Kako (i zašto) napraviti ‘Hard Reset’ na Windows 10 Mobile uređaju te prvi koraci u ponovnom postavljanju uređaja

windows-10-mobile-gears

Microsoft je napokon pustio Windows 10 Mobile za ‘starije’ Windows Phone 8.1 uređaje. Uređaji sa posljednjim znamenkama x30,35,40 (te Lumia 1520), službeno su primili Windows 10 Mobile u verziji 10586.164. Sam postupak upgradea smo opisali u člnaku ‘Kako preuzeti W10M’, a prve reakcije mogu se pročitati u otvorenoj temi za raspravu. Kako bi Windows 10 Mobile radio kako spada i kako bi se uklonile potencijalne pogreške koje su mogle nastati tijekom nadogradnje, preporuča se obavljanje ‘Hard Reseta’ i ponovnog postavljanja uređaja bez vraćanja backupa, tj. sigurnosne kopije.

Hard Reset sa Lumia uređaja briše sve korisničke podatke i uređaj vraća na tvorničke postavke. Mnogi korisnici su primjetili da nakon ‘hard reseta’ uređaj radi bolje, odnosno otklonjene su greške koje su imali neposredno poslije instalacije i trajanje baterije se popravilo. Ako vaš uređaj funkcionira normalno nakon nadogradnje, a baterija traje jednako ili približno jednako kao prije, vraćanje na tvorničke postavke (hard reset) ne trebate činiti.

Ako se odlučite na čin ‘Hard Reseta’, savjetujemo obavljanje par predradnji kako bi cijeli proces prošao što bezbolnije. Prije svega, napravite sigurnosnu kopiju uređaja.

Postavke>Ažuriranje i sigurnost>Sigurnosna kopija>Dodatne mogućnosti>Odmah sigurnosno kopirajW10M Sigurnosno kopiranje

Iako se preporuča da se nakon hard reseta ne vraća sigurnosna kopija, radi sačuvanja podataka koje koriste određene aplikacije, poput Microsoft grupe aplikacija, itekako je poželjno napraviti sigurnosnu kopiju. Podržane aplikacije podatke o korisniku spreme na OneDrive i prilikom ponovne instalacije ih vrate, što uvelike pridonosi kontinuiranom iskustvu korištenja, posebno ako koristite Microsoft Health, Financije i sl.

Sljedeći korak je spajanje uređaja s računalom i kopiranje svih datoteka. Zapravo, možete kopirati samo one mape koje želite sačuvati, ali radi jednostavnosti postupka kopirajte sve. Preporučamo i kopiranje sadržaja s memorijske kartice te formatiranje iste. Formatiranje memorijske kartice obavlja sam OS, a omogućavanje i sam proces bit će opisan u nastavku.

Sada slijedi sam ‘hard reset’. Uređaj možete staviti na punjač, a za pokretanje postupka odaberite: Postavke>Sustav>O programu>Ponovno postavljanje telefona. Nakon toga iskoči prozor koji traži potvrdu te nudi mogućnost brisanja SD kartice. Po vlastitom nahođenju odaberite želite li izbrisati SD karticu, a nakon toga odaberite ‘Da’.W10M Hard Reset

Proces ponovnog postavljanja uređaja je započeo. Nakon nekoliko trenutaka trebao bi se pojaviti famozni zupčanici, a 10-15 minuta kasnije hard reset bi trebao biti gotov i uređaj se ponovno pokreće.

Postavljanje uređaja s Windows 10 Mobile OS-om

W10M Postavljanje1

Pri ‘prvom paljenju’ uređaj će vas pitati da potvrdite određene uvjete korištenja i postavite određene stavke poput regije, jezika, vremenske zone, WiFi-ja te Microsoft računa.

W10M Postavljanje2

Ako odmah unesete Microsoft račun, pitat će vas želite li vratiti backup koji ste napravili. Odaberite da ne želite ili jednostavno priskočite unošenje odabiranjem ‘Prijavite se kasnije’.

W10M Trgovina i ažuriranja

Nakon što se pojavi karakteristični Windows 10 Mobile početni zaslon sa živim pločicama, otvorite Trgovinu. U Trgovini otvorite ‘hamburger’ izbornik i prijavite se preko Microsoft računa ako to niste učinili tijekom postavljanja. U istom izborniku otvorite ‘Preuzimanja i ažuriranja’ i provjerite ima li ažuriranja aplikacija. Oko 40 ažuriranja trebalo bi se pojaviti i automatski krenuti sa preuzimanjem. Ovisno o brzini interneta, riječ je o čekanju do sat vremena dok se sve aplikacije i sistemske značajke na ažuriraju. Nakon ažuriranja, određene sisitemske Lumia značajke (npr. Info zaslon) pitat će vas da restartirate (ponovno pokrenete) uređaj. Taj postupak potrebno je ponoviti više puta, točnije onoliko puta koliko obavijest iskoči, a obavlja se jednostavnim pristiskom na obavijest. Sljedeći korak je ponovni ulazak u Trgovinu i u ‘hamburger’ izborniku odabiranje ‘Moja biblioteka’. Tu se nalaze sve aplikacije koje ste u prošlosti preuzimali na Windows smartfon. Odaberite ‘Prikaži više’ i pronađite aplikacije koje želite preuzeti, a već ste ih koristili ili platili.

W10M Moja biblioteka

Nakon toga uređaj je spreman za korištenje. Po želji i potrebi podesite postavke, dodajte račune i preuzmite aplikacije iz Trgovine. Za sva pitanja vezana uz temu stojimo na raspolaganju u komentarima.

Napomena:

1. Ako ste na Windows Phone 8.1 OS-u, napisali smo vodič za ‘Hard Reset’ kojeg možete pronaći ovdje.

2. Ako nešto pođe po zlu, oporavite uređaj WDRT alatom.