Glasine: Lumia 940 dolazi sa skenerom rožnice?!

 

920 i 930 1

Iako se već dugo vremena govori o Microsoftovom vrhunskom Lumia modelu, nije bilo mnogo ozbiljnijih curenja informacija glede hardverskih specifikacija tog uređaja. Fudzilla portal objavio je glasine o mogućem nasljedniku Lumije 930. Prema njihovom izvoru Lumia 940 bi trebala doći s nekoliko noviteta među kojima je najzvučniji skener rožnice. Navodno bi skener radio uz pomoć fotografije dijela spektra blizu infracrvenog pa bi se tako izbjegli nedostatci čitača otisaka prstiju poput nošenja rukavica, ili pak izbjegavanja korištenja raznih senzora koji su potrebni u predradnjama. Nadalje, skener rožnice bi radio i u mraku s obzirom da bi se očitavao uz pomoć te “nove” tehnologije.

Lumia 940 bi trebala doći sa 28nm Snapdragon 805 procesorom ili čak s nešto novijim 20nm Snapdragon 810 procesorom, a u cijelu priču bi bili postavljeni kamera senzori od 20 ili 30 MP sa tri LED bljeskalice, dok se 3D geste za sada ne spominju. Još jedan novitet bi bila opcija korištenja uređaja kao kompjutera spajanjem na postolje, slično kao docking station za laptope.

Naravno ovdje je riječ o glasinama, nikako o provjerenim informacijama pa postoji vjerojatnost da je skener rožnice kao i mogućnost korištenja mobitela kao računala samo stvar mašte, ali nikad se ne zna. Microsoft ima tehnologiju potrebnu za to, pa ne vidim razlog zašto ne bi bio uključen.

Sve u svemu, od ovog top modela se mnogo očekuje i kako će doći s novim softverom bilo bi dobro do donese nove opcije i hardverske komponente. Po meni bi uređaj trebao imati odličan 5,5 inčni AMOLED zaslon visoke razlučivosti, 41 MP kameru s jako dobrom bljeskalicom, prednju 10 MP kameru s bljeskalicom, bateriju ne ispod 3.500 mAh, kvalitetne vanjske zvučnike i naravno noviji Snapdragon procesor uz 2 do 3 GB RAM-a popraćenih s 32 GB interne memorije proširive microSD karticama. Uz ovo sve se podrazumijeva da će sadržavati i one osnovne funkcije kao Glance screen, double tap i imati sve potrebne senzore (Sensore core, žiroskop, altmetar, barometar…). Ipak je riječ o top modelu i kod njega bi se trebalo malo pretjerati sa specifikacijama, zar ne?