Sailfish 2.0 dostupan za preuzimanje!

Jolla sailfish 2

Jolla je objavila kako je Sailfish 2.0, odnosno druga veća verzija njihove platforme za smartfone i tzablete dostupna svima za preuzimanje. Jolla je ponešto usporila u jačem reklamiranju i distribuciji svojih uređaja te se okrenula daljnjem razvoju Sailfish-a koji je unikat u današnjem dobu kada vladaju američke platforme, Android, iOs i Windows Phone.

 

https://twitter.com/JollaHQ/status/647053667896590336

 

 

Kako os izgleda na Jolla uređaju pogledajte u videu ispod.

 


 • http://nokiamob.me/2015/09/14/microsoft-poziva-na-dogadaj-koji-ce-se-odrzati-6-listopada-u-new-yorku/
  Ja bih rekao da će meni biti dosta i nešto što je manje od L950… L850?!… a ne znam, vidjet ćemo. Ako se budu držali onog da imaju samo 3 razine… a možda bude nešto srednje.

 • zeljko gti swift

  totalno zanimljiv os izgubis se svim opcijama:))


 • Jolla bi rekla: Tohhh!!! Hehe…

 • iibricaa

  A jel moze neko da mi objasni sta je zapravo ovo,i o cemu se radi.Jer sam slab sa softwerima ihardwerima a voleo bih da znam.


  • Ovo u članku ti je najnovija verzija jedinog neameričkog operativnog sustava za mobilne uređaje. A Jolla je tvrtka koju su osnovali bivši zaposlenici Nokije. Znači softver je europski, tj. finski proizvod. Ukratko, i koliko ja skromno znam.


   • Upravo to. Ajmo dodat da je Sailfish mozda direktni nasljednik MeeGo os-a kojeg je anokia razvila i predstavila sa N9.

  • Idijot

   Riječ je o software kojem se upravlja gestama i na koji se mogu instalirat aplikacije bazirane na Androidu i drugim OpenOS sustavima.Napravili su bazu još u Nokiji,ali je bilo predaleko od bilo čega što je bilo dostupno u to vrijeme.Iako ima poveznice s MeeGo sustavom,osim upravljanja gestama većih sličnosti nema.Radi se o drugom kôdu i potpuno drugim načinima programiranja.Nešto što ga izdvaja je u stvari njihova zamisao o “dvije polovice”(second half).Zamisao je da korisnik mijenjanjem stražnje polovice mobitela mijenja i ponašanje mobitela.Nažalost,do danas nisu uspjeli napravit ništa osim mijenjanja teme i postavki te korištenje qwerty tipkovnice.Po meni njegova najjača strana je korištenje aplikacija bez direktnog ulaska u aplikaciju.Može se dodati kontakt,upravljati (ne samo mijenjati već i tražiti) muzika,i još neke sitnice u određenim aplikacijama dok si na stranici gdje su posložene aplikacije koje su otvorene bez ulaska u samu aplikaciju.Najveće probleme imaju s hardware-om jer nemaju novaca pa se moraju odlučiti za dio prije nego počnu taj dio ukomponirat u sustav.Ako kasnije proizvođač propadne ili prestane proizvodit komponentu,moraju sve ispočetka.Nadam se da sam ti dao dovoljno informacija.


   • Nije second half nego je The Other Half (TOH)! 😛 😉


    • Nemoj po Idijotu, on je dao najdetaljniji opis Sailfisha,to liko dobar da bi napisao članak o ovoj definiciji 🙂


     • Napiši (nekad), tko te drži! 😛


     • Pijem kafu, ne da mi se :).
      Uglavnom, ovaj TOH im nije baš uspio, barem ne konercijalno. Bilo je ideja, neke su i razvijene, ali osim TOH qwerty tipkovnice, nosta nije postiglo komercijalni uspjeh. Na MWC 2014 sam vidio nekoliko prototipnih Tohova ali ni jedan nije dosao i prodaju.


     • Ma mene su privukle pločice (tiles) i bok. Posebno ove nove na 10ki, sa užim razmakom. Iako bih možda i ja volio da WP ima više gesti nego ima (još nešto udesno da ima neki izbornik, “fastlane”?), Sailfish mi je opet nekako dosta androidast, što je i logično, linux.

 • Gagi990

  Sve je to lepo, samo meni iskreno izgleda mnogo komolikovano, te idi levo,te idi desno,te gore te dole.Mozda za mladje korisnike ali za starije slabo.Ocekivao sam vise od Jolle, jer ipak su bili Nokini radnici,malo sam se vise nadao,nista novo i da ih izdvaja iz drugih,dobijaju osnovne stvari koje imaju vec drugi OS.


  • I meni tako izgleda na prvu, ali vjerojatno samo treba određeni period navikavanja, kao i za sve novo. Lijevo, desno, gore dolje – to je upravo glavna karakteristika OS-a (“gesture-based UI), znači sučelje temeljeno na gestama tj pokretima rukom tj. swype-anje/brisanje u svim smjerovima.

  • iibricaa

   “Idijot”Hvala ti puno,sada od prilike znam o cemu se radi..Mnogo je lepo kada se ovako ukljuce dosta njih,i od prilike znas o cemu se radi i dali velja illi ne.A da nezna neko taacan datum kada se ocekuje WP 10 da stigne ???

   • Idijot

    Zasad službenog datuma nema,ali predstavljanje će bit 8.10.Možda tad kažu kad će bit službeno pušten za prvu seriju uređaja.


    • Vjerojatno slučajna greška? Predstavljanje novih Lumija je 6.10. 🙂 Vjerojatno tada i W10M onda.

  • Idijot

   Jolla ti sveukupno ima 200-injak zaposlenih.To uključuje apsolutno cijeli kadar,a ne samo programeri.S mog gledišta izuzetno napreduju.Imali su ideju koju su pretvorili u realnost koju tržište ne zna iskoristit.Sailfish se diči inovativnošću,zaštitom podataka i jedinstvenošću.Nešto što nijedan drugi OS ne posjeduje.Malo je nezgodno prvo korištenje i navikavanje na geste,ali je izuzetno logično i jednostavno.Čak je i Microsoft to kopirao.U Metro modu na Windows 8.1 si IE-om mogao upravljat “svajpanjem”,a aplikacije i u 8.1 i u 10 zatvaraš pokretom od vrha zaslona prema dolje kad si u tablet modu.