Jolla prebacuje fokus na razvoj i licenciranje Sailfish os-a. Odvaja se od proizvodnje hardvera

jolla gore

 

Po uzoru na Nokiju, i Jolla se odlučila odvojiti od hardvera i veći fokus prebaciti na razvoj i licenciranje softvera, odnosno svojeg Sailfish os-a. Tu poprilično veliku vijest su objavili vrlo tiho u priopćenju za medije. Jolla trenutno ima dva uređaja, Jolla uređaj i Jolla tablet koji jer razvijen zahvaljujući Indiegogo kampanji i tek treba doći na tržište. Za postojeći i budući hardver će se brinuti nova kompanija koja će biti osnovana uskoro.

Još jedna promjena je nastala i u vodstvu Jolle, gdje njeno kormilo preuzima Antti Saarnio, a dosadašnji izvršni direktor Tomi Pienimäki je uskoro napušta.

Iskreno rečeno, Jolla i je nastala kao svojevrsni slijednik popularne i nepravedno umirovljene platforme MeeGo na kojoj je i temeljila svoj Sailfish os. Hardver je došao naknadno, kao nadopuna softvera ili bolje rečeno demonstracija Sailfish os-a. Dobra vijest je da će Jolla i dalje imati nekog utjecaja u izradi uređaja pokretanih njenim os jer bez uređaja os je samo mrtav kod na računalu :).

Press Jolla