Osvrt: Microsoft Lumia 640 i 640 XL su i dalje Nokia Lumia uređaji

 

Lumia-640-XL-1-620x443

Microsoft je na MWC-u predstavio dva podjednaka uređaja s malim, ali značajnim, hardverskim razlikama. Međutim, što je tu novo i nešto po čemu bi se Microsoft razlikovao od Nokije od koje je preuzeo Odjel uređaja i usluga, ništa! Dapače, uređaj je čista Nokia filozofija od dizajna pa do hardverskih specifikacija pa i do same priče koju uređaji daju. Nešto je drugačije ali da je Odle ostao u rukama Nokije ove uređaje s jačim kamerama bi zasigurno vidjeli možda upravo na MWC-u.

U posljednje vrijeme se Microsoft poprilično trudi odmaknuti o Nokia loga, naslijeđenog duha ali i Nokia fanatizma koji je došao s sljedbenicima. Ima tu logike ali čemu tako naivno odbacivati nešto što je spasilo WP platformu i što je uopće donijelo popularnost Lumia uređajima pa i odluku da Microsoft kupi odjel. Nokia zajednica se poprilično osula, ali ne prodajom odjela nego odbacivanjem naslijeđene zajednice bez koje Lumia uređaja ne bi bilo. Nedavno sam svjedočio guranju najpoznatijih članova nekadašnjeg Nokia foruma, poput JimmyIreland-a i drugih koji su godinama nesebično davali podršku svim korisnicima Nokia i danas Lumia uređaja.

Slična stvar se događa i na ovim prostorima, gdje se zanemaruje nekadašnja Nokia zajednica, na vrhu s ovim blogom. Možda ćete reći da živimo u prošlosti i da postojanje bloga s ovim imenom nije realno. Ali upravo suprotno, živimo s prošlosti bez koje budućnosti nema. Ništa dobro se nije napravilo zanemarujući prošlost, u našem slučaju temelje na kojem su zaživjeli Lumia uređaji, Upravo su fanovi, velikim dijelom Nokia fanovi, izgurali Lumia uređaje i WP os.

Gledajući Lumiju 535, 435/532, 640 i 640 XL, ti uređaji su ništa drugo doli Nokia u samoj osnovici. Dizajn je Nokia, komponente su i dalje Nokia s obzirom da je ona vlasnik patenata, čak je i prikeljen Microsoft logo u jednakoj boji i na jednakom mjestu kao i nekadašnji Nokia logo. Promomaterijali su i dalje Nokia i najveća razlika je u biti jasnije otisnut Microsoft logo na pozadini, ali opet na istom mjestu kao i Nokia logo.

Hoću reći, Microsoft (Mobile) i dalje koristi zalihe već pripremljenih Nokia uređaja. Ako želi stvoriti svoje poklonike onda treba napraviti radikalniji okret u dizajnu i hardverskim komponentama, pružiti nešto novo, nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti, nešto što se ne ponavlja.

Jedino tako se može riješiti Nokia duha koji ga trenutno i dalje prati u segmentu mobilnih uređaja i steći svoje fanove, a ne naslijeđene Nokia poklonike za koje ne brine pretjerano.