Nokia razmišlja o prodaji HERE odjela?

here-office-berlin

Dok su nam šavovi još uvijek prisutni od prošlogodišnje prodaje Odjela za uređaje i usluge, poput groma se prolomila vijest o potencijalnoj prodaji HERE odjela.

Naime, prema pisanju Bloomberga, dobro upućeni izvor je saznao kako je Nokia angažirala financijskog strucnjaka koji bi trebao sagledati sve aspekte prodaje odjela za navigaciju. Nokia se ogradila od tih izjava te se nije dalje izjasnila o tome, što je uobičajena praksa.

Gledajući u natrag, HERE odjel se poprilično već odijelio od Nokije poprilično drugačijim brandingom sto već daje naznaku da ga se Nokia htjela eventualno riješiti i prije. Međutim, prilikom prodaje odjela za uređaje Microsoftu, HERE je izostavljen iz ugovora, vjerojatno jer nije ima željenu vrijednost u datom trenutku. Nokia ga je jače prigrlila nakon toga, postavivši ga kao svoj dio, a ne zasebnu tvrtku što je pomoglo podići kredibilitet HERE odjela. HERE je prošlu godinu završio s 31 milijunom € čistog dobitka što je pozitivna stvar, ali ni blizu iznosa kojeg donosi Networks odjel kojem se Nokia sve više okreće. Prodajom HERE odjela, koji vrijedi približno 4 milijarde €, Nokia bi mogla kupiti Alcatel Leucent tvrtku kojom bi se Networks još bolje postavio na tržištu te postao značajan konkurent Ericsson u i Huaweiju. S obzirom na to, HERE bi bilo dobro sada prodati kada mu je krenulo. Sličan princip je Nokia iskoristila kod prodaje posrnulog Odjela za uređaje Microsoftu.

Međutim, ako znamo da je Nokia kupila NAVTEQ za 5.7 milijardi €, onda bi joj prodaja bila svojevrstan gubitak. HERE je napokon stao na svoje noge i jasno pokazao cilj stjecanja novca kroz pružanje usluga navigacije za automobilsku industriju, mobilne uređaje te razne druge tvrtke. Nokijina navigacija je došla rame uz rame nedodirljivim Googleu kao i navigacijskim kompanijama TomTom i Garmin.

HERE je svoje poslovanje trebao proširiti na nosive uređaje ali je unutar Nokije došlo do određenih neslaganja oko strategije odjela što je rezultiralo čak smjenom izvršnog direktora te trenutnim zaustavljanjem proizvodnje konzumerističkih proizvoda. Premda se i dalje radi na tome, očito je da će se HERE usmjeriti na neke druge poslove što je dodatno sjeme sumnje koje govori potencijalnoj prodaji.

Osobno mislim da je još rano za prodaju HERE odjela, te da bi njegova vrijednost mogla biti puno veća u narednoj godini. Ostaje vidjeti kako će se stvari rasplesti.

Izvor

Tags:,