Haker “Steve Lord”: Windows Phone trenutno najsigurniji OS

Android-Security-Flaw-Hangouts-Android-Hangouts-Video-Flaw-Security-Video-Flaw-Android-Security-Flaw-594350

O sigurnosti mobilnih platformi odnosno OS-a dosta se piše ali korisnici mobilnih uređaja baš se i previše ne obaziru na to. Tako je What Mobile blog napravio intervju sa hakerom zgodnog imena “Steve Lord” na temu o ranjivosti i sigurnosti OS-a na mobitelima te sigurnosti podataka na njima.

Inače haker Steve radi kao tester u tvrtki “Mandalorian Security Services Ltd” koja se bavi pružanjem procjena sigurnosti i testiranja usluga sigurnosti klijentima širom svijeta te ima više od 15 godina iskustva u tome. Kako sam kaže plaćen je od tvrtki da identificira sigurnosne propuste, tako da ih oni mogu popraviti (web, mobilni telefon ili u jednom slučaju od prošlog tjedna sobu za sastanke). Na pitanje koji je OS na mobilnoj platformi najugroženiji (Windows, Android ili iOS) odgovorio je: 

“All have benefits and drawbacks. Currently Windows Phone seems to be the hardest nut to crack. Blackberry has a long history of being very security-focused. If I have physical access to the device, I find Android’s usually the easiest target. Then comes iPhone, then older versions of BlackBerry. If it’s over a network or I have to attack via email or message, Android’s usually the softest target.”

Svi oni imaju i prednosti i nedostatke. Trenutno je Windows Phone najteži orah. BlackBerry ima dugu povijest usmjerenu na sigurnost. Ako imam fizički pristup uređaju onda je Android obično najlakša meta, zatim dolazi iPhone a onda starije verzije BlackBerryja. Što se tiče napada preko mreže, putem e-pošte ili poruka, Android je opet najlakša meta.

Od mobitela najbolje sigurni su takozvani “classic dumb phone” ili stariji mobiteli, a od smartphona opet preporučuje one sa Windows Phone OS-om.

Ako želite cijeli intervju možete pročitati na stranicama What Mobile.