Osvrt: Windows 10 Insider Preview za mobitele je Microsoftov pucanj u prazno?

Notification-Win-10

Jedna, vjerujem svima poznata, medijska ličnost bi Windows 10 nadogradnju za mobilne uređaje komentirala sa: „Što reći, koju poruku poslati…“. Microsoft je jučer pustio toliko očekivanu nadogradnju da bi odmah u startu napravio nekoliko krucijalnih pogrešaka koje mu mnogi korisnici Nokia Lumia uređaja i neće baš oprostiti. Doduše ima tu i nekoliko pozitivnih segmenata u cijeloj priči.

Naime, Insider Preview program se uvelike razlikuje od Developers Preview i hvale je vrijedno što Microsoft šalje vrlo rane verzije softvera na testiranje, ali je vrlo netaktično poslati je cijelom svijetu. Sve skupa se nova nadogradnja doima neozbiljno, kao da su je sklepala tri mulca u garaži. Iskreno, bilo bi mnogo bolje po Microsoft da je zadržao nadogradnju još neko vrijeme i pustio GDR2 softver prije objedinjavanja s Windowsima 10 za računala. I onako mobitel još neko vrijeme neće biti u potpunosti funkcionalno računalo pa čemu onda žuriti.

Osobno mi se po prvom susretu s novom nadogradnjom provlačila samo jedna misao po glavi, a to je sporost Microsofta u implementaciji nadogradnji i novih stvari. Puno toga se može promijeniti u nekoliko mjeseci koliko je ostalo do predstavljanja prvih Windows 10 uređaja, no sada mi je jasno zašto oni (kompleksniji barem) neće stići na police do kraja ove godine.

 

Najveće promjene nove verzije osa, osim onih internih kojih je kud i kamo više, su prosječnom korisniku nevidljive. Međutim, Microsoft je u svojim prezentacijama toliko najavljivao nove vizualne promjene i hvalio ih da su se mnogi navukli i ostali pomalo razočarani. No što i očekivati od ultra rane verzije. Nju smo s nebrojenim pritiscima i zahtijevali, zar ne?

Najveće promjene su definitivno postavljanje pravih pozadinskih slika, novi akcijski centar i ikone u postavkama, no sve to već djeluje nekako poznato. Ne mogu se oteti dojmu da je Microsoft poprilično svoj donedavno jedinstveni os približio Androidu, protiv kojeg se opirao toliko dugo. Akcijski centar je konfuzan (barem u ranoj fazi) i ne nudi pretjerano opcija za modificiranje prečaca, a neke opcije poput brisanja pojedinih obavijesti je izgubio.Naravno, tu je mogućnost brzog odgovaranja na poruke (SMS), mogućnost isključivanja alarma te druge opcije no nije to još sve dovoljno dobro za svakodnevnu upotrebu.

Nadalje, ikone u postavkama odveć podsjećaju na one kod Androida, i sami izbornik je izgubio jednostavnost s mnogim podizbornicima. Nije praćena filozofija velikih Windowsa, već se išlo kao kod Symbiana u nizanje podprozora. Os je na Lumiji 630 koliko toliko iskoristiv, no jednostavno nije za svakodnevnu upotrebu te ako niste programer ili entuzijast, ne preporučam instalaciju. Barem ne u ovoj fazi, jako jako ranoj testnoj fazi.

Druga stvar gdje je Microsoft kiksao je ponovno Ronih Hoodovski pridavanje pažnje uređajima niže i srednje klase dok su izostavljeni top modeli. Kako „svaka skuža nađe muža“, tako je i Microsoft objasnio da postoji određeni problem sa softverom jačih modela koji je kompleksniji uslijed više opcija, no većini to neće biti dovoljno dobro obrazloženje. Možemo shvatiti ogorčenje svih vlasnika skupljih Lumia modela, no neka im ne bude žao jer se u ovoj verziji Windows 10 jednostavno ne isplati stavljati na te uređaje. Čak ga ne preporučam stavljati ni na ostale, trenutno dostupne, Lumia uređaje ako su vam jedini smartfon pri ruci. S druge strane, više je korisnika “low end” mobitela pa će Microsoft više profitirati prikupljajući informacije od njih jer ruku na srce, Windowsi su jednaki na ovim najjeftinijim i najskupljim uređajima.

Naravno, za potrebe bloga imamo uređaj na kojem će biti instalirane sve verzije pa ćemo vas obavještavati o napretku, no ni ja osobno neću riskirati živce i staviti Win10 na svakodnevnu Lumiju.

Dakle, ako ste programer, vrsni entuzijast, fan, zaluđenik u mobilne uređaje, bloger i ako posjedujete drugi WP mobilni uređaj onda isprobajte novi Windows 10, ako se ne nalazite u nekoj od poviše spomenutih kategorija, pustite nek prođe određeno vrijeme dok se ne pojavi stabilna verzija ili pak uživajte u Denimu.