Sutra #Nokia slavi 150-ti rođendan! – Kratak nostalgičan pogled unazad

nokia logo

Sutra tvrtka Nokia, njeno ime i sam brand Nokia slavi 150 godina postojanja. Uz tu godišnjicu evo i malog osvrta na ime Nokia kojeg ponosno i mi nosimo u nazivu bloga. Svi mi koji donekle pratimo telekomunikacijsku tehnologiju, a i ovaj naš blog znamo da je Microsoft prošle godine kupio (za male pare) od Nokije Odjel za uređaje i usluge. Time je Nokia jednim dijelom zakoračila izvan tipične mobilne indusrije, no Nokia je nekoliko puta mijenjala svoj smijer pa ovaj posljednji potez nije čudanPočevši kao mala tvrtka za proizvodnju gume i kabela (Nokian gume su bile pod Nokijom), pa kasnije elektroničke opreme (televizije, mobiteli) prerasla je u velikog finskog diva. Ime je dobila po rgradu Nokia koji je ime povukao od obližnje rijeke Nokianvirta. Devedesetih se izdigla kao vodeća tvrtka u mobilnoj industriji i od tada je većini nas ušla pod kožu zahvaljujući raznim mobilnim uređajima koje smo posjedovali. I dok nam je sudbina Nokije pokazala da se čak i najuspješnije tvrtke mogu spotaknuti i pasti prema dnu, ona je danas opet jaka kao nekada. Red je pak prisjetiti se nekih od klasika među mobitelima koje je Nokia proizvela tijekom godina. Po nekom osobnom odabiru izvukao sam neke od legendarnijih Nokijinih klasičnih mobitela koji su u svoje vrijeme bili kako se to sada popularno kaže „Flagship“ uređaji.

  • Nokia 2110 – Objavljen davne 1994 godine, Nokia 2110 je vrlo osnovni model u odnosu na današnje standarde. Međutim, to je bio jedan od prvih mobitela za podršku mobilnih podataka koji je bio povezan s mobilnom podatkovnom karticom. Uređaj je podržavao funkcije kao što su SMS, 10 zadnjih biranih, primljenih i propuštenih poziva.

nokia 2110

 

  • Nokia Communicators – Daleko prije BlackBerrya mobitel sa QWERTY tipkovnicom bila je Nokia Communicator. Izvorni Nokia 9000 Communicator pojavio se 1996. godine. Sa malim ekranom naprijed, a kad se otvorio prikazala bi nam se QWERTY tipkovnica  i za ono vrijeme super-široki zaslon.

Nokia 9000 communicator

  • Nokia 8210 – Uređaj je pušten u prodaju davne 1999. ali se koristi i danas u ne baš dobre svrhe. Danas mu je cijena velika jer mobitel nema GPS, bez Wi Fi-a a za podatke između dva mobitela koristi se IR. Baterija mu također traje nevjerojatno dugo tako da je mobitel danas vrlo popularan među kriminalcima (kao i Nokia 1110).

nokia 8210

  • Nokia 3310 – Nokia 3310 je vjerojatno jedan od najpopularnijih Nokijinih telefona koje je ikada proizvedenih. Stigao je na tržište 2000. i prodan je u preko 126 milijuna primjeraka diljem svijeta. Izašlo je nekoliko varijanti tog mobitela i to Nokia 3315, 3320 sa dodacima kao što su kalkulator, Nokia Network Monitor, štoperica i podsjetnik. Mobitel je također imao i četiri igre: Pairs II, Space Impact, Bantumi i jako popularnu  Snake II. Proglašen je najčvršćim uređajem ikada, vjerojatno jer bi se po padu razložio na stražnju masku, bateriju i ostatak uređaja koje kad bi sklopili bi normalno nastavili raditi.

nokia 3310

  • Nokia 7650 – Nokia 7650 je pokrenuta 2002. godine i smatra se smartphoneom. Za početak, to je prvi mobitel koji je došao sa Symbian OS (verzija 6.1) – platforma koja će kasnije postati iznimno uspješna. Drugo, to je bio i prvi Nokia uređaj koji je došao  sa ugrađenom kamerom, ugrađenim Bluetoothom, infraredom (IR) te web preglednikom

nokia 7650

  • Nokia N95 – Nokijin prvi mobitel s dvosmjernim kliznim mehanizmom izašao je sa Symbian OS v.9.2. Impresivno je bilo to što je sve upakirano u sam uređaj. Zamislite GPS, online mapiranje, MP3 player, Wi-Fi i 3G podrška što je u ono vrijeme smatrano revolucionarnim. Čak i kada je prvi iPhone je izašao, neke od tih značajki kao što su 3G nisu bili podržani kod njega. Mobitel je imao i zadnju 5 MP kameru koja je označila prekretnicu u svijetu mobilne fotografije. Iako je sve to imao kupci izgleda nisu bili impresionirani uređajem i nakon toga počeo je polagani pad Nokie.

nokia N95

 

 

Sretan ti rođendan NOKIA uz nadu da se ponovo digneš.

Nokia-Turns-150-Happy-Birthday-480872-5

 

Nokia past present and future