Test: Microsoft Lumia 950 XL

950 XL Press Test

Vjerovali ili ne, na test nam je službeno pristigla Microsoft Lumia 950 XL, posljednji ultimativni top model kojeg je Microsoft predstavio u posljednjem tromjesečju 2015. godine. Iako je prošlo gotovo pola godine od službenog predstavljanja I dolaska na tržište, ipak ćemo ovo klasificirati kao test, jer bolje ikad nego nikad.

 

Microsoft Lumia 950 je naslijedila Lumiju 930 koja je žudila za nasljednikom jer joj se polagano primiče kraj životnog ciklusa. Microsoft je imao više od godine dana na raspolaganju sklepati top model, no na negodovanje mnogih pristigla je Lumia 950 i Lumia 950 XL. Negodovanje ide upravo prvom dojmu kojeg ovaj uređaj ostavlja i on nije vrijedan klase premium. Dapače, Lumia 830 ili jeftini top model, zasluženo nosi dano ime jer njeno kućište odiše luksuzom više nego li kućište Lumije 950 XL. Doduše, ova dva uređaja imaju poveznice u oku kamere na stražnjoj strani ali i zaglađenim rubovima koji se naslanjaju na plosnate bočne plohe. Da je aluminij dotakao bok ovog uređaja, ili da je Microsoft dodatno razvio kućište Lumije 1520, ovaj uređaj bi na prvi pogled ostavljao kud i kamo bolji dojam. Dodatno mi se nisu svidjele tipke koje pojačavaju dojam jeftinoće ovog uređaja. Finalna obrada im je loša i poprilično su labave u usporedbi s Lumijom 830.

 

Linije uređaja su i dalje u duhu fabula dizajna, odnosno jednostavne s malim brojem elemenata koje bi ih prekidale. Uređaj je u cijelosti izrađen od polikarbonata i stražnja strana mu je u biti poklopac ispod kojeg su smješteni baterija te utori za micro SD i nano SIM kartice.

Poklopac 950xl

Međutim, prvo što mi je bilo zanimljivo jest neobično velika težina pakiranja koje bez uređaja teži 388 grama, a s njim još dodatnih 164 g. Unutrašnja koljevka u kojoj je smješten mobitel je izrađena od čvršćeg kartona koji doista čvrsto drži uređaj. Razlog tome je vjerojatno čuvanje uređaja od trešnje prilikom transporta, a strah me je reći u svrhu zaštite vodenog hlađenja kojeg je Lumia 950 XL dobila od Surface tableta.

Hardver je za razliku od dizajna na razini top modela s obzirom da Lumia 950 XL posjeduje Snapdragon 810 procesor hlađen „vodenim hlađenjem“ i kojeg čine četiri Cortex A53 jezgre koje kucaju na taktu od 1.5 GHz i dodatne četiri Cortex A57 jezgre na taktu od 2 GHz. Grafiku odrađuje Adreno 430 a na ispomoć im dolazi 3 GB RAM-a. AMOLED zaslon je kud i kamo kvalitetniji od onog Lumije 930, a veća mu je i dijagonala (5.7 inča). Valja spomenuti da zaslon ima Clear Black polarizirajući filter i da je zaštićen Gorilla 4 staklom.

Stražnja kamera nam je već poznata iz prethodnih modela ali je značajno dorađena za izradu vrhunskih fotografija na što smo navikli kod Lumia modela. Prednja kamera ima 5 MP senzor i širokokutne leće za snimanje grupnih selfija. Novost ovog uređaja je Type C USB utor preko kojeg uređaj spajamo na računalo ali i punimo bateriju kapaciteta 3440 mAh.

 

 

Lumia 950 XL je stigla sa starijim softverom i odmah po je počela preuzimati 10586.164 verziju softvera, odnosno posljednju službeno dostupnu Windowsa 10 Mobile. Po prvim snimkama je vidljivo da uređaj još nije postavljen do kraja, a za igranje s njim imam 10 dana prije nego li ga vratimo natrag Mobisu koji nam ga je velikodušno ustupio na test.

Ako vas nešto posebno zanima, a da to već niste pročitali na Nokiamobu ili drugdje, slobodno postavite pitanje ispod i potrudit ću se odgovoriti na njega :).

 

 

Još jednom hvala Mobisu na ustupljenom uređaju!