HERE: Njemački konzorcij ne želi surađivat s Appleom

Here, Apple,Daimler, BMW

Već se neko vrijeme govori o Appleovom ‘pametnom automobilu’ kojeg potajno razvija. Nekakav vjetar u leđa razvoju Appleovog pametnoga iCar automobila je i iznenađujuće dobra prodaja Teslinih automobila koji su opremljeni tabletima, sinkronizacijama  s oblakom, internetom i ostalim značajkama koje su karatkeristične za IT industriju. Navodno glavni razvojni centar Appleovog automobila je Berlin, gdje bi se trebali projektirati planovi za razvoj. Razlog pozicioniranja razvojnog centra u Berlin je i blizina europskih proizvođača automobila te proizvodnih pogona. Apple je navodno planirao iCar proizvoditi zajedno s njemačkim proizvođačima, ali njemački proizvođači nisu za.

BMW i Daimler, vlasnici tvrtke HERE koja je nekada bila dio Nokije, odbili su Appleov prijedlog za suradnju. Naime, Apple je svoj automobil htio povezati s iCloudom, kako bi “poboljšao” korisničko iskustvo, ali Daimler i BMW su to promptno odbili. Automobilski divovi su složni da povezivanje automobila s Appleovim oblakom predstavlja ugrozu privatnosti vozača. Odbijanje Appleovog prijedloga je logično jer Apple europskim proizvođačima želi nametnuti svoj oblak i svoja rješenja, a njemačkim proizvođačima je to nepotrebno kad u svom vlasništvu imaju HERE, čija tehnologija već povezuje automobile s oblakom, šalje informacije korisne za vožnju te predano radi na autonomnim automobilima.

Microsoft i Amazon također su zainteresirani za automobilsku industriju, ali za razliku od Applea koji želi biti proizvođač automobila, oni žele pružati usluge u oblaku tvrtki HERE.

via

izvor