Turing Phone će doći sa Sailfish os-om i proizvodit će se u Finskoj?!

Turing phone

Da Jolli, finskom proizvođaču mobilnih uređaja nastalom od bivšig zaposlenika Nokije, ne cvatu ruže već je davno poznata stvar. No, Jolla ne odustaje i dok je ugasila razvoj mobilnih uređaja nastavila je punom parom razvijati Sailfish os u kojeg i dalje polaže nade. Dok svijetom vladaju američke mobilne platforme (Android, iOs i Windows Phone) Sailfish je nekakva stabilna alternativa svima koji vjeruju u teorije zavjere ali i onima koji ne žele davati na važnosti gigantima poput Google-a, Apple-a i Microsofta. Tako su taj os počele koristiti zemlje BRICS-a ali i određeni proizvođači mobilnih uređaja poput Indijskog Intex-a.

turing-phone-first-look-aa-7-of-23-840x473

 

Nove Sailfish uređaje će proizvoditi i Turning Robotics Industries (TRI) koji je početkom veljače najavio kako odustaje od Androida u korist Sailfisha za izradu svojeg super čvrstog i sigurnog Turning mobilnog uređaja. Njegova posebnost je u futuristički dizajniranom kućištu od tekućeg metala koje ima iznimnu čvrstoću i nije savitljivo poput iPhone-a 6C i sličnih. Uređaj ima zanimljiv dizajn koji svojim oštrim i kosim linijama poprilično podsjeća na nekadašnji futuristički uređaj, Nokia X7.

 

Što se specifikacija hardvera tiče, uređaj će imati 5,5 inčni full HD zaslon (1920×1800 piksela), 13 MP dtražnju kameru s dual LED bljeskalicom i 8 MP prednju kameru, Snapdragon 801 četverojezgreni procesor, 3 GB RAM-a, 16/64/128 GB interne memorije, žiroskop, skener otiska prsta, akcelerometar, senzor za mjerenje temperature i vlažnosti, IC, BT i neizmjenjivu bateriju kapaciteta 3000 mAh. Cijena Turing Phonea uređaja trebala bi iznositi od 610$ za verziju od 16GB interne memorije pa do 700, 750 i 870$ za verzije sa 64GB, odnosno 128 GB interne memorije.

 

TRI je upravo otvorio svoju trgovinu u Helsinkiju, a planiraju proizvodnju prebaciti u Salo, gdje je Nokia nekada proizvodila najbolje modele svojih Symbian i MeeGo uređaja. Kompanija sa sjedištem u SAD-u planira vjerojatno okupirati koji bivši Nokijin, sada Mocrosoftov pogon kako bi tu započela proizvodnju i bila u blizini Jolle koja mu proizvodi os.

 

Hvala Idijotu na dojavi :).