#Nokia će kamuflirati svoje #FlexiZone bazne stanice

MWC15 Nokia

Nokia je poprilično napredovala u pogledu razvoja malih baznig stanica. Da joj posao tu cvate govori činjenica da već imaju preko 100 korisnika njihovih Flexi Zone malih stanica koje donose 4G/LTE internet po gradovima. Potreba za malim stanicama se pojavila nedavno u većim urbanim područjima kako bi se povećala kvaliteta signala ali i osigurao dovoljan broj pristupnih točaka za krajnje korisnike, odnosno nas. Ono što me u biti potaklo na ovaj članak je konstantno povećavanje baznih stanica diljem užeg centra gradova, a kao primjer ću navesti Split. Dok su one veće načičkane na vrhovima zgrada pa njihova estetska odbojnost ne dolazi do naših očiju, one manje su nam gotovo nasađene u vidnom polju. Kao primjer tome bacite oko na male bazne stanice u Marmontovoj ulici kod Vip prodajnog centra. Ne da se pretjerano ističu, nego su sa popratnim instalacijama doista ružne.

 

antene

Nokia već neko radi na manjim baznim stanicama ali ih ujedno planira kamuflirati kako bi bile što manje oku upadljive. Primjer toga  je bazna stanica sa popratnim instalacijama koja je uklopljena u postolje s vratima na kojima može biti print pozadinskog zida, u ovom slučaju zida od cigli. Nokia je u članku na službenom Networks blogu govorila kako se njene stanice mogu uklopiti unutar reklamnih panoa i drugih već postavljenih instalacija što bi značajno ubrzalo njihovo postavljanje i smanjilo troškove.

 

100_EUDN_Nokia

 

Na primjeru poviše se vidi jedna takva bazna stanica koja je montirana na određeni stup, ali je kud i kamo manja i ljepša od ovih u Marmontovoj ulici kod Vipovog centra. Nabacite koji foto komentar ako naletite na bazne stanice u centru grada :).