Instant messaging servisi: Koji je vaš, koji je bolji, kojeg instalirati!?

naslov messengeri

U zadnje vrijeme svakim novim ažuriranjem mobilni servisi za instant poruke ili najjednostavnije messengeri počinju sve više sličiti jedan drugome. U šumi prepunoj starih, a i novih messengera, teško je izabrati neki koji bi svima ugodio i koji bi nas u svemu zadovoljio (brzina, sigurnost, glasovni poziv, emotikoni….).

Sve ovisi u kojim ste godinama i što vam je bitno prenijeti putem njega (odrasli: informacija, slika mlađi: emoji, stickeri, video, mp3). Ono što svima fali to je nemogućnost korištenja na više uređaja (računala…) mada se na tome počelo raditi ali ne baš s nekim pretjeranim uspjehom. Većina današnjih messengera upotrebljava pretplatnički broj kao identifikaciju, a neki korisničku e-mail adresu. U nastavku ćemo nabrojati nekoliko servisa koji se po mišljenju autora najviše koriste na ovim našim prostorima. Premda postoje i drugi dobri i možda kvalitetniji servisi koje nismo naveli, slobodno nam ukažite na njih i izrazite svoja mišljena vezano uz nabrojane putem komentara.

WhatsApp

whatsapp1

Možda trenutno najpopularniji chat servis. Ima preko 800 milijuna korisnika širom svijeta. Za njega je potrebna identifikacija preko  vašeg broja na SIM kartici. Sa zadnjim ažuriranjem omogućena je i opcija glasovnih poziva i slanje glazbenih datoteka. Ono što bi osobno bila loša strana je nemogućnost korištenja na više vrsta uređaja (mada je dozvoljeno korištenje na računalu ali trenutno samo preko Chrome preglednika). Servis je prisutan praktički na svim mobilnim platformama, uključujući BlackBerry, Nokia S60 i S40.

Viber

viber-logo

Viber je vrlo sličan WhatsAppu te isto tako koristi pretplatnički broj za identifikaciju. Za razliku od WhatsAppa on nudi korištenje na više uređaja odjednom i to za više platformi. Viber je davno prije omogućio glasovne pozive, grupne razgovore i glasovne poruke. Uz to nudi razne stickere i integrirane igre što čini samu aplikaciju upotrebljivom. Po meni najveća mana aplikacije je dostupnost ažuriranja kojeg nije bilo već mjesecima.

Facebook Messenger

 424390-facebook-messenger

Trenutno za registraciju Facebook Messengera potrebno je imati korisnički račun na Facebooku ali sa zadnjim ažuriranjem u nekim državama više takav način registracije nije obavezan jer se ista može izvršiti preko pretplatničkog broja. Prednost Messengera je da se može koristiti na više uređaja i na svim platformama.

BlackBerry BBM

BBM_featured

BleckBerryju je dugo vremena trebalo da dođe na Windows Phone platformu mada je bio dostupan na ostale dvije platforme. Ono čemu je sam BleckBerry davao prednost pred ostalim messengerima je sigurnost slanja i primanja poruka ali predugo odugovlačenje dolaska na sve platforme stajalo ga je neke veće popularnosti i upotrebe.

Telegram, Line 

Slika1

Iako poznati kod nas i pomalo nepravedno zapostavljeni ova dva messengera nude većinu opcija kao i ostali navedeni servisi s time da su im ažuriranja češća od nazovimo popularnijih messengera.

Skype

skype-logo-open-graph

Skype je najviše poznat po glasovnim i video pozivima koji su kvalitetniji nego na svim ostalim servisima. Skype zahtijeva otvaranje Microsoft ili Skype računa za njegovo korištenje, a ukidanjam MSN Messengera njegovi korisnici su integrirani u Skype. Skype možete koristiti na više uređaja i svim platformama.

Koji od navedenih messengera odabrati:

Koji chat klijent izabrati, ovisi o više faktora. Jedan od najvažnijih je rasprostranjenost, kao što je slučaj s WhatsAppom ili Viberom. Vrlo je mala vjerojatnost da ih netko od vaših prijatelja, kolega ili poznanika koji posjeduju smartfone ne koriste. Nažalost ima dosta dobrih messengera (Line, Telegram) koji nisu dobro prihvaćeni te previše rašireni kod nas.  Ukoliko koristite neki od ovih ili neki drugi servis kojeg nismo naveli, rado ćemo čuti vaša iskustva u komentarima ispod.