Rajeev Suri: #Nokia dizajn nije prodan Microsoftu, novi uređaji će imati isti Nokia „osjećaj“

Nokia CEO Rajiv

Izvršni direktor Nokije, Rajeev Suri, je posjetio Indiju gdje je imao prilike razgovarati s indijskim premijerom najvjerojatnije vezano uz probleme s pogonom u Chennaiu. Osim toga je dao intervju za The Times of India u kojem je iznio nekoliko zanimljivih činjenica. Suri je naglasio kako je Indija i dalje važna za Nokiju te da je ona na tamošnjem tržištu prisutna kroz svoja poslovanja u vidu odjela HERE, technologies i Networks. Najavio je vrlo zanimljivu budućnost u kojoj Nokia želi povezati milijarde na Internet i iskoristiti ogroman izvor informacija kako bi radili na boljem sutra.

Naglasio je važnost rješavanja blokade pogona u Chennaiju za kojeg je Nokia pronašla dobre potencijalne kupce. Rekao je da je u 2014. Godini tamo proizvedeno preko 2 milijuna uređaja i elektroničke opreme te da je preko 50% izvezeno. Također je rekao kako je većina uređaja napravljena za 4G mreže u Indiji premda je ta država i dalje okrenuta ka 3G mrežama.

Suri se pohvalio i sa 5 milijardi dolara koliko je Nokia utržila prošle godine, kao i iznosom od 1,8 milijardi dolara koje su isplatili dioničarima. U tekućoj godini namjeravaju povećati dividendu na 27% što govori o preporodu ove finske kompanije.

Na upit o povratku na tržište mobilnih uređaja, Suri je rekao kako je u planu vratiti Brand na tržište te da je on izrazito popularan u Indiji, Rusiji i Kini. Nedavno predstavljen tablet, Nokia N1, je bio samo testiranje tržišta te će se za sada usmjeriti na Kinu s obzirom da im je uspjeh tamo bio najveći. No širenje je u planu i budući proizvodi će zadržati specifičan Nokia dizajn s obzirom da dizajnerski tim nije prodan Microsoftu. Ova posljednja informacija je poprilično značajna jer je očiti znak da ćemo ugledati još uređaja koji će biti dizajnirani u Finskoj, premda će izrada istog biti povjerena drugom.

 

S ovim se pitam jesu li nedavno objavljene fotografije novih Lumia uređaja, poput Lumije 535, 1330, Mclaren Lumije u biti ispucavanja zaliha dizajnerskih rješenja dok Microsoft ne izbaci svoje oblike. Jedna potvrda tome je i izgled Lumije 435 koja je očito ubačena u postojeći kalup Nokije X.

Dakle, novi Microsoft Lumia uređaji su moguće još uvijek napravljeni prema skicama starih Nokia dizajnera što je i realno ako znamo da vput uređaja od nule do konačnog proizvoda traje nekih 18 mjeseci.

 

Via