Moja avantura sa Windows 10 Tecnical Preview nadogradnjom

rqzSXR7

Prije par dana Microsoft je pustio dugo najavljivanju testnu verziju Windowsa 10 za telefone oznake “Build 10051” i vjerujem da ste vi kao i ja čekali sa uzbuđenjem kako bu vidjeli što nam to novo donosi i dopustili da ga instaliramo na svoje Lumie.

U pripremi sam imao Lumiu 920 koja je nestrpljivo kao i ja čekala Windowse 10 i sa otkucajem 19 sati krenuo sam uzbuđen u preuzimanje novog OS. Nakon početnih problema i skidanja nečega, kasnijim saznanjem da je to WP 8.1 Update 2 nastavio sam sam preuzimanjem i Windowsa 10. Krajičkom oka sam bio na forumima gdje sam uočio da WP 8.1 Update 2 mogu instalirati i na Lumiju 1520 što sam i napravio. Ali kako to biva Microsoft ništa ne daje badava tako da se uz Update2 automatski skinuo i Windows 10. Naravno da sam nakon početnog preuzimanja Update 2 deinstalirao Windows Insider aplikaciju kako smo i pisali ali moja Lumia 1520 je htjela sve i to je i dobila. Mogao sam ostaviti instalaciju za kasnije ali kada je već došla išao sam ju isprobati do kraja. Prvi dojam je bio jako dobar, sve aplikacije koje su bile instalirane radile su bez problema, ne znam čime nisam bio više zadivljen, Spartanom, novim Outlookom, akcijskim centrom, tipkovnicom koju na Lumiji 1520 možete staviti u tri položaja, kalkulatorom, File Managerom koji je napokon kao i na računalu. Ali kako je vrijeme prolazilo moje divljenje je polako nestajalo. Ona fluidnost koja postoji kod OS 8.1 je ovdje nepoznanica, OS 10 polako šteka (slično onome kao kod androida), notifikacije su samo zvučne, čuješ da je nešto stiglo a ne znaš što jer nema nikakve obavijesti na zaključanom zaslonu. Aplikacija ušteda baterije kao da i ne postoji jer tek kada uđeš u aplikaciju vidiš na koliko je postotaka. I sve bi ja to pregurao još par dana da mi nije uletio šok. Lumia 1520 se odjednom smrznula, zaledila, pala u komu. Nakon početnog šoka  krenuo vidjeti što se može ali ništa, uređaj ne reagira na ništa. Što se tiče Lumie 920 ona je imala iste znakove slabosti (fluidnosti) kao i Lumia 1520 samo što se nije zamrznula. Trebao mi je skoro cijeli dan kako bi saznao u čemu je problem kod Lumie 1520 i da ju barem osposobim za povratak na OS 8.1. Problem odmrzavanja sam riješio kada sam izvadio SD karticu, koja izgleda smeta, mada se uredno sa nje vrte aplikacije. Kod vraćanja na stari OS 8.1 ne pomaže niti hard niti soft reset jer je to potpuno novi OS. Jedina stvar koja pomaže je program “Windows Phone Recovery Tool”  koji bez problema vraća na prijašnji OS koji ste imali na uređaju.

Screenshot 2015-04-14 17.25.14

Moj savjet svima koji ne žele biti avanturisti ili mazohisti kao ja, ne stavljajte Windowse 10 nikako, još dosta dugo, jer stvarno možete ostati bez svog mobitela. A ako je netko kojim slučajem instalirao Windowse 10 i želi ih se riješiti ovdje je cijeli proces.  Pogledajte i dobar videozapis od Windows Central bloga ispod.