Partneri potvrdili: Microsoft će direktno nadograđivati sve Windows 10 Mobile uređaje

Lumia 925 i HTC One

Glavni urednik portala WindowsCentral Daniel Rubino na Twitteru je objavio kako su mu Microsoftovi partner-proizvođači potvrdili da je Microsoft zadužen za nadogradnje svih Windows 10 Mobile uređaja. Microsoft će svim uređajima svojih partnera, i svojim domaćim Lumia uređajima, diretkno servirati nove inačice OS-a bez ikakvoga dogovara s operaterima.

 

Ovakav potez Microsoftu iz više razloga ide u korist. Glavni je razlog brže nadogradnje podržanih uređaja bez operatera, koji kada su uključeni u proces zavlače mjesecima. Direktna nadogradnja svih uređaja potaknut će kupce W10M uređaja da razmotre i uređaje koji nisu brendirani Microsoftovim logom. Nokia je prve Lumije s WP8 OS-om, doduše i Lumije s WP7 OS-om, spašavala aplikacijama i ekskluzivnim opcijama koje je putem nadogradnja dostavljala na svoje Lumije kako bi pokrpala nedostatke Microsoftovog OS-a. Takav pristup jasno je dao doznanja ako se kupuje Windows smartfon da to mora biti Lumija. Nadogradnja svih uređaj potaknut će kupovinu drugih W10M uređaja, a time će se i više proizvođača odlučiti na izbacivanje Windows smartfona.

Ako se stvari poslože kako je Microsoft zamislio, odnosno kako mislimo da je Microsoft zamslio, i OEM-ovi, tj. partneri svoje uređaje podupru odgovarajućim firmwareom, koji se brine da hardver i softver funkcioniraju u skladu, takav pristup možemo usporediti sa situacijom u kojoj “Apple pravi softver i brine se oko nadogradnji, a svi Android uređaji koriste iOS”. Usporedba jest bizarna do neke mjere, ali ako je Microsoftu u planu takvo nešto, nije isključeno da bi se slična situacija u budućnosti mogla dogoditi.

Što Vi mislite o ovoj temi?

via