Kako (i zašto) napraviti ‘Hard Reset’ na Windows 10 Mobile uređaju te prvi koraci u ponovnom postavljanju uređaja

windows-10-mobile-gears

Microsoft je napokon pustio Windows 10 Mobile za ‘starije’ Windows Phone 8.1 uređaje. Uređaji sa posljednjim znamenkama x30,35,40 (te Lumia 1520), službeno su primili Windows 10 Mobile u verziji 10586.164. Sam postupak upgradea smo opisali u člnaku ‘Kako preuzeti W10M’, a prve reakcije mogu se pročitati u otvorenoj temi za raspravu. Kako bi Windows 10 Mobile radio kako spada i kako bi se uklonile potencijalne pogreške koje su mogle nastati tijekom nadogradnje, preporuča se obavljanje ‘Hard Reseta’ i ponovnog postavljanja uređaja bez vraćanja backupa, tj. sigurnosne kopije.

Hard Reset sa Lumia uređaja briše sve korisničke podatke i uređaj vraća na tvorničke postavke. Mnogi korisnici su primjetili da nakon ‘hard reseta’ uređaj radi bolje, odnosno otklonjene su greške koje su imali neposredno poslije instalacije i trajanje baterije se popravilo. Ako vaš uređaj funkcionira normalno nakon nadogradnje, a baterija traje jednako ili približno jednako kao prije, vraćanje na tvorničke postavke (hard reset) ne trebate činiti.

Ako se odlučite na čin ‘Hard Reseta’, savjetujemo obavljanje par predradnji kako bi cijeli proces prošao što bezbolnije. Prije svega, napravite sigurnosnu kopiju uređaja.

Postavke>Ažuriranje i sigurnost>Sigurnosna kopija>Dodatne mogućnosti>Odmah sigurnosno kopirajW10M Sigurnosno kopiranje

Iako se preporuča da se nakon hard reseta ne vraća sigurnosna kopija, radi sačuvanja podataka koje koriste određene aplikacije, poput Microsoft grupe aplikacija, itekako je poželjno napraviti sigurnosnu kopiju. Podržane aplikacije podatke o korisniku spreme na OneDrive i prilikom ponovne instalacije ih vrate, što uvelike pridonosi kontinuiranom iskustvu korištenja, posebno ako koristite Microsoft Health, Financije i sl.

Sljedeći korak je spajanje uređaja s računalom i kopiranje svih datoteka. Zapravo, možete kopirati samo one mape koje želite sačuvati, ali radi jednostavnosti postupka kopirajte sve. Preporučamo i kopiranje sadržaja s memorijske kartice te formatiranje iste. Formatiranje memorijske kartice obavlja sam OS, a omogućavanje i sam proces bit će opisan u nastavku.

Sada slijedi sam ‘hard reset’. Uređaj možete staviti na punjač, a za pokretanje postupka odaberite: Postavke>Sustav>O programu>Ponovno postavljanje telefona. Nakon toga iskoči prozor koji traži potvrdu te nudi mogućnost brisanja SD kartice. Po vlastitom nahođenju odaberite želite li izbrisati SD karticu, a nakon toga odaberite ‘Da’.W10M Hard Reset

Proces ponovnog postavljanja uređaja je započeo. Nakon nekoliko trenutaka trebao bi se pojaviti famozni zupčanici, a 10-15 minuta kasnije hard reset bi trebao biti gotov i uređaj se ponovno pokreće.

Postavljanje uređaja s Windows 10 Mobile OS-om

W10M Postavljanje1

Pri ‘prvom paljenju’ uređaj će vas pitati da potvrdite određene uvjete korištenja i postavite određene stavke poput regije, jezika, vremenske zone, WiFi-ja te Microsoft računa.

W10M Postavljanje2

Ako odmah unesete Microsoft račun, pitat će vas želite li vratiti backup koji ste napravili. Odaberite da ne želite ili jednostavno priskočite unošenje odabiranjem ‘Prijavite se kasnije’.

W10M Trgovina i ažuriranja

Nakon što se pojavi karakteristični Windows 10 Mobile početni zaslon sa živim pločicama, otvorite Trgovinu. U Trgovini otvorite ‘hamburger’ izbornik i prijavite se preko Microsoft računa ako to niste učinili tijekom postavljanja. U istom izborniku otvorite ‘Preuzimanja i ažuriranja’ i provjerite ima li ažuriranja aplikacija. Oko 40 ažuriranja trebalo bi se pojaviti i automatski krenuti sa preuzimanjem. Ovisno o brzini interneta, riječ je o čekanju do sat vremena dok se sve aplikacije i sistemske značajke na ažuriraju. Nakon ažuriranja, određene sisitemske Lumia značajke (npr. Info zaslon) pitat će vas da restartirate (ponovno pokrenete) uređaj. Taj postupak potrebno je ponoviti više puta, točnije onoliko puta koliko obavijest iskoči, a obavlja se jednostavnim pristiskom na obavijest. Sljedeći korak je ponovni ulazak u Trgovinu i u ‘hamburger’ izborniku odabiranje ‘Moja biblioteka’. Tu se nalaze sve aplikacije koje ste u prošlosti preuzimali na Windows smartfon. Odaberite ‘Prikaži više’ i pronađite aplikacije koje želite preuzeti, a već ste ih koristili ili platili.

W10M Moja biblioteka

Nakon toga uređaj je spreman za korištenje. Po želji i potrebi podesite postavke, dodajte račune i preuzmite aplikacije iz Trgovine. Za sva pitanja vezana uz temu stojimo na raspolaganju u komentarima.

Napomena:

1. Ako ste na Windows Phone 8.1 OS-u, napisali smo vodič za ‘Hard Reset’ kojeg možete pronaći ovdje.

2. Ako nešto pođe po zlu, oporavite uređaj WDRT alatom.

 

 

 

 

 • Nemanja

  Lumia 640, odradjen update danas. Radi ok, ali mi se cini kao da se telefon previse greje. Hocu da odradim hard reset. Ako ga odradim i ne vratim sve sa backupa, da li cu povratiti sve kontakte kada se ulogujem na live nalog? Kontakti su mi najbitniji.


  • Ako su spremljeni na live nalog, da.

   • Nemanja

    Hvala!

  • Nemanja

   EDIT: Nakon hard reseta, telefon se manje greje. Ali, OSETNO MANJE… Sto se tice izdrzljivosti baterije, manje-vise je na istom, koliko sam mogao da primetim.. Videcu jos u narednim danima. Sto se tice celokupnog utiska, za sada mi se novi OS dopada. 🙂

 • Bugy

  Ja imam pitanje, imam L1020 i planiram kupiti novi mob sa w10. Sada me zanima posto na l1020 posjedujem dosta placenih aplikacija, a novi mob kada kupim i prijavim se istim racunom hoculi dobiti te aplikacije ili ih trebam ponovo kupit? Hvala na odgovoru!


  • Bit će sačuvane, a piše i u tekstu 😉


  • Samo koristi isti MS račun (nalog, MSA) kao na 1020, i sve ok. Plaćene aplikacije, kao i one druge, vezane su uz MSA. Tako i funkcionira “plati aplikaciju jednom, koristi na svim Windows 10 uređajima”, bitno da je na mob i PC i drugom uređaju aktivan ISTI MSA.

   • Bugy

    Thnx.

 • Nokia4ever

  Goran…bat.troši previše…glance radi čas ne radi…potrošnja bat.brojka ne radi pravo…ništa strašno ali to nije to!

 • L640xl

  Znam da nije mjesto al…trazim L1020 a dajem L640xl za vise inf na mail

 • dono

  jel pc nužan za sve ovo?ja ga nemam,točnije riknuo je.


  • Ako želiš sačuvati fotografije, je. Ako ne želiš možeš bez njega. Ili ako mob podržava MicroSD sve prebaciti na MicroSD.

   • dxdy

    ili se fotke prebace na komp ili OneDrive, ili bilo koji drugi cloud

   • dono

    hvala,u oblaku su 😀

 • Nokia4ever

  1520 build 164 fast…dali da čekam Redstone milost ili nazad 8.1 jer Win10 nisam dobio…hvala!


  • Što bi ga dobivao, kad ga već imaš, sam lijepo kažeš “build 164 fast”, već imaš to što bi trebao “dobiti” (ono što je pušteno jučer na starije Lumije).

   • Mandak

    Ne znam. Kod mene na ovoj službenoj nadogranji .164 sustav bolje radi, a s baterijom sam zadovoljan za razliku kad sam imao .164 Insider. Nigdje ništa ne zapinje, brzo se otvara, jedino se ruši Contacts + message backup, a i prije se rušio.

    Da napomenem. Nakon svakog instaliranog Insider builda radio sam Hard Reset. Nikad nisam radio Backup, uvijek sam ponovno konfigurirao aplikacije. Sve što mi treba je na SD kartici, a imam sve to isto i na računalu.


    • Naravno da je bolje ‘oficijelno’, nego u Insideru, jer ‘oficijelno’ nije uključen onaj “debug” način rada. Ali koliko ja uspijem vidjet, na Release Preview mi drugačije (sporije) jede bateriju nego recimo nekad prije (nekada davno LOL) na Insider Fast. Može bit i da mi se samo čini da je tako… (željeno razmišljanje).

     • Mandak

      Ne znam. Ja sam jučer rasturao mobitel kao rijetko kada. Imam puno instaliranih aplikacija koje treba konfigurirati. Dosta dugo sam koristio Internet i GPS. To je trajalo satima. Potrošilo se samo 40% baterije, a kad sam to radio na zadnjem Insideru potrošilo se više od 60% baterije. Znači, ne radi se o željama, nego o činjenicama.