Jolla prebacuje fokus na razvoj i licenciranje Sailfish os-a. Odvaja se od proizvodnje hardvera

jolla gore

 

Po uzoru na Nokiju, i Jolla se odlučila odvojiti od hardvera i veći fokus prebaciti na razvoj i licenciranje softvera, odnosno svojeg Sailfish os-a. Tu poprilično veliku vijest su objavili vrlo tiho u priopćenju za medije. Jolla trenutno ima dva uređaja, Jolla uređaj i Jolla tablet koji jer razvijen zahvaljujući Indiegogo kampanji i tek treba doći na tržište. Za postojeći i budući hardver će se brinuti nova kompanija koja će biti osnovana uskoro.

Još jedna promjena je nastala i u vodstvu Jolle, gdje njeno kormilo preuzima Antti Saarnio, a dosadašnji izvršni direktor Tomi Pienimäki je uskoro napušta.

Iskreno rečeno, Jolla i je nastala kao svojevrsni slijednik popularne i nepravedno umirovljene platforme MeeGo na kojoj je i temeljila svoj Sailfish os. Hardver je došao naknadno, kao nadopuna softvera ili bolje rečeno demonstracija Sailfish os-a. Dobra vijest je da će Jolla i dalje imati nekog utjecaja u izradi uređaja pokretanih njenim os jer bez uređaja os je samo mrtav kod na računalu :).

Press Jolla

 

 

 • stillWu

  bas bi voleo da probam Jolla phone…..

 • Idijot

  Mislim da razlog tome nije novac nego prilagodba.Kad su napravili hardver za Jolla phone,proizvođač čipova je prestao proizvodit čip koji su odabrali što ih je koštalo puno programiranja i optimiziranja.Tek su nakon tri nadogradnje uspjeli to ispravit.Sad im se ista stvar ponovila s tabletom i ekranima.Žao mi je što Tomi odlazi.Čovjek ima srce i dušu outsajdera i baš je bio pravi čovjek za start up Jolle.


  • A što misliš zašto se firme prilagođuju, pa zbog kapitala. Na žalost isplativije im se usredotočiti na softver i plasirati ga današnjim “nesvrstanima” nego se mučiti sa hardverom pored svog živog dostupnog hardvera danas. Jolla uređaj su pomalo ubili mogućnošću instaliranja Sailfisha na mnoge Android uređaje.
   Svi unutar Jolle su ok ljudi, ipak su iz Nokije došli 🙂 Dobro, velika većina 🙂

   • Idijot

    Išli su portat na Androide zbog “nesvrstanih”.To se vidi danas kad se plasiraju na tržišta Afrike i Rusije.Pošto je većina došla iz Meego/Maemo programa znali su da mogu na Androide stavit Open OS koji žele (za one koji ne znaju Nokia je Kit Kat testirala na N9/950 prije nego je Kit Kat službeno pušten kao nadogradnja i to im je kasnije poslužilo za X seriju) i da će radit bolje od Androida.Htjeli su ljudima koji nemaju love za flagship dati OS zbog kojeg će njihov mobitel raditi kao flagship.I otišli su i koji korak dalje od drugih OS-ova koji se bave nabrijavanjem i reklamiranjem performansi umjesto efektivnosti.


 • Svi se nekako, osim Kineza, sve više odriču ‘vlastite’ proizvodnje hardvera, skupo je itd…stvara gubitke… Nekako mi se čini da ćemo, u vjerojatno nešto daljoj budućnosti, imati 3D printane uređaje (hardver). A možda je to već i započelo negdje, samo još nije objavljeno.