Recenzija: #Microsoft #Lumia 640 XL

640xl Naslovna
Microsoft je svoju epohu Lumia uređaja otvorio s modelom 535 koji je unatoč pohvalama zbog znatno poboljšane hardverske ponude prošao poprilično neslavno zahvaljujući greškama sa zaslonom pa je model ubrzo zamijenjen Lumijom 540. Microsoftu je definitivno trebao smartfon koji bi ga trebao izdignuti od do sada predstavljenih te ga pomalo odmaknuti ka cjenovno moćnijim kupcima. Lumia 640, odnosno Lumia 640 XL o čijoj se recenziji i radi je napravila upravo to. Model je došao s danas potrebnim velikim zaslonom dijagonale 5,7 inča, jakom baterijom (3000 mAh), nabrijanom 13 MP kamerom, nfc-om, prednjom 5 MP kamerom i svime ostalim što je tržištu trebalo. Serija 6 Lumia uređaja je od svojeg postanka bila eksperimentalna ali i glavno oružje na tržištu uz Lumije donjeg cjenovnog ranga. Lumia 640 XL ukazala se na MWC događaju ranije 2015. godine i pokazala se doista zanimljivim modelom, vrijednim pogleda korisnika konkurentskih platformi unatoč činjenici da WP trenutno ne kotira najbolje (3% udjela u opadanju). Kako nam se dopala ova Lumia pročitajte u nastavku ili odmah skoknite na kraj recenzije te pogledajte njeno video izdanje.

Kako je ova recenzija napravljena ujedno za naš partnerski blog Mob.hr u cijelosti ste je mogli pročitati tamo. Dovoljno je prošlo vremena pa je udomljavam na Nokiamob.

Hardverske specifikacije

 • Dimenzije: 157.9 x 81.5 x 9 mm
 • Masa: 171 g
 • Zaslon: IPS LCD, 5.7 inčni, 720 x 1280 piksela, 259 ppi, Clear Black filter, Gorilla staklo treće generacije
 • Procesor: četverojezgreni, Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8226) , 1,2 GHz, Cortex A7 jezgre
 • Grafički procesor: Adreno 305
 • Memorija: 8 GB, microSD do 128 GB
 • Kamera: 13 MP, veličina senzora 1/3“, otvor blende f/2,0, ZEISS optika, autofokus, 1080p 30 fps
 • Prednja kamera: 5 MP, 1080p video
 • Povezivanje: WiFi, BT, nfc, 2G, 3G, A-GPS
 • Senzori: Akcelerometar, kompas (magnetometar), senzor blizine i ambijentalnog osvjetljenja
 • Baterija: 3000,
 • Os: Windows Phone 8.1, Update 2

Prednosti

Dizajn i ergonomija

Baterija

Odlična kamera

Povezivost

Zaslon

Vanjski zvučnik
Nedostatci

Nema ugrađeno bežično punjenje

Donekle visoka cijena

 

Pakiranje


Lumai 640XL dolazi u do sada najvećem pakiranju što i ne čudi s obzirom da je riječ o uređaju velikih dimenzija. Međutim, unatoč njegovoj veličini, pakiranje (uz uređaj) sadrži još samo kratke upute te vrlo osnovni microUSB punjač. Dakle, prilikom kupnje ovog uređaja morat ćete voditi računa da ćete trebati kupiti kakve slušalice i microUSB/USB kabel za prijnos podataka ukoliko ih već nemate. Na test nam je pristigla bijela Lumia 640 XL s mat završnom obradom.

 

Dizajn i ergonomija

640 xl i 630 usporedba

Microsoft se nije mnogo potrudio glede mijenjanja dizajna svoje nove Lumije već je iskoristio zalihu uređaja koju je Nokia očito već imala u pripremi. Vidljiva je poveznica dizajna Lumije 640 XL i prethodnice Lumije 630 s obzirom da obje imaju karakteristično kvadratasto kućište sa zaobljenim rubovima i ravnim bočnim stranama. Najveća promjena, osim veličine kućišta, vidljiva je u položaju zvučnika koji je kod 640 XL smješten odmah do kamere. Međutim, dodirnih točaka 640 XL ima i s Lumijom 625 čiji oblik najviše slijedi ali i filozofiju s obzirom da je Lumia 625 bila svojevrsna prekretnica u Lumia svijetu, s do tada najvećim zaslonom u domeni WP (4,7 inča).

Stražnja strana uređaja za naslovnu fotografiju nije slučajno odabrana, jer upravo ta strana razlikuje ovaj phablet od ostalih ponajprije zahvaljujući karakterističnom položaju zvučnika, ZEISS loga i LED bljeskalice u odnosu na kameru te ovećem Microsoft logu.

640 xl početni zaslon

Ergonomija uređaja je izvrsna zahvaljujući dobro balansiranom kućištu koje s obzirom na njegovu phabletolikost teži 171 gram. No, težina se upravo uslijed formata uređaja neće toliko isticati i ne predstavlja problem prilikom nošenja u hlačama ili pak torbi.

Također, ergonomiji pridonosi i matirana završna obrada polikarbonatne maske koja ostavlja ugodan osjećaj pod prstima i ne dopušta klizanje uređaja kao što to zna biti slučaj kod jajne izvedbe maske. Maska jako dobro prianja na uređaj dajući mu osjećaj kompaktnosti i za razliku od Lumije 535 “ne diše” po sredini. Plosnate bočne strane će dobro poslužiti prilikom fotografiranja kako bi lijepo uhvatili uređaj.

 

640 xl Prednja

Prednja strana Lumia uređaja je već karakteristično crna pa je isti slučaj i kod uvećane 640-ke. Zaslon dimenzija 5,7 inča je lijepo uklopljen u prednju masku i zauzima možda ne pohvalnih ali lijepih 69,1% površine. Zaslon, kao i cijela prednja strana zaštićeni su Gorilla staklom treće generacije, a iznad zaslona se nalazi tanki Cleal Black polarizirajući filter koji mu osigurava dobru vidljivost na suncu ali i bolju definiciju crne boje.

Iznad zaslona je centralno smješten Microsoft logo, blago sivkast po uzoru na nekadašnji Nokijin logo, a iznad njega prorez za slušalicu. Desno od slušalice smještena je 5 MP širokokutna selfie kamera a odmah do nje vrlo nevidljivo senzori za automatsko osvjetljenje zaslona te blizinu (inače nešto što je Lumia 630 izgubila).

640 xl prednja kamera

U dnu zaslona, malo pomaknuto u desno od centralne linije je maleni otvor za mikrofon pa imajte na umu da ga ne prekrijete čudnim držanjem uređaja kada obavljate videopoziv.

MicroUSB utor se smjestio već klasično na donjoj strani, dok je 3,5 mm utor za slušalice ostavljen na gornjoj strani uređaja. Lijeva bočna strana uređaja je već klasično slobodna dok su na desnoj smještene tipke za kontroliranje glasnoće i tipka za uključivanje/gašenje ili zaključavanje/otključavanje uređaja. Tipke su lijepo napravljene, i imaju jako precizan odaziv te ih nećete trebati konjski pritiskali kako bi s njima nešto napravili. Tipka kamere je i kod ovog modela izbačena no prilikom fotografiranja vam ona neće nedostajati jer su fotografije napravljene klikanjem na zaslon uređaja uglavnom stabilnije.

Stražnja strana Lumije 640 XL otkriva jedan njen najvažniji adut, 13 MP kameru koja je blago izbočena i smještena u gornjem djelu uređaja, dovoljno visoko da je više ne dodirujete prstom prilikom obavljanja poziva i fotografiranja pa tako mastite zaštitno staklo. Iznad kamere se nalazi LED bljeskalica, desno od nje otvor za vanjski zvučnik a ispod nje ZEISS logo koji garantira kvalitetu leća kamere. Po sredini, u crnoj boji je otisnut Microsoftiov logo.

20150604_160325_HDR

Maska uređaja je izmjenjiva i podiže se vrlo jednostavno bez potrebe za korištenjem nekakvih alata. Da bi je uklonili potrebno je gurnuti jedan njen rubni dio, najbolje na donjem dijelu uređaja. Ispod maske su smješteni utori za microSD memorijsku karticu te micro SIM karticu, te također dolazite do baterije koja je izmjenjiva kao i kod prethodnice. Jedini nedostatak ili pak dizajnerska greška (slučajna ili pak namjerna) je postavljanje utora za kartice unutar ležišta baterije tako da uređaj morate ugasiti ukoliko želite zamijeniti microSD ili pak SIM karticu. Doduše, WP ne podržava Hot Swap opciju zamjene SIM kartica pa se uređaj svaki puta inače ponovno pokrene.

 

 

Zaslon

640 xl pikseli Zaslon

Microsoft, odnosno vrlo vjerojatno Nokijin Odjel za uređaje i usluge je u Lumiju 640 XL ubacio 5,7 inčni IPS LCD zaslon rezolucije 720 x 1280 što joj osigurava solidnih 259 piksela po inču. Takva gustoća zaslonu osigurava dovoljnu oštrinu za čitanje nešto sitnijeg teksta te uredne ostale grafičke elemente. Zaslon je zaštićen Gorilla staklenom površinom treće generacije no to ne znači da je takvo staklo otporno na ogrebotine. Dapače, uslijed veće dijagonale prednje plohe uređaja isplati se nabaviti kakvu zaštitnu masku s prednjim pokrovom. Za ovaj uređaj je dostupna službena maska oznake CC-3090, no trenutno samo putem interneta.

Pogledajte galeriju fotografija na kojima je prikazana čitljivost zaslona pod velkim kutem gledanja i na suncu.

Ova Lumia također ima opciju brzog prikaza informacija na zaključanom zaslonu (popularnije Glance Screen) međutim, ona nije jednaka jačim modelima, npr Lumiji 830. Naime, na zaključanom zaslonu se samo prikazuje sat, datum i obavijesti postavljenih aplikacija, dok nije moguće prikazati sadržaj neke aplikacije poput vremena i drugih.

doubletap unlock 640 XL

Svima nam je poznato da više manje sve Lumije imaju hvalevrijednu mogućnost otključavanja zaslona dvostrukim tapkanjem po njemu. Lumia 640 XL naravno ima tu opciju ali isto tako ima mogućnost zaključavanja zaslona dvostrukim tapkanjem. Međutim, za razliku od novijih LG smartfona, potrebno je dva puta dodirnuti kontrolnu traku na dnu zaslona i to između kontrolnih tipki. Opcija se može isključiti u postavkama.

 

Iskoristivost i performanse

640 xl BT povezivost

Gledajući specifikacije, Lumia 640 XL je prvi pravi smartfon koji je Microsoft predstavio. Naravno, ni WP platforma više nije toliko nedostatna barem ne u svojem osnovnom obliku dok bi se o aplikacijama i podršci za njih još moglo dosta toga reći. Uređaj pripada nekom srednjem rangu smartfona a najviše ga tu svrstava Snapdragon 400 procesor (MSM8226)  čije četiri Cortex A7 jezgre tuku takt od 1,2 GHz. Premda je ovaj procesor danas prisutan u pametnim satovima, na ovom uređaju obavlja posao više no solidno i nije pretjerano težak na bateriji. Uz procesor je još ubačen Adreno 305 grafički procesor koji solidno obavlja svoju dužnost. WP platforma ne zahtjeva mnogo radne memorije pa je Lumia 640 XL ima 1 GB što je poprilično dovoljno za pokretanje  zahtjevnijih aplikacija i igara.

640 NFC

Ovaj uređaj posjeduje sve tehnologije povezivanja koje jedan današnji smartfon zahtjeva. S obzirom na raznovrsnost ove domene, Lumai 640 XL ima WiFi, niskoenergetski Bluetooth 4.0, NFC, neizostavni A-GPS te FM Radio što je danas već polagano stvar prošlosti.

Lista senzora je također šarolika s obzirom na cjenovni razred, pa 640 XL ima akcelerometar, senzor blizine i ambijentalnog svjetla inače povratnike u svoju klasu, kompas i vrlo popularnu opciju sensore corenzor koja ovaj uređaj kao i prethodni model čini odličnim za fitness. Sensore core tehnologija prati vaše kretanje uz mali utrošak baterije pa ćete pomoću ove Lumije moći odraditi trening i vidjeti prijeđenu udaljenost, potrošene kalorije ali i učinjene korake.

Pohrana vaših podataka je ograničena na internih 8 GB prostora od kojih je 2,5 do 3 GB određeno na platformu. Međutim, moguće je proširiti memoriju putem microSD kartica sve do 128 GB što će biti više no dovoljno za spremanje fotografija, videa i glazbe. Preporuka je kupiti memorijsku karticu (microSD) klase 6 pa na više kako bi zapisivanje na nju, ali i čitanje s nje bilo brzo i efikasno.

Ponekad, u napadu prosječnosti, ovaj uređaj će vam poslužiti i za obavljanje razgovora te vam moram reći da to obavlja izvrsno. Kvaliteta zvuka u slušalici je odlična s obzirom da Microsoft i dalje koristi Nokijine patente za obavljanje razgovora i općenito funkcioniranje uređaja. Testna Lumia 640 XL je došla u 3G izvedbi pa je brzina prijenosa podataka bila u prosjeku oko 10 mbps što je klasika za TELE2 mrežu na kojoj sam testirao uređaj. Pozive je moguće vršiti i putem vanjskog zvučnika koji je unatoč pozicioniranosti na stražnjoj strani uređaja razgovijetan, a mikrofon obavlja svoju dužnost također dobro. Sugovornici se nisu žalili na manjak kvalitete glasa. Vanjski zvučnik će vam poslušiti i za slušanje glazbe u večernjim izlascima ali za bolji doživljaj preporuka je nabaviti nekakav prijenosni zvučnik manjih gabarita ala Coloud Bang ili Nokia MD-12.
Platforma

640 xl i 630 usporedba

Lumia 640 XL trenutno pokreće Windows Phone Update 2 platformu oznake 8.10.15148.160.  Riječ je o Lumia Denim nadogradnji koja ovom uređaju donosi nešto drugačiji razmještaj izbornika za opcije te primjerice mogućnost povezivanja s BT tipkovnicama ili mišem. Važno je napomenuti kako bi ova Lumia trebala prva od tržišno dostupnih uređaja dobiti novu Windows 10 Mobile platformu kada ona jednom postane dostupna.

 

WP radi izvrsno s posljednjom verzijom i moram priznati da po prvi puta gola verzija platforme zadovoljava sve potrebe prosječnog korisnika smartfona. Iznimno je brza i fluidna na danoj konfiguraciji uređaja.

Korisničko sučelje je vrlo jednostavno i nakon pokretanja zaslona i ukazivanja zaključanog zaslona na kojem se ispisuju osnovne informacije poput vremena, datuma, sadržaja određenih aplikacija i osnovnih informacija o propuštenim pozivima, porukama i mailovima, ulazite na već poznat početni zaslon okarakteriziran pločicama. Veličlina pločica je izmjenjiva i varira od najmanje, preko srednje do velike pravokutaste. Prednji zaslon podržava dva ili tri stupca srednje velikih pločica s tim da će se kod Lumije 640 XL u budućnosti moći prikazivati i četiri. Desno od početnog zaslona se nalazi lista instaliranih aplikacija a povlačenjem prsta od gore prema dolje se otvasra padajući izbornik s prečacima i obavijestima aplikacija.

Premda je nedostatak raznovrsnih aplikacija, odnosno velikog broja određenih službenih i dalje problem ove platforme, aplikacija ima dovoljno. Uz sve moguće aplikacije za društvene mreže (Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp) tu su HERE navigacija, MixRadio, Shazam, Spotify, Deezer, OneDrive, Dropbox, Nextgen Reader, Lumia Camera i mnoge druge. Pošto je dosadašnji fokus Lumia uređaja stavljen na kameru, WP trgovina sadrži veliki broj aplikacija za uređivanje fotografija od kojih je najbolja Lumia Creative Studio.

Zaista ne treba pretjerano dalje opisivati ovu platformu s obzirom da će je uskoro naslijediti nova verzija koja će joj donijeti još nekoliko dodatnih opcija za promjenu izgleda korisničkog sučelja te mnoge druge opcije koje bi je trebale izdignuti za jedan novo više.

 

Kamera

640 xl kamera grba
Microsoft je nakon Lumije 630 odlučio ovoj klasi poboljšati mogućnosti kamere pa je Lumiji 640 XL dodijelio 13 MP stražnju i 5 MP širokokutnu prednju kameru. Stražnja kamera radi odlične fotografije, u klasi LG G3 uređaja, pa čak i za nijansu kvalitetnije. Senzor broji 4128 x 3096 točaka do kojih svjetlo prolazi kroz 6 ZEISS leća i široki otvor blende f/2.0. Uređaja nema optičku stabilizaciju i nije brandiran s PureView logom no kvaliteta fotografija je iznimna. Kamera odlično i brzo fokusira, jednako brzo okida fotografije na kojima su boje poprilično realne i nisu pretjerano saturirane. Inače, brzo okidanje fotografija se može zahvaliti pozadinskoj obradi fotografija što omogućava četverojezgreni Snapdragon 400 procesor.

640 xl Sučelje kamere

Prednja 5 MP kamera je osvježenje u selfie svijetu i radi odlične fotografije na dnevnom svjetlu dok će one noćne biti malo slabije kvalitete. Jako je dobra i u obavljanju video poziva. Nije mi namjera prepasti nekoga već kad je riječ o selfiju, onda evo jedan ljetni :).

WP_20150613_13_24_12_Pro

Evo nekoliko primjera fotografija snimljenih u raznim uvjetima osvjetljenja i usporedba istih s fotografijama snimljenim kamerom uređaja LGG3. Prva po redu je Lumia 640 XL.

Evo i nekoliko fotografija snimljenih po noći bez i sa bljeskalicom.

640xl bez bljeskalice noć 640xl s bljeskalicom noć 640xl bljeskalica

Kao što možete vidjeti, unatoč većoj pikselaži kamere i širokom otvoru blende, Lumia 640 XL ipak radi nešto lošije noćne fotografije, pogotovo s LED bljeskalicom koj abi mogla biti jača.

 

*napomena* rezolucija fotografija je smanjena radi uštede prostora na serveru

 

 

Unatoč većoj pikselaži kamere, Lumia 640 XL snima video u maskimalnih 1080p što je dovoljno s obzirom na ciljani cjenovni rang uređaja. Video je također poprilično kvalitetan a uređaj snima jako dobro i zvuk. Evo nekoliko primjera videa snimljenih Lumijom 640 XL:

 

Baterija

 

20150604_160306_HDR

Možda i najveća stvar koja me oduševila kod ovog uređaja je baterija, odnosno duljina autonomije koju ona daje uređaju. Na testu uz prosječno korištenje uređaja za razgovore, slanje poruka, snimanje fotografija i surfanje netom je baterija izdržala više od 3 dana. Naravno, korištena je i Battery saver opcija kako bi dodatno povećali autonomiju uređaja. Microsoft je koristio bateriju kapaciteta 3000 mAh koja je za ovakvu konfiguraciju smartfona pun pogodak. Njeno punjenje je trajalo približno 2 sata na službeno punjaču.

640 xl trajanje baterije

Inače, trebam spomenuti kako Lumia 640 XL ima podršku za bežično punjenje premda nije ova opcija službeno najavljena. Naime, ispod maske se jako dobro mogu vidjeti 4 konektora gdje bi se trebala spajati indukcijska zavojnica, a čak je i na službenoj masci označeno mijesto gdje bi ona trebala biti nalijepljena. Postoji vjerojatnost da će Microsoft možda u budućnosti omogućiti ovakav način punjenja što će ovom uređaju dati dodatnu vrijednost i podignuti ga do klase Lumije 830 koja trenutno slovi kao jeftini top model. Ukoliko ova opcija bude službeno omogućena, Lumia 640 bi komotno mogla ponijeti titulu ultra jeftinog top modela današnjice, bez obzira na platformu.

20150604_160325_HDR

 

 

Završne misli

640 xl završna

Nakon djelomičnog fijaska kojeg je Microsoft imao sa svojim prvim modelom, Lumijom 535, stvari su se donekle popravile predstavljanjem Lumije 640, odnosno 640 XL. Ovaj uređaj me je poprilično oduševio i tu činjenicu ne treba kriti. Opcije koje nudi su na razini top modela unatoč činjenici da su mu određene hardverske komponente nešto slabije u odnosu na vrhunske modele. Odličan dizajn, 13 MP stražnja i 5 MP prednja kamera, NFC, moćna baterija i vrlo dobar zaslon su aduti koji stavljaju Lumiju 640 XL na listu najpoželjnijih smartfona godine. Naravno, ima on i svojih mana poput Snapdragona 400 koji je osjetno spriji procesora koji su ugrađeni u top modele no u kombinaciji s ne zahtjevnom WP platformom uređaj radi savršeno.4

 

Jedina stvar koja će mnogima okrenuti glavu za nekim drugim uređajima na konkurentskim platformama je cijena koja trenutno u Hrvatskoj iznosi 1999,00 kn. Naravno, udio WP platforme na tržištu također možda stavlja Lumiju 640 XL u drugi plan, no vjerujte mi da bolji phabletoliki smartfon trenutno nećete pronaći, pogotovo ne neki kojem će baterija trajati do 3 dana prosječnog korištenja kao što je to slučaj s Lumijom 640 XL.

 

U nastavku pogledajte video recenziju:

 

Uređaj na testiranje ustupio Connects tim, sada Lumia Voices kroz ConnectsTrial program. Hvala :).