Turing Phone će doći sa Sailfish os-om i proizvodit će se u Finskoj?!

Turing phone

Da Jolli, finskom proizvođaču mobilnih uređaja nastalom od bivšig zaposlenika Nokije, ne cvatu ruže već je davno poznata stvar. No, Jolla ne odustaje i dok je ugasila razvoj mobilnih uređaja nastavila je punom parom razvijati Sailfish os u kojeg i dalje polaže nade. Dok svijetom vladaju američke mobilne platforme (Android, iOs i Windows Phone) Sailfish je nekakva stabilna alternativa svima koji vjeruju u teorije zavjere ali i onima koji ne žele davati na važnosti gigantima poput Google-a, Apple-a i Microsofta. Tako su taj os počele koristiti zemlje BRICS-a ali i određeni proizvođači mobilnih uređaja poput Indijskog Intex-a.

turing-phone-first-look-aa-7-of-23-840x473

 

Nove Sailfish uređaje će proizvoditi i Turning Robotics Industries (TRI) koji je početkom veljače najavio kako odustaje od Androida u korist Sailfisha za izradu svojeg super čvrstog i sigurnog Turning mobilnog uređaja. Njegova posebnost je u futuristički dizajniranom kućištu od tekućeg metala koje ima iznimnu čvrstoću i nije savitljivo poput iPhone-a 6C i sličnih. Uređaj ima zanimljiv dizajn koji svojim oštrim i kosim linijama poprilično podsjeća na nekadašnji futuristički uređaj, Nokia X7.

 

Što se specifikacija hardvera tiče, uređaj će imati 5,5 inčni full HD zaslon (1920×1800 piksela), 13 MP dtražnju kameru s dual LED bljeskalicom i 8 MP prednju kameru, Snapdragon 801 četverojezgreni procesor, 3 GB RAM-a, 16/64/128 GB interne memorije, žiroskop, skener otiska prsta, akcelerometar, senzor za mjerenje temperature i vlažnosti, IC, BT i neizmjenjivu bateriju kapaciteta 3000 mAh. Cijena Turing Phonea uređaja trebala bi iznositi od 610$ za verziju od 16GB interne memorije pa do 700, 750 i 870$ za verzije sa 64GB, odnosno 128 GB interne memorije.

 

TRI je upravo otvorio svoju trgovinu u Helsinkiju, a planiraju proizvodnju prebaciti u Salo, gdje je Nokia nekada proizvodila najbolje modele svojih Symbian i MeeGo uređaja. Kompanija sa sjedištem u SAD-u planira vjerojatno okupirati koji bivši Nokijin, sada Mocrosoftov pogon kako bi tu započela proizvodnju i bila u blizini Jolle koja mu proizvodi os.

 

Hvala Idijotu na dojavi :).

 • Idijot

  Da,može,ali da li možeš ti sebi prilagodit u postavkama da kad imaš određenu masku da imaš i potpuno drukčiju temu,zvuk obavijesti,sliku,posložene aplikacije…Nije spektakularno,ali je dovoljno jedinstveno…Nisam rekao da će uspjeti,dapače sumnjam da će uspjeti,ali potencijal ima.Nisu ni Samsung ni Apple uspjeli zbog revolucije,već marketinškog spektakla.Ako Sailfish to uspije dobro izreklamirat,možda i uspije.


  • Prednost Jolle je u jednostavnosti koristenja uređaja zahvaljujuci gestama i modularnosti. Oni su, da je stvar zazivjela, mogli izmjenama maske naoravit od uređaja bilo sto. Svjedocio sam ekdperimentalnin uređajima na mwc2014 gdje se s maskama mogla dodavati qwerty tipkovnica, barometri, termometri, razni drugi senzori…
   Promjena dizajna sucelja samo je mala stvar koliko su daleko mogli otici s pametnim maskama. Mozda jednom i hoce.
   Bit svega je da Samusng i LG tek sada skupljahu ideje koje je Jolla imala davno

   • Idijot

    Znam,gledao sam predstavljanje i kasnije sve nastupe Jolla tima.”Ako poželite slušati muziku,promjenite masku i imate dodatnu memoriju i full Dolby Surround.Poželite slikati,dobijete leću sa zoomom i potporom za stalak itd.” Predivna ideja,ali manjak prihvaćenosti publike koja nije shvatila upravljanje gestama.


    • Dijelom su je ubili i placeni nounari, poput raznih americkih blogova i portala. Ni jedan eu blog nije rekao da je sailfish sucelje tesko za skuzit, dok ovi tamo jesu. Zna se za koga rade CNet, engadget, theverge i drugi

 • Nermin

  jedina mana je previsoka i nerealna cijena uredzaja uz vjerovatno slabu zastupljenost i exkluzivnost

 • Sidious

  Ja mislim da je jednostavno prekasno za trećim OS-om na tržištu koji bi uzeo značajan dio kolača iOS-u ili androidu. Moguća konkurencija je predugo čekala, prošle su godine i ova dva OS-a su se jednostavno duboko ukorijenili.
  Treći OS na tržištu će uvijek imati zanemariv postotak na tržištu, baš kao sad WP/W10M, osim ako netko otkrije nešto revolucionarno i primjeni u svom OS-u. Sam OS i njegov UI nije naprosto dovoljan.

 • Andy Mili

  od prvog dana navijam za Sailfish jer je “Nokijino dijete” i EU proizvod. želim da uspiju i da dođem u posjed aparata na tom OS-u

 • Nokia4ever

  Lep…

 • rabak

  Nadam se da ce se prosiriti sailfish os, meni se sviđa a nadam se da ce i Nokia imati ga na svojim uređajima a ne samo onaj dosadni android…