Windows Phone nije trenutno u fokusu Microsofta! Hoće li ikada biti?

terry-myerson

U kratkom razgovoru sa Terryem Myersonom, kojeg je za The Verge obavio Tom Warren moglo se iščitati ono što nam je već dulje vrijeme jasno u potpunosti. Microsoft je službeno zabio prvu brokvu u lijes namijenjen mobilnoj platformi, barem u formi kakvoj je znamo. Sada je i jasno zašto je Windows 10 Mobile spomenut doslovno dva puta tijekom početne konferencije na Build događaju.

Myersonovim riječima, Windows 10 Mobile je dio obitelji ali trenutno nije u glavnom fokusu Microsofta i jednostavno ne može privući developere prijeko potrebne za jačanje ekosustava. Windows 10 Mobile, odnosno tržište smartfona je važno ali jednostavno loš odabir za isticanje.

Mislim da je Terry shvatio koliko su zagovnili Windows 10 Mobile i jednostavno će trebati pričekati dok ne uspiju sa Surface uređajima dovesti punokrvne Windowse na smartfone. Svima nam je jasno da je Microsoft mogao s Windows Phone platformom učiniti mnogo više, ali kada su ti Windowsi za računala primat onda ne možeš očekivati potpunu usredotočenost na smartfone.

“We’re fully committed to that 4-inch screen, there will be a time for it to be our focus, but right now it’s part of the family but it’s not the core of where I hope to generate developer interest over the next year,” explains Myerson. “There’s no lack of recognition to realize how important that form factor is, but for Microsoft with Windows and for our platform it’s the wrong place for us to lead.”

Čak je bio dovoljno iskren pa rekao da ukoliko Microsoft želi privući nove korisnike Windows Phone jednostavno nije presudan faktor i time otvoreno prikazao nesposobnost softverskog giganta u kreiranju onoga što bi mu najbolje trebalo ići, softvera. A kupili su iskustvo od Nokije koje također nisu znali unovčiti.

“If you wanted to reach a lot of phone customers, Windows Phone isn’t the way to do it,” admits Myerson. “If you want to reach a lot of Windows customers, then this is the largest install base of 9 to 30-inch screens. If you wanted to do new and exciting things, then the Xbox and HoloLens is the place to have a discussion.”

Sve je završio izjavom kako planiraju mnogo izvrsnih stvari za smartfone ali da će ove godine fokus jednostavno biti usmjeren ka drugim stvarima, odnosno računalima, Xboxu i HoloLensu.

“We’re going to do some cool things with phones, but this year phones are an important part of our family but not the tip of the spear.”

Osobno smatram kako je Myerson iznimno hrabar jer je jedini javno rekao istinu o mobilnoj platformi Microsofta. Ponovno je taj os ostavljen na čekanje što nam samo govori o tome kako se povijest ponavlja. Međutim, logično je da Microsoft gura svoje proizvode na Android i iOs. Da to ne radi, računalni softver bi mu brzo postao zamijenjen alternativnim softverima konkurentskih tvrtki. Što se Windowsa tiče, plasiranje Microsoftovih proizvoda na konkurentske platforme je korak u pravom smjeru. Međutim, taj korak se neće svidjeti korisnicima Lumia uređaja čiji će se broj još jednom osuti i koji će sreću potražiti upravo na tim drugim platformama gdje su im dostupne vrlo poznate aplikacije. Ovo definitivno neće dobro utjecati na financije mobilnog odjela Microsofta no ima i nekih dobrih naznaka.

Jedna od većih želja mi je definitivno predstavljanje računala u formi smartfona i mislim da Microsoft to planira napraviti u dogledno vrijeme. Continuum je tek naznaka, ili popularno beta faza onog što slijedi. E sad, smatrao samo kako će se to dogoditi već ove godine no uređaj koji će pokretati punokrvne Windowse će se prema izjavama Myersona ipak pojaviti tek dogodine. Naravno, to bi trebao biti famozni Surface Phone koji će vjerojatno skinuti Lumia seriju s proizvodne trake. Možda ovo i ne bude kraj za Lumije koje bi svoju egzistenciju mogle potražiti u domeni nisko i srednje budžetnih uređaja, no u top modeli će najvjerojatnije biti prepušteni Surface brandu. Time bi definitivno trebalo biti okončano nasljeđe Nokije koja bi prema glasinama trebala predstaviti nove smartfone krajem ove godine. Microsoft je napravio sve da ubije Nokia ime i makne ga sa svojih smartfona, a Nokia je dobila dovoljno vremena da nas još jednom uveseli svojim uređajima i inovacijama.

Nemojte me krivo shvatiti, ne želim namjerno dizati tenzije već pokušati realno prenijeti stvari kroz prizmu mojih razmišljanja. Činjenice su tu i izgleda da će Windows Phone ili pak njegova osvježena verzija Windows 10 Mobile ipak doživjeti sudbinu svih prethodnika koji su umirali pod sjenom Windowsa za računala.

The Verge