x310

Sutra ćemo vidjeti prvi Microsoftov korak u zadražvanju postojećih i pridobijanju novih korisnika na svoju mobilnu platformu. Odlukom da svoje usluge raširi na sve platforme, Microsoft je uvelike olakšao sadašnjim korisnicima WP-a prelazak na Android i iOS, a vlastita platforma Windows Phone time je izgubila neke od svojih najjačih atributa koji su privlačili korisnike. U 18 sati po našem vremenu započinje konferencija o budućnosti Windowsa koju možete pratiti putem ovog linka.

Kakva su vaša očekivanja od Microsofta i što mislite postoji li mogućnost da će Windows 10 Microsofu donijeti proboj na mobilnom tržištu kakvog sanja? Zanimljivo je podsjetiti da je bivši predsjednik Nokije, a sadašnji Microsoft Mobilea Stephen Elop prognozirao da će Lumije do kraja 2014. zauzeti 10% tržišta, što se, vidimo, nije dogodilo.