Windows 10 Tehnical Preview Build 10149 dostupan za preuzimaje – novosti koje on donosi

naslov

 

Microsoft je pustio novu nadogradnju za Windows Insidere Build 10149. Kao i svaka nadogradnja do sada ona donosi neke novosti, ispravke grešaka prošle nadogradnje ali i nove greške kojih je srećom sve manje. Evo i novosti koje ova nadogradnja donosi:

Microsoft Edge 

Web preglednik je promijenio ime u Microsoft Edge. Novosti u samom pregledniku nisu velike ali su dobre. Unos za adresu web stranice je sada smješten na dnu zaslona. Od sada imamo opciju u postavkama Edge-a za pregled web stranice u mobilnoj ili računalnoj verziji. Važna napomena: Web preglednik Project Spartan nosio je jedan ID aplikacije dok Microsoft Edge sada nosi drugi. Time će biti izbrisani svi podaci koji su bili u Project Spartan-u kao posjete, favoriti, kolačići itd.

Ispravljene su greške korisničkog sučelja

Korisničko sučelje se dosta poboljšalo ovom nadogradnjom. Microsoft je ispravio greške sa živim pločicama koje su bile mutne na početnom zaslonu. Ako ste do sada imali instaliranu staru nadogradnju sa ovom ćete primijetiti da pločice na zaslonu bolje reagiraju na dodir.

Potpuno nova aplikacija Fotografije

Nova aplikacija za Fotografije je u Windows trgovini te ju sada možete preuzeti. Donosi razne ispravke i poboljšanja poput prikazivanja animiranih GIF slika (samo za uređaje sa 1GB RAM ili više). Albumi napokon rade u ovoj aplikaciji kako treba.

Automatsko spremanje slika na OneDrive

S prošlom nadogradnjom nije bilo omogućeno automatsko spremanje slika na OneDrive što je sa ovom napokon riješeno.

Greške koje su ispravljene ovom nadogradnjom:

 • Ispravljena greška gdje filtriranje (blokiranje) poziva i SMS nije radilo.
 • Ispravljena greška gdje dolazne obavijesti nisu bile prikazane (posebno od dolazećih poruka).
 • Ispravljena greška sa Podcast aplikacijom koja nije radila kako treba.
 • Ispravljene greške gdje se aplikacije nisu mogle ažurirati sa Windows Store Beta.
 • Ispravljena greška gdje se navigacijska traka nije mogla sakriti.

Poznate greške koje donosi ova nadogradnja:

 • Prilikom nadogradnje možda će se nekom pojaviti greška 80091007 (Microsoft već radi na ispravljanju greške)
 • Insider Hub je uklonjen iz ovog builda. Bit će vraćen u jednom od slijedećih buildova
 • Ponekad se neće prikazati PIN polje nakon što otključate telefon.
 • Ako imate spojen Gmail račun na telefonu aplikacija za poruke može imati grešku tako da dolazne i odlazne poruke možda neće raditi. Ako vam se to dogodi jednostavno ugasite/upalite telefon da bi se ispravilo.
 • U rijetkim slučajevima boje u aplikacijama mogu se promijeniti kao npr. u Outlook aplikaciji naslovna traka može biti druge boje.
 • Može se dogoditi da obavijesti u Akcijskom Centru budu prazne

Slika1 Slika2 Slika3 Slika4 Slika5 Slika6 Slika7

 

Ispod pogledajte videozapis koje je uradila ekipa sa WinBeta bloga gdje možete vidjeti novosti koje donosi ova nadogradnja.

 

Iako ova nadogradnja Build 10149 donosi dosta poboljšanja definitivno je bolja i brža te je uklonjeno dosta grešaka. I dalje je preporuka ne instalirati ga za svakodnevno korištenje. Treba napomenuti da Build 10149 mogu instalirati Insideri s Buildom 10080 i 10139.

Microsoft