Nokia prijavila patent za samozatezajuću pametnu narukvicu

Nokia-Band

Nokia je putem HERE idjela imala namjeru ući u domenu nosivih pametnih narukvica, no trenutno je taj plan stavljen u mirovanje. Međutim, izgleda da istraživanje potencijalnih načina izrade pametnih narukvica i dalje traje. NPU blog prenosi patentnu prijavu Nokije koja sadrži opis pametne narukvice čiji remen bi se mogao automatski prilagođavati (stiskati/opuštati) kako bi se dobio što bolji kontakt s tijelom. Riječ je o narukvicama koje bi pratile tjelesne parametre poput otkucaja srca, tlaka, količine respiracije kože i drugih parametara vezanih uz praćenje trenutnog stanja organizma.

Nokia-band-2

Patent se međutim, ne odnosi samo na narukvicu već bi se mogao primjeniti za nošenje senzora oko prsišta ili članka noge. Aparat bi se automatski stisnuo kada bi izgubio dobar kontakt s kožom, i nakon prikupljanja potrebnih podataka otpustio kako ne bi izazivao nelagodu.

Uz mnoge senzore, pametna narukvica/traka bi imala još ugrađen mikrofon, zaslon te eventualno kameru čime bi joj se funkcija značajno povećala.

Premda ovakva naprava neće biti u mogućnosti svjim pritiskom izazvati nelagodu, isto je ne bi stavio primjerice oko vrata (da joj ta pozicija stoji u opisu).

Izvor

Tags: