Google otkrio plan pokoravanja PC tržišta

google-play

Ako ste sumnjali u naše proročanstvo kako uz Microsoft i Google i Apple rade na boljem pozicioniranju u Ultra-mobile tehnološkom razdoblju koje nam predstoji, poslije čitanja ovog članka sumnjat ćete malo manje.

Nadellinu, odnosno Microsoftovu strategiju mobilnih uređaja teško je sa 100% sigurnosti tumačiti, ali pretpostavljamo kako Nadella priprema Microsoft za drugu fazu post-PC razdoblja, popularnije zvanu Ultra-mobile razdoblje. Termin post-PC razdoblja uveo je Steve Jobs s iPhoneom i karakteristika tog razdoblja su sve pametniji mobilni uređaji koji iz uporabe guraju računala, dok Ultra-mobile predstavlja fazu u kojoj će se većina mogućnosti računala ugraditi u smartfone, koji će se moći spajati na veće zaslone i tako u potpunosti zamijeniti računala za veliku većinu korisnika.

Microsoft plan je Continuum. Značajka projekcije UWP aplikacija s mobilnog uređaja na veće zaslone, ali u ‘desktop’ sučelju. Isto tako Microsoft će omogućiti pokretanje Windows programa u x86 arhitekturi preko oblaka. Microsoft želi da izdavači računalnih programa preko alata za konvertiranje svoje win32 aplikacije prepišu u UWP format kojeg mogu pokretati mobilni uređaji. Tako će recimo Lumia 950 moći spremiti neku win32 aplikaciju u UWP formatu i pokrenuti je u verziji za smartfone ako je prilagođena, a kad se spoji na Continuum može je pokrenuti u verziji za račanula. Cilj je, ukratko, Windows programe kojih ima preko 60 milijuna prilagoditi za rad na smartfonima tako da se konveritiraju u aplikacije Universal Windows Platform formata.

Google, trenutno dominantan u mobilnom svijetu, ali marginalan u PC industriji za Ultra-mobile razdoblje teren priprama na obrnut način. Najveća pozitivna strana Googleovog Androida su aplikacije čiji se broj u ‘Play Trgovini’ penje preko 1 milijuna. Otkriveno je kako Google radi na tome da omogući pokretanje Android aplikacija preko Google Chrome preglednika, a taj potez bi mogao donijeti milijun Android aplikacija na Windows računala, ali i na Chromebook računala. Dostupnost od milijun aplikacija za Chromebook računala zasigurno će predstaviti dobru marketinšku podlogu i dati vjetar u leđa prodaji ‘računala’ s ChromeOS-om, a Googleov Android bit će još zanimljiviji za programere kada milijardu Windows korisnika budu u stanju koristiti Android aplikacije na računalu. Predsjednik Microsofta izjavio kako će Microsoft za 3 godine imati potpuno spreman Continuum, pitanje je što će još Google, a i Apple u te tri godine napraviti kako bi pomrsili Microsoftove planove?

via