Facebook Microsoftu pomaže zatvoriti ‘App Gap’

Nokia aplikacije copy‘App Gap’ (na hrvatski najbolje prevedeno kao nedostatak aplikacija) termin je kojeg su recenzanti smartfona koristili kada neki OS, a najviše Windows Phone, nema konkurentan broj aplikacija u odnosu na iOS i Android. Microsoftu je ‘App Gap’ problem zbog kojeg Lumia uređaji dobivaju manje ocijene na recenzijama u odnosu na uređaja na Androidu i iOS-u. Iako Windows Phone/10 Mobile ekosustav posjeduje popriličan broj kvalitetnih aplikacija, određena imena u industriji aplikacija koja su u trendu nisu dostupna za Windows, a neka neće vjerojatno nikad ni biti.

Prije par dana Facebook je najavio kako njegova platforma za razvoj aplikacija naziva React Native, koja je podržana na iOS-u i Androidu, sada podržava i Windows 10. To znači da će skoro 250.000 programera koji koriste React Native moći bez većih poteškoća prilagoditi aplikacije Windows 10 uređajima.

Osim Facebooka, i sam Microsoft radi na zatvaranju ‘App Gap’ problema jer taj problem dugoročno utječe i na popularnost Windowsa za računala, a ne samo za smartfone koji je najveća žrtva tog začaranog kruga. Prisjetimo se, Microsoftova prodaja Windows Phone uređaja je slaba jer nema aplikacija koje ima konkurencija. Aplikacija nema jer programeri ne razvijaju aplikacije, a programeri ne razvijaju jer se ne prodaje dovoljan broj uređaja. A kad nema aplikacija recenzant ocijeni uređaj s manjom ocijenom, a prosječni korisnik koji čita recenziju odluči se na kupnju Androida ili iPhonea jer on ima veću ocijenu, a istu cijenu.

Portal Win Beta objavio je zanimljivo promišljanje oko Microsofotovog plana s aplikacijama, a ukratko pretpostavljaju da se Microsoft najviše oslanja na ‘enterprise’ (poslovni) segment koji bi trebao biti nositelj izrade UWP aplikacija. Taj proces kreće se sporije jer je odlika poslovnog sektora da se sporije prilagođava novim tehnologijama zbog rizika u poslovanju. Brojka od blizu 300 milijuna Windows 10 uređaja također bi trebala potaknuti programere na razvijanje UWP aplikacija (Universal Windows Platform – aplikacije koje mogu raditi na svim W10(M) uređajima), a samim time i prilagođavanju tih aplikacija za mobilne uređaje.

Po pitanu Facebooka, ovdje možete pogledati neke od aplikacija koje su izrađene uz pomoć React Native alata.