Eksperimentalne dodatne opcije ubrzavaju Edge preglednik na mobilnim uređajima

WP_20150518_001

 

Jedna od dobrih opcija novog Builda 10080 je i Project Spartan, odnosno Edge preglednik koji je došao nešto stabilniji u ovom izdanju te je zadani preglednik određenih aplikacija. Za razliku od prethodnog IE11, Edge bi trebao znatno popraviti iskustvo surfanja internetom na Lumia i ostalim WP uređajima. Čak je na HTML5 testu postigao visokih 389 bodova koje je moguće povećati na 401 omogućavanjem eksperimentalnih opcija. Da bi došli do skrivenog izbornika eksperimentalnih opcija u traku za utipkavanje morate unijeti about:flags i uključiti opcije kao na prikazu ispod.

Zaista preglednik postiže veći broj bodova ali je i dalje ponešto usporen te zna zaštekati, ne otvarati pojedine stranice ali se i srušiti. Doduše, preglednik je i dalje u beta verziji a Lumia 630 na kojoj su instalirani Windowsi 10 za mobilne uređaje ima Qualcommov Snapdragon 400 procesor koji nije brzica. Međutim, uz sve pohvale Microsoftu na ranom opipavanju novog softvera ipak bi bilo dobro plasirati stabilnije verzije da napredniji običan puk ne bi nešto krivo doživio.

 

Ono što najvviše nedostaje u trenutnoj verziji je mogućnost prikaza stranice u desktop načinu, no to je i do tema pojedinih stranica koje su sve više dizajnirane kao prilagodnjive rezoluciji zaslona radi lakšeg čitanja sadržaja.

WP_20150518_003

 

 

Sve u svemu, ukoliko ste na Windowsima 10 bacite oko na ovu opciju pa se zaigrajte. Ako niste, vrlo važno. WP8.1 Update 1 je odličan ;).