Video: Microsoft Lumia 535 i dalje ima problem sa osjetljivosti zaslonom na dodir

naslovna copy

Prvi Microsoftov Lumia model, Lumia 535, s kojim je trebao ponovno pokoriti svjetska tržišta I postaviti Microsoftov logo na nivo vrhunskog proizvođača mobilnih uređaja nije imao lagan početak. Naime, prvi kupci su uočili ozbiljan problem sa zaslonom osjetljivim na dodir. On je bio toliko neprecizan da je uređaj bilo nemoguće koristiti ili ga u najmanju ruku koristiti s par tableta apaurina. Microsoft se brzo oglasio I javno priznao pogrešku te rekao kako je riječ o softverskoj pogrešci i da radi na zakrpi koja će je ukloniti. Softverska nadogradnja za Lumiju 535 je došla krajem 2014. godine I poprilično je sanirala pogrešku osjetljivosti zaslona no nije je u potpunosti uklonila.

I dalje je primjetna neusklađenost dodira na zaslonu, odnosno očit je problem prilikom dodirivanja zaslona s više točaka dodira I velike njegove nepreciznosti pogotovo u donjem dijelu što se najviše odražava kod tipkanja.

Problem je zamijećen kod većeg broja korisnika I nakon softverske nadogradnje a riječ je o Lumijama 535 oznake hardvera 3.0.0.0. U međuvremenu je Microsoft izbacio novu hardversku verziju uređaja koja nosi oznaku 5.0.0.0. I koja, prema vlasnicima, nema problem s zaslonom osjetljivim na dodir.

 

 

Napravili smo test osjetljivosti na dodir zaslona uz pomoć Multitouch Test aplikacije te smo usporedili zaslon Lumije 535 sa zaslonima ostalih Lumija donjeg cjenovnog ranga, odnosno Lumijama 630 DS i 530. Ovi uređaji bi bez problema trebali prepoznati do 5 točaka dodira dok hardverski moćniji prepoznavaju i do 10. Dok je naša Lumia 535 stigla na test od ekipe iz MixRadija i nije primjerak za prodaju ( naznačeno na pakiranju), naš Stipe je kupio jednu u trgovini eDigital koja ima istu oznaku verzije hardvera te pati od istog problema.

Prema viđenom, očito prva serija Microsoft Lumije 535 ne pati od softverskog problema već bi problem vrlo lako mogao biti u hardveru o čemu se Microsoft nije službeno oglasio. Kontaktirati ćemo Microsoft i službenog uvoznika Lumia uređaja i vidjetikoje je hardverska verzija Lumije 535 na tržištu te kako namjeravaju popraviti uređaje.

Ono što bih savjetovao je provjeravanje verzije hardvera prilikom kupovanja Lumije 535 te ukoliko nosi oznaku 3.0.0.0. da taj uređaj ne kupujete.