Isplati li se Microsoftu forsiranje svojih aplikacija na Android platformi!?

 

Microsoft-Apps-Android

Trenutno je popularno zapitati se isplati li se Microsoftu forsiranje svojih aplikacija na Android platformi?. Microsoft svako malo pusti neku novu svoju aplikaciju za Android platformu ili “staru” nadogradi s novim opcijama dok za svoju vlastitu platformu Windows Phone kako se ponekad čini ne radi mnogo. Microsoft je jučer objavio aplikaciju Office Lens za Android koja je bila neko vrijeme u Beti, a uz to slučajno ili ne objavio i statistiku preuzimanja svojih aplikacija na iOS, Android i Windows Phone platformu. Na Windows Phone platformi aplikacije imaju 3,5 milijuna preuzimanja u 14 mjeseci (62.500 preuzimanja tjedno, što je 5% uređaja), dok na iOS platformi ima 1,3 milijuna preuzimanja na 6 tjedana (217.000 preuzimanja tjedno, 0,3% uređaja). Na Android koji je najveći ekosustav, ima samo 70.000 preuzimanja u 6 tjedana (11.600 preuzimanja tjedno, 0,004% uređaja).

image_thumb44

 

image_thumb46

Malo drugačiji omjer je sa Microsoft Office paketom gdje je za iPad bilo 27 milijuna preuzimanja u samo 46 dana, a samo u travnju zajedno u kombinaciji za iOS i Android  preuzeto 100 milijuna, s time da je opet na iOS bila većina.
image_thumb45
Možda to izgleda puno ali treba napomenuti kako ukupan broj korisnika iOS i Android platformi premašuje milijardu. I sada se postavlja pitanje – jesu Microsoft aplikacije dobrodošle na Androidu? Brojevi svakako ukazuju ne i to mišljenje djelim. Microsoft vjerojatno gleda upoznati što veći broj korisnika smartfona sa svojim aplikacijama jer WP domena nije toliko velika i te aplikacije bi se izgubile samo na njoj.
Kakvo je vaše mišljenje??