WindowsUnited: Recenzija Microsoft Lumije 950

2015-11-28 (3)

U iščekivanju Lumije 950 i 950 XL za našu recenziju evo jedne vrlo realne koju je napravio, po meni najbolji njemački blog po pitanju Windows Phone platforme, WindowsUnited.de.

Autor recenzije navodi da je proteklo dugo vremena (preciznije godina i pol) do Microsoft Lumije 950 koja će zasigurno oduševiti sve fanove Windows Phone platforme. Međutim, recenzent je iskreno rekao kako uređaj ostavlja osjećaj dvojbe. Lumia 950 je bez ikakve sumnje dobar smartphone, ali da ima i priličpan broj mana, ili pak slabosti.

Što se tiče dizajna dovoljno govori da ga recenzent naziva “Plastičnim Bombarderom” i mišljenja je da će Microsoft nakon izvrsno dizajniranih Lumija 830 i 930 s metalnim okvirima i jarkim bojama pozadinskih maski sigurno izgubiti pokojeg obožavatelja. Dalje navodi da Lumija 950 u ruci djeluje jednostavno i vrlo lijep u mat bijeloj izvedbi. Promjenjivi poklopac od polikarbonata je ugodan, na dodir baršunast ali na prvi pogled ne izgleda čvrst.

Što se samog softvera tiče mišljenja je da je Windows 10 Mobile jako dobar, jednostavan, jasan i atraktivan kao i WP OS, međutim moderniji i bitno osvježen. Za zaslon kaže da je impresivne razlučivosti od 2560 x 1440 piksela, HD AMOLED koji daje izvrsnu oštrinu, ali ima manjih problema sa vidljivosšću iz određenih kuteva gledanja te manje pogreške sa osjetljivošću na dodir.

Za hardver navodi da je konačno u rangu sa najjačim Android uređajem. Sam procesor se ne pregrijava niti kod duljeg igranja igrica kao i kod korištenja ostalih aplikacija. Jedna zanimljivost u recenziji je i usporedba Lumije 950 sa Lumijom 1520 na kojoj se vrti W10 Mobile i gdje se vidi da se aplikacije na Lumiji 1520 učitavaju jednako brzo, ako ne i malo brže. Performanse baterije su vrlo dobre te nakon jačeg intenzivnog korištenja (preuzimanje aplikacija, fotografija, igranja igrica) baterija se ispraznila za 14 sati. Uz umjereno korištenje baterija traje i do dva dana. Što se tiče opcije brzog punjenja (Qualcomm Quick Charge) baterija se napuni do 50 % u roku 30 minuta kako je Microsoft naveo, a kod sporog punjenje baterija se puni kao i kod Lumije 930 ili 1520. Kamera na Lumia 950 je izgleda pravi vrhunac i jedina koja nema nikakvih slabosti. I stražnja i prednja kamera rade jako kvalitetne fotografije te je jako poboljšano brzo okidanje koje je dosta falilo kod predhodnih uređaja. Na samom kraju evo dobrih i loših strana autora ove recenzije.

Dobre strane:

  • Jako dobre specifikacije
  • Zaslon visoke rezolucije
  • Izvanredna kamera
  • Proširivu memorija
  • Continuum opcija

Loše strane:

  • Razočaravajuća izrada
  • Loše kutovi gledanja zaslona
  • Iris skener vrlo nepouzdan
  • Nema hardverske tipki
  • Nema dvostrukog dodira zaslona za buđenje uređaja (Double Tap to Wake)

Ocjena koju je Lumija 950 dobila je 8,3 od mogućih 10 uz završno mišljenje autora da Lumia 950 napokon pravi high-end uređaj sa najboljom kamerom na tržištu ali i da uređaj ima previše mana da bi nas više oduševio. 2015-11-28 (4)

WindowsUnited.de