Samsung i LG otkrili toplu vodu s “Always On” zaslonom

Nokia 808 Sleep Screen

Prije dalekih 6 godina s Nokijom N86 (S60 3rd Edition FP2) se prvi put pojavila opcija prikaza informacija na “ugašenom” AMOLED zaslonu, osvjetljavajući određene piksele. Opcija, naziva Nokia Sleeping Screen, se dodatno popularizirala s Nokijom N8, i kasnije ostalim Symbian modelima Nokia C7, C701, 808 i drugima.

Nokia je tu vrlo popularnu opciju sa Symbiana, koji je polagano počeo gubiti bitku s vrlo inovativnim Androidom, pretočila na Lumije u vidu Glance Screen aplikacije. Doduše, opcija je ubačena tek s WP8 uređajima, odnosno Lumijom 920.

Nokia-Glance-Screen

Sve u svemu, Nokia je po tko zna koji put pokazala svoju inovativnost pa istu opciju tek sada dobivaju vrhunski Android modeli poput Samsungovog Galaxy S7 ili LG G5 uređaja. Na tim uređajima se ona naziva Always On zaslon i koristit će za prikaz informacija poput sata, nepročitanih poruka i grafičkih prikaza.

Zanimljivo je primjetiti kako je Microsoft odlučio Glance Screen ugasiti na Lumijama, odnosno smanjiti mu broj opcija i to baš u vrijeme kada Android tabor želi dodatno iskoristiti prednost brzog pogleda na zaslon uređaja radi očitanja osnovnih informacija. Iskreno se nadam da budući Lumia modeli, barem oni u gornjem cjenovnom rangu, neće ostati zakinuti za ovu hvale vrijednu opciju.