Može li Nokia uspjeti na tržištu nosivih gadgeta?

WITHINGS NOKIA WATCH

Nokia je tjedan započela akvizicijom francuske tvrtke Withings, specijalizirana za digitalno zdravlje. Withings proizvodi satove, vage, fitness narukvice i razne uređaje koji omogućuju vođenje zdravijeg života. Withings je osnovan 2008., a zapošljava 200 radnika za izradu ‘lifestyle’ proizvoda. Nokia ga je kupila za 170 milijuna eura i time najavila svoj povratak potrošačkom tržištu i to u sferi zdravstvenih gadgeta, koju već godinama promatra s velikim zanimanjem.

Analitiačar financijskog portala Seeking Alpha iznio je svoj pogled na budućnost Nokije u segmnetu ‘digatalnog zdravlja’ te zaključio kako postoji potencijal. Industrija digitalnog zdravlja do 2020. godine bit će vrijedno 230 milijardi dolara, a kategorija ‘zdravstveni gadgeti’ i ‘mobilno zdravlje’ vrijedit će zajedno skoro 160 milijardi dolara.

Smartwatch fiitness market

Autor Seeking Alpha portala optimistično prognozira kako bi Nokia godišnje mogla prodati 22 milijuna primjeraka fitness opreme, a to bi moglo na godišnjoj razini povećati Nokijine prihode za preko pola milijarde dolara. Ta prognoza potkrijepljena je cjenovno dobrim pozicioniranjem Withings opreme u odnosu na konkurenciju te potencijalom Nokia brenda koji bi mogao osvanuti na Withings uređajima.

Detaljnije ove prognoze možete proučiti na Seeking Alpha portalu.

Prije akvizicije Withingsa, na internetu su procurile informacije o Nokia fitness narukvicama i pametnim satovima. Nokia je ranije ove godine najavila ulaganje 350 milijuna dolara preko Venture ogranka tvrtke za kupovinu udjela u raznim IoT tvrtkama, a ova godina ujedno označava i novu prekretnicu za tvrtku jer se u odnosu na 2015. udvostručila kupovinom Alcatel Lucenta.

  • Nokia4ever

    Narukvica,sat,mob…šta još?


  • Imeđu 100 i 400 eura kreću se cijene Withings satova. Najjeftinije su fitness narukvice od 100 eura 🙂


    • Pare nisu problem………. 😉