#Intervju: Zoran Stričević – vladar svakodnevnog kadra

zoran naslovna

Dok su svi proizvođači mobilnih uređaja prednjačili većini hardverskih opcija, Nokia je iskoristila ono malo mjesta što joj se otvorilo I postala sinonim za fotografiju u domeni mobilnih uređaja. Bilo je mnogo usporedbi famozne Lumije 1020 i njene 41 MP kamere čak s DSLR fotoaparatima gdje bi Lumia 1020 briljirala premda je tek obični smartfon. Mobilna fotografija je omogućila mnogima brušenje svojih vizuelnih vještina te hvatanje određenih momenata u posebnom tonu. Već ste imali prilike upoznati na ovom blogu našu Lumia fotografkinju Anu Puzar koja je mnoge oduševila svojim makro snimkama ali i ostalim famoznim kompozicijama. Sada upoznajte još jednog majstora Lumia fotografije koji se krije pod imenom Zoran Stričević. Zoran nas već neko vrijeme oduševljava kadrovima s kopna ili mora, a fascinira njegova vještina u mističnom editiranju fotografija te nas jednim djelom uvodi u svijet sa slika Moneta ili pak Van Gogha.

Prije nego se bacite na intervju, pogledajte zašto smo ga uopće napravili.

 

Nokiamob: Zorane, iznimna nam je čast intervjuirati te. Tvoj talent se proširio brzinom munje po društvenim mrežama i mnogi priznati foto blogovi kao i široka nban zajednica ti pridaju dosta značaja. Za početak nam reci u kratko tko si, što si, gdje si?

Zoran: Za početak bih vam se zahvalio na ovom članku te mi je ogromna čast sudjelovati u ovom ugodnom razgovoru. Da moje ime je Zoran Stričević, radim u Krašu, rođen i živim u Zagrebu.

 

Nokiamob: Opa, direktna veza za nabavljanje Griota i Napolitanki po povoljnoj cijeni, he he. Naravno sve nas zanima koje Nokia Lumia uređaje koristiš za kreiranje svojih fotografija? Koji ti najviše odgovara?

Zoran: Posjedujem Nokia Lumia 920 i 830. Trenutno koristim NL830 koji je kompletan uređaj i kao takav mi se vrlo dopada.

 

Nokiamob: Zaista fasciniraju obrade tvojih fotografija koje ističu mistiku jednog možda (oprosti na izrazu) običnog kadra. Iz možda mnogima neželjenih motiva znaš izvući mnogo. Koje aplikacije koristiš za obradu fotografija?

Zoran: Upravo tako, to mi i je namjera iz običnoga kadra pokušati izvući nekakvu ljepotu iz svake slike. Za uređivanje slika koristim Photoshop, Adobe Photoshop Express, Picasa, Snapseed, Fotoroom, Camera 360 sight…

 

Zoran - fontana

 

Nokiamob: Otkrij nam možda poneke postavke koje si koristio kako bi zainteresirani mogli okinuti Stričević fotku? Primjerice, što si koristio od efekata kod slike poviše?

Zoran: ISO 64, dodano fake HDR sa Snapseed i u Photoshopu dodan efekt sunčano…

 

Nokiamob: Koristiš li kakve extra dodatke za fotografiranje, leće i slično?

Zoran: Imam jednu macro leću, no baš ju i ne koristim, jer ruku na srce za to imamo našu macro kraljicu Anu Puzar!!! Ona doista radi magiju sa sitnim svijetom oko nas i nakon njenog rada nisam nimalo siguran da bih joj mogao konkurirat u njenom dvorištu 🙂

 

Nokiamob: Kako si došao do Nokia Lumia uređaja? Jesi li koristio Nokia uređaje i prije ili si došao možda radi WP platforme do njih?

Zoran: Moram priznati da sam imao prije nekakva tri mobitela od Nokie iz nižeg cjenovnog razreda. A do Nokie Lumije sam došao zahvaljujući mojim prijateljima Robertu Tomiću, Draženu Žuveli i Ani Puzar. Upravo su oni zaslužni za to što sam prešao na Nokia Lumia uređaje. Vidjevši njihove slike i slike sa interneta, uvjerio sam se da su slike koje isporučuju Nokie vrhunske kvalitete. Na taj način sam se odlučio na Nokiu Lumiju i tada sam uzeo 920 uz ugovor na dvije godine kod jednoga operatera. Do sad nisam zažalio niti jedne sekunde!!!

 

Nokiamob: Što te veseli na WP platformi, a što ne?

Zoran: WP platforma je savršeno ugođena i nema tih mušica koje ima npr Android. Naravno postoji podosta aplikacija koje bih volio vidjeti i na našoj WP platformi, i da bude više zastupljena kod naših firmi pa da i mi možemo koristiti njihove aplikacije.

 

Nokia-Lumia-930-vs-Nokia-Lumia-1520_thumb

Nokiamob: Lumia 930 ili Lumia 1520?

Zoran: Hm pa 930, zato što meni osobno paše ta veličina ekrana i kako sam već napisao da je po meni 930 najljepši mobitel.

 

Nokiamob: Što bi očekivao od budućeg kamera smartfona ukoliko se Microsoft odluči proizvesti jednog?

Zoran: Očekivanja su ogromna po pitanju kamere! Pogotovo nakon famoznih Nokie 808 i Lumie 1020.

 

Nokiamob: Misli upućene Nokiamobovcima i Nokia zajednici za kraj? Ili nam ispričaj vic

Zoran: I dalje nas spajajte 🙂 Nadam se kako ćemo i u budućnosti ostati jedna velika zajednica!!!

 

 

Hvala Zoranu na intervjuu. Bila nam je čast :). Svi vi koji volite fotografiju, pače dobru, možete pratiti Zorana Stričevića na Facebook grupi #nban (Nothig But A Nokia) ili osobnom Twitter profilu.