Kad fanovi Microsofta i Windows Phone softvera počnu pričati isto što i Nokia fanovi!

Lumia-950-gallery-2-jpg

Na ovom blogu je u nekoliko navrata bilo pisanja o tome kako je Microsoft polagano gušio Nokiju neprateći razvoj hardvera sa saoftverom. Prva serija Lumia uređaja je nestala s WP7.X softverom kojeg je zamijenio nešto bolji WP8 ali je i on davao dojam nedovršenosti pa je ubrzo zamijenjen s WP8.1 koji je donekle nedostatke u odnosu na vodeće platforme ispravio. Međutim, umjesto da ga Microsoft dovede do savršenstva prije nego plasira novi os, on ga je nakon Lumia Denim nadogradnje zapustio i prešao objeručke na Windows 10. Nakon što je Nokia odlučila riješiti se proizvodnje uređaja, inovativan hardver je također prestao stizati. Posljednje inovacije su došle u vidu Lumije 920, 1020 i 1520 a na nove još čekamo. Donekle je Continuum opcija nešto popravila dojam ali pravih inovacija u hardveru i dalje nedostaje. Nokia McLaren je trebao fonijeti upravo to, spoj Lumije 1020 i upravljanje 3D gestama no Microsoft ga je ugasio netom pred predstavljanje.

Sve ovo bi bilo samo cendranje dosadnih Nokia fanova koji žive u povijesti da istu stvar nije napisao vodeći, ako ne i najbolji Windows (Phone) blog, WindowsPhonePowerUser. Dakle, koju godinu poslije našeg cendranja, Microsoftu i Windowsima orijentiran blog piše istu priču sa sličnim subjektima a glavni naslov je kako je Microsoft udavio Windows Phone u 2014/2015 godini. Sve se očituje i u broju prodanih Lumia uređaja koji opada a pitanje je hoće li nove Lumije donekle moći popraviti stanje na tržištu. Windows Phone je u najboljem položaju gledajući Android i iOs i zahvaljujući zaleđu u vidu Nokia hardvera je imao odličan start, no neodlučna politika Microsofta ga je umela. Nije ni čudno da je Joe Belfiore odlučio uzeti godinu dana slobodno nakon 25 godina konstantnog rada u Microsoftu kako bi posložio kockice.

Nisam htio ulaziti u dubinu svega već samo malo prokomentirati članak kojeg vrijedi pročitati jer je priča ista kao i ona prije 3 godine ali je sada piše WMPU blog.