Mini Osvrt: Windows Phone (ili kako se već zove) nije mrtav, ali Lumia gleda smrti u oči

Windows mrtav WP, w10mNakon objave fiskalnih rezultata za 4. kvartal 2015. godine, Windows Phone je od strane većine medija koji su u doticaju s temom tehnologije proglašen mrtvim. Razlog te nenadane smrti je prodaja od 4.5 milijuna uređaja, što predstavlja pad prodaje od 50% u odnosu na godinu ranije.

Ovakvi rezultati u segmentu Lumia uređaja su bili očekivani. Microsoft je u četvrtom kvartalu 2015. nastupio sa tri uređaja: Lumijom 950 i varijacijom XL koje ćemo objediniti u jedno, Lumijom 550 te već starom Lumijom 640(XL). Iako se može reći kako je riječ o 5 uređaja, što je točno, točno je i da je u prodaji bilo zapravo 10 uređaja ako računamo Dual SIM verzije, ali iz perspektive potrošača riječ je o tri uređaja. Lumia 950 nije kompletan uređaj i ne opravdava svoju cijenu. To je jasno i Microsoftu te vjerojatno Lumiju 950 (i XL) smatra nekim javnim beta testom hardvera i softvera, tj. riječ je o uređajima koji put prave Surface telefonu. Lumia 550 s druge strane je druga kategorija, ona služi za popunjavanje niskobudžetnog segmenta, u kojem je Nokia uvijek bila jaka, a Lumia 640XL je vjerojatno najbolji Windows Phone za cijenu po kojoj se prodaje i on je možda i sačuvao prodaju uređaja od još značajnijeg pada, ali riječ je o već “starom” uređaju. Oni koji su očekivali da će prethodni kvartal biti bolji ili na razini prošle godine ne bi trebali ni pomišljati ulaziti u zanimanja povezana s razvojem bilo kojeg tržišta. U 4. kvartalu 2014. u prodaju su puštene Lumije 830 i 735, inače posljednje Nokia Lumije, koje su za cijenu po kojoj su se prodavale višestruko isplativiji uređaji od trenutnih flagshipa, a i mnogi su se odličili na kupovinu tih Nokija jer su posljednje.

Microsoft trenutno još uvijek radi na živom Windows Phone OS-u, koji se sada zove Windows 10 Mobile. On nije mrtav jer Microsoft još nije objavio da prestaje s razvojom. Za 95% tržišta on je praktički mrtav već 5 godina tako da su spektakularni naslovi kako je Windows na smartfonima mrtav jer se u 4. kvartalu dogodio nagli pad prodaje zapravo otkrivanje tople vode. Pad prodaje zabilježen je i pri prijelazu sa WP7.5 na WP8, kao i što je zabilježen pad pri prijelazu sa WP8 na WP8.1. Razlika sada je u periodu tranzicije koja je nešto duža nego prije.

Microsoft se odlučio na strategiju prorjeđivanja svoje ponude kako bi napravio mjesta partnerima. Rezultate te strategije još ne vidimo jer Windows 10 Mobile nije finaliziran. Kada bude finaliziran vidjet ćemo i mnoštvo uređaja partnera, a i Lumije 8.1 generacije Windows OS-a dobit će besplatnu nadogradnju na 10-ku. Čini se kako je likvidacija Nokijinoga odjela bila potrebna da bi se napravilo mjesto drugim proizvođačima jer nema drugoga razloga za kupovinu proizvođača specijaliziranog već 10 godina za uređaje niže i srednje klase, osim ako ga iz tog segmenta ne želiš izbaciti zbog dobrobiti vlastite tvrtke. Možda je bivši predsjednik Microsofta imao drugačije planove s Nokijom, ali ih je Nadella pomrsio i stvorila se situacija koja naginje tome da je kupovina Nokije plan njezinoga konačnoga izbacivanja sa tržišta smartfona?!

Javno će se nastaviti razvijati Windows 10 Mobile puštanjem novih Buildova. Prikupljeni podaci sa Lumija 950 i XL bit će iskorišteni za što bolju izradu Surface telefona, koji bi mogao, ako bude od svoje prve generacije dobro izveden, okrenuti priču za Microsoftove telefone barem po financijskom pitanju. Prosječni prihodi koje Microsoft ostvaruje po jednom Surface tabletu prodanom prošle godine su 850 eura, a prodao ih je oko 6 milijuna. Nakon prve generacije tableta svi su rekli kako je riječ o promašenom konceptu te su se pisali naslovi da je Surface mrtav, kao i Windows 8 i 8.1, ali Microsoft je imao dovoljno strpljenja za guranje tih proizvoda na tržište tableta, a vjerujem kako će imati strpljenja i za Surfacephone. Na isti način kako se Surface postavio kao superiorni tablet, može se Surfacephone postaviti kao superiorni mobitel, koji bi, ako Microsoft to uspije izvesti, mogao pokretati pune Windows aplikacije, a ima ih znatno više od onih u iOS i Android trgovini. Samo je potreban stabilan OS, na kojem se radi, i inovativan proizvod, što Surfacephone ima potencijala biti ako se glasine pokažu točnima.

Za razliku od Windows 10 Mobilea, Lumia je na samrti, možemo reći ako se koristimo aktualnom terminologijom. Evleaks, inače nepogrešiv, objavio je kako je Lumia 650 posljednja Lumia. Možda posljednja ove godine, a možda posljednje uopće. Vrijeme će pokazati.

Naslovna fotografija preuzeta sa Phone Designer facebook profila.