Kako ‘spasiti’ Windows na mobitelima: Microsoft ima plan Android smartfone pretvoriti u Windows smartfone

Nedella čarobnjak W10M ROMs on Android

Iako se na prvu čini kako Microsoft Android uređaje u Windows 10 Mobile uređaje može pretvoriti samo uz pomoć čarolije, magični trikovi ipak nisu ovaj put u pitanju, već je riječ o odličnom tehničkom rješenju koje bi moglo, ako se ostvari, višestruko povećati prisustvo Windows 10 Mobile OS-a na tržištu.

Odmah da napomenem, izvedeni zaključci o Microsoftovoj strategiji rapidnog širenja Windows 10 Mobile OS-a spadaju u kategoriju sa teorijama zavjere – ništa nije potvrđeno i još nema dovoljno dokaza, ali svejedno ćemo iznijeti što mislim(o) da bi mogao biti Microsoftov plan osvajanja Android tržišta.

 

Poznati Windows programer na Twitteru je izjavio kako će se Microsoft fokusirati na izradu ROM-ova za Android uređaje te da će Kantarove i brojke ostalih analitičara biti zanemarive, jer neovisno o prodaji Windows smartfona, korištenost Windows OS-a bi se mogla povećavati.

Ova izjava potaknula je određene njemačke portale na razmišljanje o potencijalu i negativnim značajkama takvog pristupa distribucije Windows operativnog sustava, a mi idemo korak dalje i pišemo kako bi ovaj pristup, koji će u nastavku teksta biti objašnjen u detalje, mogao biti Microsoftov masterplan za Windows na smartfonima – širenje na račun Androida.

Općenito je prihvaćeno mišljenje kako Android na slabijem hardveru ne funkcionira dobro. U to se uvjerio i autor ovoga teksta koji paralelno koristi HTC Desire 620 i Lumiju 830, koji imaju slične specifikacije, ali razlike u performansama su ogromne; na strani Lumije, naravno. Mnogi korisnici koji kupe Android uređaje odlučuju svoje uređaje ‘rootati’ i staviti drugi ‘ROM’. Brojka tih korinsika nije zanemariva jer godišnje preko milijardu Android smartfona bude prodano u svijetu, dok se Windows smartfona proda manje od 30 milijuna primjeraka.

Što? Kako?

Svaki uređaj isporučuje se sa ‘Read Only Memory’ particijom na kojoj je pohranjen operativni sustav. Kod Android uređaja moguće je pristupiti toj memoriji, izbrisati operativni sustav kojeg je postavio proizvođač i instalirati novi ‘ROM’. Microsoft je za ograničeni broj kineskih smartfona (Xiaomi Mi 4, OnePlus…) napravio Windows 10 Mobile koji se može instalirati na njihov uređaj. Logično se postavlja pitanje, što ako Microsoft napravi Windows 10 Mobile za popularnije Galaxy modele, LG modele ili Huawei modele? Mnogo korisnika, posebno onih sa srednjim hardverom, moglo bi se odlučiti na instaliranje Windows 10 Mobile ‘ROM-a’, koji bi poznavajući prirodu Windows OS-a, trebao raditi bolje nego Android koji je došao sa uređajem. Prethodna tvrdnja najviše se odnosi na Androide slabijega hardvera, koji su ujedno i najzastupljeniji. Pitanje je hoće li se Microsoft susresti s pravnim problemima ako se odluči na ovakav potez, odnosno što je sve Google spreman učiniti da zaštiti svoj Android. Ako je ovo zaista Microsoftov plan, Google bi mogao biti napadnut na dva ‘fronta’, jer su se pojavile glasine kako i Apple ima svoj tajni plan za uništenje Googlea, a samim time i Androida. Nešto za čime je Steve Jobs težio posljednjih godina svoga života smatrajući da je Android ukradeni proizvod. Ukratko, Appleov plan je, prema glasinama, da sustavno sve više blokira oglase na iOS uređajima i tako Googleu, koji većinu novca dobiva na račun oglašavanja, a veliki postotak oglasa serviran je na Appleovim uređajima, zada velike financijske probleme. Ali, vratimo se mi na Microsoft.

Krajem godine Microsofte je pustio beta W10M ‘ROM’ za Android Xiaomi Mi 4 i korisnici su komentirali kako Windows na ‘Androidu’ leti. Stavljanje Windowsa na podržani Android hardver relativno je jednostavno i može se obaviti u par koraka, a najbitnije od svega je to što je instalirani OS punokrvni Windows 10 Mobile OS s Windows 10 Mobile trgovinom aplikacija. Microsoft bi pravljenjem ‘ROM-ova’ za Android uređaje naveliko otvorio vrata svojem OS-u i mogao bi preobratiti mnogo Android korisnika na Windows 10 Mobile bez potrebe kupovine Windows uređaja. Microsoft nikad nije bio hardverska kompanija i nema namjeru forsirati svoj hardver. Taj zadatak je namijenjen partnerima poput Alcatela ili HP-a, a ovakav pristup mogao bi značajno povećati broj Window 10 Mobile korisnika, što i nije teško ako uzmemo u obzir trenutno stanje na tržištu.

Što mislite bi li Microsoft mogao izvesti ovakav masterplan kakvi smo režirali ili je softverski div ipak pretrom za ovakvu preobrazbu? 🙂

via: 1, 2