Apple jučer ponovno otkrio toplu vodu!

iphone6-stock-photo

Jučer je oko 19 sati nastala kozmička sloga jer je Apple predstavljao svoje “nove” iPhone uređaje oznake 6S i 6S Plus. Za očekivati je bilo kako će s novim uređajima Apple predstaviti i inovativnu, nikada prije viđenu tehnologiju. Jedna od tih inovativnih tehnologija su bile žive slike i 3D touch kontrola uređaja. Naravno, svaki korisnik Nokia Lumia uređaja zna što su žive slike jer ih je Nokia predstavila s Nokia Lumijom 930 sredinom travnja 2014. godine. Ovaj nov način snimanja fotografija je nudio korisnicima određenih Lumia uređaja mogućnost video uvertire u samu fotografiju jer bi se prilikom njenog snimanja vrlo krtko snimio video koji je onda bio upakiran u fotografiju. Danas tu opciju imaju korisnici Lumije 830, 1520 i još neki drugih Lumia i WP uređaja.

3D touch kontrola uređaja je također opcija koju je Nokia planirala uvesti s McLaren modelom čiji je razvoj stopirao Microsoft iz raznih razloga, među kojima se ističe kasna implementacija softvera. Ne želim ulaziti u detalje tehnologije jer nije samo bazirana na senzorima za pokret već ima i tzv. Force Touch tehnologiju koju je Huawei predstavio u svojem posljednjem modelu, inače srednjeg cjenovnog ranga.

Uglavnom, Apple je još jednom otkrio toplu vodu i pitanje je kako bi izgledao iPhone da Nokije nije bilo. Premda Nokia više nije top proizvođač mobilnih uređaja i dalje razvija tehnologiju koja se može ugraditi u mobilne uređaje pa je izvjesno kako će je Apple i dalje kopirati. Međutim, teže je kopirati patent nego gotov proizvod pa će drugi proizvođači trebati pripaziti :).

Sve u svemu, iOvce će ponovno stajati u redu za uređaj koji je u 2015. godinu stigao vremeplovom iz 2013. sudeći po opcijama koje ima (optička stabilizacija, podrška za 64 GB, žive slike…)