HERE mape će se koristiti u Facebook, Messenger i Instagram aplikacijama

here-office-berlin

Nokia je održala svoj godišnji sastanak s dioničarima na kojem se uz već standardno razglabanje o financijama i isplati dobiti dioničarima govorilo i o budućnosti HERE odjela. Poznato nam je da je Nokia javno rekla da je HERE odjel trenutno u fazi promatranja kako bi se konačno odlučilo isplati li ga se prodati ili zadržati te ubirati financijske plodove. Nije trebalo čekati dugo na ponude vrhunskih tvrtki iz automobilske (BMW, Mercedes, Audi) i softverske (Apple, Facebook) industrije koji su zainteresirani za kupnju ovog odjela. Međutim, na generalnoj sjednici dioničara je Risto Siilasma rekao kako se Nokiji ne žuri prodati HERE, ali je isto tako moguće da prodaju samo jedan njegov dio zainteresiranim skupinama. Slično je potvrdio i izvršni direktor raajev Suri.

Izgleda da je auto industrija poprilično zainteresirana te su odlučili zajedno s kineskim Baidu dati dobru ponudu Nokiji za HERE odjel te čak kupiti veći dio njenih dionica kako bi postali strateški partneri i na taj način se izborili da HERE ne pređe u ruke softverašaiz Silikonske doline.

U isto vrijeme Tech Crouch piše kako je Nokia u tiho sklopila ugovor s facebookom za korištenje usluga HERE odjela, odnosno karata unutar Facebook, Messenger i Instagram aplikacija. Facebook je već počeo koristiti HERE mape na web verziji društvene mreže, dok još testiraju karte za navedene aplikacije koje su prisutne na svm vodećim mobilnim platformama.

Ovo definitivno nije prvi put da Nokia i facebook surađuju. Već su prije planirali izraditi Facebook uređaj, pa smo vidjeli na nekim Asha uređajima dodijeljenu Facebook tipku a isto tako su surađivali u spajanju milijarde na internet te dovođenja interneta u nerazvijene djelove svijeta. TC navodi kako bi ovo mogao biti uvod u potencijalnu kupovinu HERE odjela, ali isto tako spominje da je samo riječ o odličnoj suradnji. Na kraju opet postavlja pitanje što će od te suradnje biti ako netko drugi kupi HERE odjel.

Ukupno gledajući, Nokia pametno podiže cijenu svojeg odjela koji trenutno vrijedi 3 puta manje nego što je koštalo preuzimanje NAVTEQ-a. Koketirajući između automobilske i softverske industrije moguće je da će HERE još dobiti na cijeni. Premda Nokiji treba novac za zatvaranje ugovora o preuzimanju Alcatel Lucent kompanije, HERE bi mogao i dalje ostati u njihovim rukama, ne možda kao 10% udjela kojeg Nokia ima u kompaniji Vertu , već kao većinski vlasnik s 51%.

Via