Microsoft na strani Applea u sukobu s FBI-om: zaštita korisnika pod svaku cijenu

Microsoft-Lumia-950-XL-Cityman-1450267060-0-12

Posljednjih tjedana na internetu, ali i po američkim sudovima, vodi se žustra rasprava oko otključavanja Appleovog iPhonea kako bi američka federalna agencija FBI mogla točno utvrditi kretanja jednog od napadača u masovnom pokolju u američkom gradu San Bernardino. FBI je zatražio federalni nalog američkog suda, što je i dobio, a Apple je prema zakonu dužan poštovati odluke suda.

Tim Cook odbacio je mogućnost otključavanja spomenutog iPhonea kao i mogućnost izrade ‘stražnjih vrata’ (eng. backdoor) u iOS preko kojih bi Apple, FBI, NSA ili neka druga institucija s nalogom mogla doći do korisničkih podataka. Tim navodi kako Apple enkriptira podatke svojih korisnika koje i sam Apple ne može dekriptirati, tj. saznati. Napominje da je Apple u prošlosti surađivao s vlastima, i da će nastaviti, ali ne na način na koji bi mogao ugroziti milijune svojih korisnika. Nije sporno otključavanje jednog iPhonea, kako kaže Cook, već način samog otključavanja koji bi se mogao primjeniti na bilo koji iPhone kada FBI zaželi.

A customer holds an iPhone 6 and iPhone 6 Plus after the phones went on sale at the Fifth Avenue Apple store in New York
U tom sporu mnoge poznate ličnosti zauzele su svoj stav. Tako je američki predsjednički kandidat Führer Donald Trump postavio pitanje “Što Apple misli tko je on da ne poštuje američke zakone?” Trump je preko Twittera pozvao na bojkot Apple proizvoda, objavljujući tvit preko iPhonea. Ankete američkih medija kažu kako više od polovice amerikanaca smatra da Apple treba otključati iPhone. Bill Gates nije ni na čijoj strani, ali više naginje prema federalnim vlastima. S druge strane, tvrtke koje barataju korisničkim podacim osnovale su ‘Grupu za reformiranje državnog nadzora’ (eng. Reform Government Surveillance group). Toj grupacji pripadaju: AOL, Apple, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter i Yahoo.

Pravi show na Microsoftovom izjašnjavanju oko ‘sukoba o koriničkoj privatnosti’ izveo je Brad Smith, Microsoftov predsjednik i direktor pravnog odjela. Smith je federalne zakone ismijao na način da je okupljenima u sudnici pokazao tehnološka dostignuća iz godine u kojoj je zakon donesen – sve retorički vješto popraćeno odličnom komunikacijom sa sudom, koji je shvatio njegovu poruku. Zanimljivo je saznanje da je Microsoft sudjelovao u hvatanju napadača na Charlie Hebdo u Francuskoj prošle godine kada je francuskim vlastima u roku od 45 minuta ustupio email prepiske jednog od napadača nakon što su francuske vlasti preko FBI-a predale međunarodni nalog SAD-u jer su korisnički podaci bili na američkim serverima. Brazilske vlasti također su pokušale doći do informacija o napadaču u jednom slučaju, ali preko lokalnog naloga na Microsoft Brazil. Microsoft je odbio ustupiti podatke jer su čuvani u SAD-u te prema zakonima SAD-u ne smiju ih dati bez međunarodnog naloga, a kao odgovor na odbijenicu brazilske vlasti podigle su optužbu protiv direktora Microsofta u Brazilu.

Što nam sve ove izjave i prepirke govore? Prosječnom građaninu čini se kako su sve teorije zavjere oko nadzora i praćenja pogrešne, jer FBI nije sposoban hakirat jedan iPhone. Možda je to zaista tako i američke tvrtke koje drže većinu podataka zaista štite svoje korisnike te samo u kriznim situacijama vlastima predaju informacije do kojih mogu doći. S druge strane, ruski ministar sigurnosti smatra da je internet proizvod CIA-e za lakši nadzor korisnika i preporuča korištenje domaćih rješenja.

Vaše mišljenje o teorijama zavjere, privatnosti korisnika, FBI-u, Appleu, Microsoftu i ostalima slobodno možete ostaviti u komentarima. Tolerirat ćemo i samo iznošenje neke teorije zavjere kao ‘on topic’. 😉