177 operatera koristi Nokijinu infrastrukturu

Nokia Networks

S kupovinom Alcatel-Lucent tvrtke, Nokia je sebe dovela na prvo mjesto  u segmentu mrežnih infrastruktura. Posebno je dominantna u LTE segmentu gdje su joj glavni konkurenti švedski Ericsson i kineski Huawei. Trenutno je Nokia svoj fokus usmjerila na razvijanje novih mogućnosti LTE sustava u vidu LTE-Advanced mreža te izgradnju infrastruktura za buduće 5G mreže koje će pojednostavnjeno obuhvaćati sve prijašnje.

Gartner_April

 

Kao odgovor na Nokijine napore dolazi podatak da u svijetu trenutno 177 operatera koristi njene usluge, od izgradnje do održavanja mrežnih sustava. Čak je hrvatski Vipnet svoju infrastrukturu unaprijedio s Nokia Networks tehnologijom upravljanja štom će mu osigurati optimalnije korištenje resursa te smanjenje troškova. Nokia je ostvarila suradnju i sa BH-Telekomom kojem su donijeli 3G i HSPA+ tehnologiju.

Nadam se da na ovim prostorima nećemo mnogo kaskati u pogledu dovođenja novih mrežnih sustava. Međutim, iako 5G te LTE Advanced zvuče lijepo, neka naši operateri unaprijede postojeće mreže, prvenstveno TELE2 koji još dobrano kaska za prva dva operatera u isporuci signala van urbanih sredina.

Via