Osvrt: Lumije su Microsoftu čisti gubitak. Što dalje?

535-ruka

Nedavno je Microsoft objavio poslovno izvješće za drugo ali djelomično i za treće tromjesečje u kojem se vidjelo da se broj prodanih Lumia uređaja s godine na godinu lagano povećava. Ovaj pomalo optimističan podatak je u biti jedini koji ima pozitivne naznake. U realnosti je Microsoft dobro zaglibio s kupnjom Nokijinog odjela za uređaje i usluge, a sada nakon godinu i nešto dana vidimo da ga je Nokia vrlo rado prepustila iz istih razloga. Naime, zarada je iznosila 1.4 milijarde dolara, ali je ukupan trošak (od izrade do prodaje) bio 4 milijarde dolara čime je Microsoft bio na gubitku. Analitičari su izračunali da svaka Lumia gubi 12 centi, što premda nije mnogo na ukupnu količinu je previše. Nadalje, Microsoft se suočio i s padom prosječne cijene uređaja čemu je i sam djelomično kriv. Ipak je u godinu dana predstavljena hrpa uređaja cjenovnog ranga od 60 pa 200 $ te će Microsoft biti prisiljen zbog gubitaka i dalje rezati hardverske troškove. Gdje će to ići nije poznato, no sljedeća godina dana će biti vrlo zanimljiva, jer rezanje hardverskih troškova znači daljnje „štancanje“ niže i srednje budžetnih uređaja (nešto što je Nokia znala dobro iskoristiti) te plasiranje malog broja „flagship“ uređaja. Dodatan trošak je i brzo izbacivanje Nokia imena s postojećih uređaja koji se trebaju adekvatno zamijeniti sada već relativno zastarjelim (bolje rečeno poznatim nam) tehnologijama pa vidimo nabijanje specifikacija poput 13 MP kamera na srednje budžetnim uređajima te stavljanjem jako dobrih Nokijinih 5 MP kamera na prednju stranu.

Microsoft nije Nokia pa da nastavi plasirati gubitke, a cijeli odjel za smartfone će ići u dobru reviziju poslovanja te nas čeka zanimljiv razvoj događaja. Windows 10 bi trebao stvari okrenuti, ako ne na bolje, onda na jedan novi put te donijeti možda napokon veći proboj na tržište.

Igra tu i odnos sa zajednicom, koji je pomalo zanemaren, a najbolje se odražava na mala tržišta poput našeg. Lako je pobrati poene na većem tržištu, no u manjim sredinama se osvaja najbolje.

Međutim, jučer sam se sreo s grupom studenata iz Finske i u jednom razgovoru potaknem pitanje o posjedovanju Nokia ili Jolla uređaja. Od cijele grupe, njih 20tak, samo je jedan nije dobio prijeziran pogled. Taj student je imao Lumiju 930, dok su ostali na Androidu ili iPhoneu. Nokia im već neko vrijeme ne predstavlja nešto, a pogotovo posljednjih godinu dana te su svi mahom prešli na konkurentske platforme. Ako Microsoft ne može podići popularnost u državi odakle mu stižu nacrti za izradu budućih Lumia uređaja, onda će teško napredovati na drugim tržištima.

Jedna opcija podizanja popularnosti je „dualboot“ smartfon, što je slično uvaljivanju ljubavnog romana u sredinu Glorije koju svi rado prolistamo. Sad bi ispalo da ja čitam ljubavne romane mimo Glorije (nekad…) ali netko ih pročita. Tako će netko možda i testirati Windowse 10 na takvom uređaju pa možda i ostane na njima. Sudeći po broju službenih aplikacija koje polagano nestaju iz Windows Phone trgovine (WordPress, 500pix, Instagram?), Microsoft se očito sprema na uvođenje Android aplikacija kao rješenja za privlačenje potencijalnih novih korisnika.

Osobno smatram da treba isprobati sve moguće opcije i da svaka nova kombinacija ne mora biti loša. Uvjek forsiram hardver prije softvera, jer smatram da se softver može prilagoditi no kako bilo, Microsoftu definitivno treba preokret jer će budućnost nekadašnjeg Nokijinog odjela za uređaje i usluge biti upitna.

Gledajući sve ovo, nije ni čudna službena objava Nokije kako se ne misli vraćati u direktnu proizvodnju uređaja, makar i na popularnom Androidu. Finci uče iz svojih grešaka, pa će vjerojatno iskoristiti brand, dizajn, hardver i softver (patente koje posjeduju) te licencirati sve to i pospremiti u jedan sve priznatiji kineski proizvod.

Izvor

Izvor 2

Izvor 3