Kantar World Panel: WPplatforma stabilna u Europi. U Hrvatskoj drži 5,49% tržišta

Kantar-June-2015

Analitička tvrtka Kantar World Panel je objavila svoje već standardno istraživanje vezan uz stanje udjela WP platforme na većim tržištima kao i njegove promjene u odnosu na isto istraživano vrijeme prošle godine. Izvješće se odnosi na drugo poslovno tromjesečje odnosno od 3 do 6 mjeseca. Udjel WP uređaja je uglavnom porastao na većini europskih tržišta osim u Španjolskoj i Francuskoj gdje je oslabio za 4,5%, odnosno 1,9%. U tim državama je WP trenutno na trećem mjestu s 3% udjela u Španjolskoj i 8,7 % u Francuskoj.

Već tradicionalno u Italiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, gdje su Nokia i sada Microsoft uložili ogromna sredstva za promociju, WP platforma stoji jako dobro s udjelima većim od 10% (It – 14,2%, VB – 11,3% i Njem – 10,5%).

U SAD-u je stanje platforme na razini globalne zastupljenosti i iznosi 3% što je čak više za 1,1%. U Australiji isto tako ne stoji loše sa 6,4% udjela dok je najgore na najvažnijem tržištu Kini, gdje je WP izgubio dio udjela i sada je prisutan s zanemarivih 0,5% te u Japanu gdje nikako ne može prijeći 0,0%.

U Rusiji je također udio WP platforme prešao 10% što i nije toliko čudno s obzirom na ljubav rusije prema američkim platformama u posljednje vrijeme.

Screenshot_2015-08-06-12-59-33-1

Do sada nismo nikada imali prilike vidjeti službene podatke o udjelu WP platforme za hrvatsko tržište, međutim dobri stari Statcounter nam je tu pomogao. Ono trenutno iznosi 5,44% što je lagani rast i čini WP trećom platformom na ovom  tržištu.

Via