Osvrt: Pobogu Nokia, zar i HERE? Pregovori oko prodaje u vrhuncu.

HERE promo 2015

Nokia je kupovinom Navteq-a odvela jedan svoj dio poslovanja u potpuno nov svijet koji je vjerujem strateški isplaniran. Prvenstveno je kupnja Navteqa bila usmjerena ka kreiranju navigacijskih karata za Nokia uređaje koje su ubrzo postale jedna od najboljih opcija tih uređaja, i danas ponajbolja glasovna navigacija na mobilnim platformama. Međutim, nakon prelaska na WP platformu, Nokia je promijenila ime svojeg kartografskog odjela u HERE, ne da bi ga plasirali dalje od brenda koji je gubio povjerenje kupaca, već da bi ga se eventualno u budućnosti monetiziralo.

HERE je do ponovnog rađanja Nokije čak bio samostalan odjel, čak se kroz HERE trebala plasirati nova linija komercijalnih nosivih proizvoda pa i uređaja. Međutim to je sve propalo i taj dio je prebačen u Technologies odjel, dok je HERE ponovno priljubljen cijeloj Nokia grupaciji, vrlo izgledno s ciljem povećanja cijene. Naravno, sve ovo sugerira eventualnu sigurnu prodaju.  HERE je poželjna udavača i ima mnogo zainteresiranih za nju, no zašto prodati odjel koji počinje sigurno povećavati udio zarade u ukupnom profitu Nokije.

Nokia se odlučila posvetiti poslu koji joj je u posljednjih 20 i kusur godina, ako ne i više, uvijek donosio siguran i stabilan profit, mrežne infrastrukture i inteligenciju koja ih prati. Kupnjom Alcatel Lucent tvrtke Nokia se poprilično usmjerila u taj poslovni segment te je postala druga po veličini tvrtka koja ugrađuje i servisira mrežne usluge operatera i inih kompanija koje to zahtjevaju. Tu se postavlja pitanje čemu onda navigacija. Nije da HERE nema nekih dodirnih točaka s Networks odjelom, no vjerojatno je Networks odjel toliko jak da ima svoje odjele koji se bave mapiranjem mrežnih struktura.

Ono što HERE znači Nokiji je definitivno korisnička baza koja Nokiju sada doživljava kroz kartografski odjel. Kada bacite oko na Google Play i iOs trgovinu tamo se ispod HERE aplikacija spominje Nokia kao njihov vlasnik. Osobno smatram da bi prodajom kartografskog odjela Nokia izgubila ponovno dio identiteta što bi joj moglo narušiti ugled brenda taman pred dolazak novih uređaja krajem 2016. godine.

Međutim, treba iznijeti kupnju Alcatel Lucenta i ubaciti dodatan profit u sustav bez dizanja zajmova, a trenutno je jedini izvor sredstava prodaja HERE odjela. Nokijin izvršni direktor Suri je upravo izjavio kako su pregovori oko prodaje odjela u samom vrhuncu, ali da do njihovog kraja se neće znati konačan oblik prodaje i hoće li nje uopće biti.

 

Suri declined to comment on the report.

“The negotiations are at a relatively advanced stages. All agreements include various details that will be mulled over until the very last minute. That is nothing out of the ordinary, but I cannot go into details,” he said

Mislim da bi najbolje bilo prodati udio u HERE odjelu i zadržati značajan dio koji bi Nokiji omogućio profit i daljnje korištenje ili pak kreativu. Nokia je trenutno u jako dobroj poziciji što se kartografije tiče i svih usluga koje su vezane uz taj segment i definitivno može izvući dobar i stabilan dio profita iz svega toga. HERE je pokazao da nije samo aplikacija za mobitele već da je puno više toga, da nas povezuje što je i bit Nokije.

 

Mišljenja i komentari su dobrodošli.